Syahirah Ahmad, Malaysia

First Time Mom To Be

About Syahirah Ahmad

Cucuk Bayi
Salam mommy semua... Untuk bayi berumur 2 bulan kena cucuk tak? Kalau kena, smpai umur bayi berapa bulan yang kena cucuk? #firstimemom
Sampai setahun 6 bln..
thumb image
VIP Member
Sampai setahun 6 bulan kalau tak slh.
Tidur Smbil Susukan Bayi
Salam mommy, saya nak tny? Bayi sy berumur 1 bulan, semasa sy menyusukan bayi sy pda wktu malam, sya akan susukan bayil secara tidur dan bayi akan terlelap sekali, tetpi apabila sy bgunkan dia untuk s
..read
sy pn cmtu..nak2 lg tgh malam..adoii 😂 baby mmg mcm tu,bertabahlah momies.kalu susukan baring,tggikan bantal
Baby Saya pun begitu. Kalau sendawakan susah pula utk tidur. Saya susukan dlm posisi duduk. Selepas itu tidurkan baby dlm keadaan mgiring. Awl 4 bulan lebih, baby kuat menyusu. Dia pon dah tak selesa
..more
Walaikumussalam..better susukn smbil dduk sis..lgpn bby kecil lg..risau tkut bby lemas ke tersedak ke..untuk selesa susukn bby..sis blh guna nursing pillow..n ltkkn bntl kt bhgian blkng sis support bl
..more
Terima kasih semua
Waalaikumusalam.. Saya nak share exprirnced. Saya x pernah susukan anak2 saya ketika dalam pantang dgn berbaring. Tak kiralah Direct bf atau susu formula. Saya akan bangun dan duduk sambil menyusukan
..more
Pil Perancang
Salam mommy Anak sy dah cukup sebulan dan sy mengambil pil perncgan utk merncg keluarga Pil ini dripda KK di kwsan berdektan sya Soalan sy di sini, siapa yg pernh mkn pil perangan, sebb sy sekrg ni ti
..read
I did my human research i asked my sister in law and mother in law. My sister in law took pills and it affect her period cycle (not regular). And asked my mother in law some pills might leave you vom
..more
Susu Bengkak
Salam mommy, saya nak tny kalau susu bengkak mmg kita kena pam susu ke? Sehari berapa kerap ye? Kalau mcm sy suri rumah kena pam berapa kerap untuk pastikan susu sentiasa ada untuk bayi saya
Kena pam sis , kalau rasa bengkak je terus pam jangan dibiar . Nanti boleh demam . Sy haritu demam menggigil , badan panas sgt . Time tu nak uruskan anak pun tk larat
Kena pump..kalau boleh jgn bagi bengkak..kalau nak kumpul stock ebm kena la pump 3jam sekali..kalau tak nak kumpul ebm..cukup la bagi susu ikut demand ank..susu akan ada kalau anak hisap..
Makanan Ke Hospital
Salam mommy Mommy kt sini, masa nak pergi hospital mommy sedia mkanan ringan apa ye? Milo 3 in 1, biskut kering, lagi? Bgi cdgan skit, sy ni dah 38weeks so tak tahu sangat nak sedia mkanan apa nnti na
..read
Waalaikumussalam wbt... Milo 3 in 1 Biskut Roti Coklat bar (saya makan sebelum bersalin untuk tenaga) Jangan lupa cawan, pinggan, sudu garfu, bekas tupperware simpan roti/biskut... Tisu... Thermos..
..more
Gula Gula Hacks
Boleh tk saya makan gula gula hack sebb nak hilagkan batuk
Boleh
Blhhh
Boleh je,saya pn selalu makan gula2
Boleh je sis.
Blh je sis
Urine Test
Nak tny mommy kt sini, mcm mna nk hilangkan kencing kotor?tiap kali sy gi klinik, gi cek pagi2 mesti je urin +1,pastu dlm tengahri jadi normal balik? Sape senasib dgn sye
Minum air kosong bnyk2.. N air barli.. Then tips utk check urin.. Sis kencing sikit... Baru tadah Air kencing tu dkt urin test tu..
Asyik Nk Tidur Je
Hye mommy semua, saya 33weeks dah, baby dalam perut memang suka tendang ke? Rasa smpai ke tulang tendang tu, Tmbh2 sekrg ni sy rsa mcm penat sgt, jln skit je Termengah2.. ade tips x utk saya #firstime
..read
Yee...memang.tak masuk mengeras lagi sampai ke tulang rusuk di himpitnya.masuk 30 weeks ke atas ni memang selalu ngantuk.saya pun sama
Normal sis sy pun mcm tu
Caj Bersalin Hospital Kerajaan
Salam mommy semua Untk tahun 2020 ni, caj masuk hospital utk bersalin berapa ye? Mahal tak, sy tgok google hrga dlm 400 lebih, sape yg dh beranak tu mintak respond skit, mmg hrga beratus2 eh? Walaupon
..read
VIP Member
Sy branak normal-vacum. Ank msuk wad 5hri.. xsmpai 150 caj hospital tu ari.. 😊
Fbc
Morning mommy nak tny, cucuk yg FBC ni cucuk apa ya? Sapa2 tahu?
thumb image
Amik darah nk check kandungan darah dlm badan
Fbc tu bukan ke cek darah?. Yg untuk HB.. spya kta akn tahu HB kta naik ke or turun..