Sedih..sekadar luahan hati

Sy terima dan redha situasi ttc dgn orang sekeliling.. tapi kadang2 mood tu tiba2 muncul bila suami sy hari2 buka video kecomelan anak buah dia. Byk dlm hp.mna yg dia suka tu dia ulang2. Mmg tak nafikan sy pun sama2 juga melayan vdeo tu tp ntah laa..tiba2 mata ni berkaca2..nangis dlm diam.n mula fkir negatif,rasa diri xboleh mengandung. Wahai suami tolong la jaga hati isteri yg sedang berjuang😭 salah ke sy cemburu atau sy terlalu ikutkan perasaan ye🥲

13 Balas

biasalah tu bila kita ttc, mmg kita senang terasa & emosi. tp jgn terbawa2 dgn perasaan tu. suami puan tak salah tgk vid2 tu, puan pun tak salah dlm hal ni. cuma kalau boleh, bincang lah. komunikasi supaya kalian lebih memahami satu sama lain. nak ada anak ni amanah besar. ada sbb Allah belum kurniakan lg. anggap je masa2 ni masa bermanja, masa berjalan2 ikut suka, masa honeymoon, masa tidur lewat bangun lewat. nanti dah ada anak, semua tu terbatas. kita dah ada komitmen, priority lain yg lebih penting iaitu anak kita. mmg dia no 1 dah lepasni. kalau puan & suami belum pernah buat ujian kesuburan, boleh dah survey2 klinik terdekat punya pakej. bukan apa, fizikal kita kadang mmg sihat. period teratur tp dalaman kita taktau. sbbtu penting utk kita dptkan pendapat pakar. dah tahu masalah apa, baru senang nk cari rawatannya. cuba juga amalkab gaya hidup sihat, dari segi pemakanan, bersenam, kalau merokok kurangkan tu semua. kalau semua dah buat tp masih belum ada rezeki, percayalah rezeki tak pernah salah alamat. Allah tengah siapkan elok molek utk puan & suami. cuma kena sabar, bykkan doa & tawakal. serahkan semua pd Allah. dlm bulan mulia ni, jgn putus2 berdoa. mula tahajjud kalau belum buat, sebelum subuh tu boleh tahajjud 2 rakaat. dpt jemaah dgn suami puan lagi afdal. jgn pandang remeh dgn keajaiban tahajjud. cuma kena betul2 ikhlas & berserah pd Allah. Insha’Allah dipermudahkan. usaha yg berterusan & hati yg ikhlas pasti ganjarannya ada, puan. sy doakan ☺️💪

Bersangka baik dgn aturan allah. Saya dah 7tahun ttc. Tahun ke dua, suami isteri pergi buat ujian kesuburan dua2 alhamdulilah ok. Jd dah tkde nak pening kenang nasib. Just enjoy je la masa anda berdua.. cari aset.. kerja.. holiday…. Honeymoon puas2… suami isteri main kan peranan…. Sb masing2 tahu anak tu rezeki allah. Meratap la mcm mana pun, kalau da belum rezeki kite nak wt cmane. Belajar redha… usaha tetap usaha. Tp redha sepenuhnye pd aturan allah… tahun ke 6 perkhwinan saya di sah kan pregy tp.. gugur 2 buln. Janin xmenjadi. Masa tu pun saye memang tak aspect pregy. Sb da bertahun2 sampai da xnak harap ape2… tapi…… xsangka tahun ke 7, allah aturkan rezeki skali lgi….saya pregy. Tp saya diam Je layankan je sb trauma gugur tahun lepas pun saya xberani nak bgthu sape2… biar suami je tahu kondasi diri saye.. smpai la skrg tgl Lgi 1 bulan je ni nak bersalin… saya slalu mengigatkan diri saya.. kalau ini rezeki saya insyallah anak ni akan dilahirkan di muka bumi ini dgn saya dn suami.. andai kate sebaliknye saye redha. Nak happy 100% pun masih belum setakat ni. Sb ape y ade skrg… ni smua dr allah….. saya bnykkan berdoa mudah2an ni rzki saye yang selama ni saye nanti kan… jd awak, jgn la sedih.. allah tu sntiasa adil. rzki manusia berbeza2…. Enjoy je life awak tu. Xyah sedih2…

1y ago

alhamdulillah tahniah.. Semoga dapat baby comel, sihat dan sempurna

sy ttc 12thn ank kedua sis,mcm² ikhtiar dh buat smpai satu saat saya redha saya fikir satu ja selagi aku ada rahim selagi tu lah ada rezeki aku.. husband mmg lah nak ank tp xda rezeki sy diam shj sbb kita phm sapa yg taknak ank kn,tup² awai tahun 2023 sy rasa lain mcm badan sy mmg rasa berubah sgt² tp sy abaikan sy buat tak tahu sbb sy dh redha ..masuk ja awal bln 2 period sy tak jalan sy biarkan ngam² 2mggu baru sy cuba try check upt tgh² hari rembang masa tu pkl 12lebih,mmg tak berharap kalini sbb saya sgt² lah redha tp subhanallah tak sempat 1 saat upt tu double line terang nangis sy,selang 3hr sy g beli lagi upt sbb tak percaya betul ke aku pregnant ni..sy test lewat jgk lepas asar naik double line terang alhamdulillah nangis suami sy,mmg sy ckp terus terang terasa dgn mulut org sekeliling mcm² org ckp smpai nangis sy.. alhamdulillah skrg nak masuk 4 bulan dah..moga sis kuat ya insyaallah ada rezeki sis..jgn lupa berdoa dan sabar..sedekah insyaallah

skadar berkongsi..sy kawin bulan 2 tahun lepas..alhamdulillah lepas 10 bulan baru ada rezeki..sepanjang 10bulan tuw macam2 sy usaha..Cuba buat jadual bersama 3hari smggu..lepas tu kira plak hari kesuburan..xckup dgn tu beli biji habbatus dn extrak minyak zaitun..kafein sy tinggalkan..suami sy ok je support pe sy nk usaha..cuma sy sdikit koyak bila datang rumah mertua dan kak ipar tinggal skali..sbb kdang bila isu borak pasal anak..kak ipar cakap orang senggugut teruk memang susah nak mgandung..mak mertua plak sebabkan sy xmkan nasi lemak dengan sambal..dikatanya..patut la takde ada anak lagi..makan nasi lemak pun tak bersambal..sy pun xtau pe kaitan xmkan sambal dengan anak..Dan last sekali usaha sy bila dah Mula mgalah sy cuma sedapkan ati je..stiap kli Mula sedih sy akan cakap Allah belum beri rezeki mgkin sebab mental@kehidupan belum stabil..prnah juga dgar ceramah..berdoa la dikurniakn penghuni Rahim pada hari jumaat sambil usap perut..ini pun sy buat

sama saya. tp bezanya sy yg ada ramai anak buah. suami xde langsung. suami sy teramat lah suka melayan anak buah sy. sampaikan dia selalu ajak sy pegi rumah abg sy semata nak lps rindu anak buah sy. siap belikan toys tiap kali pegi. sbaby first sy pernah meninggal dlm kandungan, baby dh cukup sifat, so makin la suami sy duk melayan je anak buah sy. sy plk yg so so je lyn, hahaha. sy x cemburu tp sy kesiankan suami sy. 2 org kakak sy mengandung sama tahun dgn sy, tp baby sy yg meninggal. tahun kemudian, kakak ioar plk yg mengandung. tipu kalau x sedih tp sy tukar mindset. dan alhamdulillah, sy dpt mengandung lagi. awak kena selalu positif. jgn stress. sy positifkan diri, biarlah suami melayan anak² buah mana tahu dgn cara tu Allah kurniakan zuriat. sy yakin awk dh buat semua tu, dh buat yg terbaik lbh dari org lain. insyaAllah 1hari nanti akan ada sinar. ujian kita berbeza kan. kekuatan kita berbeza.

1y ago

alhamdulillah, amin. terima kasih, semoga doa tu berbalik kpd awak juga.

sy pnah dlm situasi ni..ramai yg kwin thun tu ..mmg trasa sgt dgr sna sni mengandung ..crta alahan itu ini..pg kja kdg pedih dgr kna perli.. lpas 8 bln tu mngandung xsdar..ttba kna mngandung luar rahim..msuk emergency...nak xnak kna buang tiub fallopian sblah ..mmg down..mmg sensitif sgr psal anak..smpai xnak pg mna2 rumah ke knduri kwn mna2 yg ada anak kcik n mngandung ...sbb rsa nk lekat lg tu trsgt la susah..still lg ada dgr kna perli2 utamakn ibu2 ..yg kta ni kna mcm2..sedihh...rsa mcm xda harapan dah...thun ni thun ke 3..dah resign n kja tmpat bru..pindah jauh dr org2 yg toxic ...dah redho ...malas nk pk...mls nk stress2...enjoy ja dgn husband ..tnpa sedar ttba Allah bg peluang mrasa lg skli wlpun dgn tiub ada sblah ja..apa pun brsgka baik lah dgn Allah ..Dia lah yg bgi smua ni ..jgn stress2..bla stress susah kita nak ikhtiar ..smoga ada peluang rezeki sis nnt ..Insha Allah

Saya rasa normal ada naluri cm tu, sy dlu pn bkn trus dpt bby lpas kwin... Hampir 2 thn jgk... Awl 6 bln prtama memg x rasa lg, masuk setahun jd agk sensitif bila dpt khabar org kwin sblum kita dh pregnant,smkin brtambh usia perkahwinan, semakin sensitif jdnye smpai malas bertemu org takut tnye soalan y mnguris hati... Semoga awk kuat dn cepat d kurniakan cahaya mata...

1y ago

betul...sama mcm sy.

sye pernah di posisi Pn.. sye kawin dlu tp adik ipar mngandung dlu.. jles jgak ble dye mngandung tu.. tp ble baby dye lahir, ktorg laki bini tumpang sronok.. bli kan hdiah.. bju mcm2 la.. smpai blek kg semata2 nak jmpe anak buah.. kdg2 tipu la x sdey ble xde anak sendri kn tp kte mampu brusaha stakt yg mampu slebihnye bserah..

Saya doakan puan dan suami ada rezeki menimang cahaya mata sndiri soon. Semoga puan dan suami sentiasa kuat semangat ya 🤗

jangan sedih2. positifkan hati. insyaallah kalau ada rezeki takkan ke mana. i doakan u dapat anak yg ramai.. sihat, comel dan sempurna.