26week

tdi pergi check up dkt klinik.. nurse tnya bila plan nak nikah sbb sya hamil luar nikah tpi ayah baby ni nak bertanggjawab.. so sya kata la next month sya dah pergi pejabat agama tnya apa yg perlu.. nurse tu kata mereka tau tak awak pregnant so sya kata tak.. nurse tu ckp plk setahu dia tak blh nikah.. tunggu lepas bersalin baru blh nikah.. ada sape2 tak yg ada pngalaman nikah time dah pregnant.. sya nak ada surat kawin sblm bersalin

19 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

boleh je nikah. sebab saya pun macam tu . saya nikah time pregnant 4bulan . saya cakap saya nak kahwin secepat mungkin . bila dia kenapa saya jujur je cakap saya pregnant. tapi isi borang nikah online . dah isi pergi pejabat agama nanti dia photostat borang yg awak dah isi . tapi awak kene p khursus kahwin secepat mungkin supaya awak boleh cepat khawin .

Baca lagi
2y ago

Thankiew dah dapat , ๐Ÿ˜

Kawan baik sy ada pengalaman, dia ckp tak de waris mmg tak leh, nanti takot JKM akan amek baby..sbb dia penah kena hamil luar nikah, dia kawen masa pregnant tak silap sy tp kena rujuk jugak pd pejabat agama, minta nasihat dorg..kalau lelaki nak bertanggungjawab, alhamdulillah senang tp kalau tak, mmg mak ayah kena tahu sbg waris..

Baca lagi

syarat sah nikah xde tulis pon time ngndong xbole nikah xkira lh sblom or slps 5 bln dan keatas..yg xboleh nye bile ank da lhir bin or binti kn nme bpk yg mngndungkn atau bkn..kne bin/bnti kn nme abdullah atau 99 nme Allah..nk lgi detail tnye pej. agama bkn tnye sni

Blh nikah dik tpi dgn bayi ayah tu lh. Sah tetap sah tpi anak tk blh berbin or berbinti kn nama ayah . Kalau nk nikah dgn org lain (bukan bapa budak) sebaiknya tunggu lepas bersalin . Sebab ai ada kwn dua tiga org mcm ini . Apa ii awak blh contact ai kalau nk tau lgi lanjut 0187664368

2y ago

Hello ๐Ÿ‘‹๐Ÿผ Saya nak minta tolong ๐Ÿ™๐Ÿผ Nak tanya sikit , kalau saya dah 20 week masih boleh nikah lagi tak ? Dengan ayah baby kandung ni ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

saya masa nak urus kan borang nikah .. pejabat agama dah tahu saya pregnant .. tok kadi pon dah tahu .. tapi dorang tak ada pulak suruh tunggu lepas bersalin .. saya nikah 11.2009 .. anak saya lahir 2.2010 .. tapi kesian kat anak tak berbin ayah dia ..

1y ago

Takde kena denda apa2 ke sbab hamil dlu pastu nikah?

Sy cadangkan sis pergi pejabat agama.dekat situ ada unit kaunseling.so ape2 yang sis musykil boleh tanya. Jangan malu.sebab bukan sis sorg yang macam ni.harap sis n pasangan menyesal dgn tindakan sebelum ni dan ubah jadi yang baik k.

blh sbb kita ikot mazhab shafiee xslh sya..yg xblh nikah ikot mazhab hambali.. (btol kn klu sya slh)tp kite dgn indonesia berlainan mazhab prkhwina. tu sah..cme binti mmg xblh binti ayh utk kndgn yg lbih 6 bulan ...

1y ago

Ye betul . Saya tak sempat nak berbinti kan atas nama suami saya sebab saya baru buat buku pink masa kandungan 30 weeks tu pun dah kantoi jujur dgn parents baru buat

Kena bgtau pjbt agama. Minta advice dgn dorang yg lebih tahu. Tanya sini pun, bukan bidang kami. Sekadar blh bagi pendapat yg belum tentu betul

VIP Member

setahu sy masa pregnant x boleh nikah. kne tggu baby selamat lahir baru boleh nikah. pape pun rujuk pada yg lebih arif utk jawapan yg tepat

Boleh sis sebab saya pun gitu tapi batter tanya dulu kat pejabat agama jgn rahsia dari dorang takut kena saman sebab anak luar nikah...