Terasa hati ngan kata suami

Sejujurnya sy xpandai masak..sy akui..tpi sy belajar masak...kali pertama buat kari ketam..x menjadi 😁😁..xtau slh lebih buh..rasa lain mcm... bila suami mkn..dia kata kt sy mcm2..marah sy..sy sedih la..sy terasa la ngan kata2 dia tu..sebb kali pertama buat..bukn xleh terima masakan sy xsedap..tpi sebagai suami kena jaga sama perasaan isteri.. tegur tu biar org kata sampai menghina..mrh bagai..jd mls nk masak tiba2..putus harapan nk belajar masak.. sebelum ni sy beli lauk yg dh msk...

44 Balas

sis blaja masak utk diri sndri je, jgn harapkan suami tu suka..takpa jgn putus asa, cuba lagi dan lagi. saya pun x pandai masak. saya biasa pentingkan teknik masaknya dulu. tp bab merasa saya tak berapa reti. kawin da 3 tahun masih belajar masak walaupun byk x jadi. tp saya jenis x putus asa. yg fail tu la saya masak ulang2. kalau bab guna santan saya smpai skrg belum pro lagi. kalau masak kari, basic dia mmg kena tumis lama sikit smpai minyak pecah(minyak mesti byk sikit), smpai warna gelap sikit(bukan hangus), api sederhana je.kena rajin kacau jgn biar,tumis la agak2 3x, penting supaya rempahnya masak elok, xlah rasa rempah n bawang mentah. pakai bawang kecil lebih sedap, halia jgn lupa letak, kalau letak santan, mcm santan kara pekat kan, jgn letak semua, letak separuh dulu. nnti terlebih pekat. bab rasa tu saya masih x berapa reti nk balance rasa masam manis masin tu, saya kena tgk byk video utk nk masterkan satu2 jenis masakan huhu

sy pon xpndai masak sgt.. takat masak mee goreng nsi goreng,goreng2 smua tau laa.. tp masak melibatkan santan ni mmg xreti.. tp tengok google. sbb nk pelbagaikan lauk kan.. suami pon kalau xsedap dia xtmbh nasi. kalau sedap dia tmbah.. tp dia jujur je.. kalau x sdp.. sy kalau dia gelak2 gurau smbil ckp xsedap,sy akn ckp pergi duduk bawah jambatan sana. org yg takde duit tu tolak batu dgn kayu je tau. mkn apa yg ada. kadang sy ckp kalau xsdp g masak sendiri dan malas laa nk masak. kita oder je.. tp suami sy tetap telan je apa sy masak 😂 setakat ni lauk sy msak tak pernah hangit2 laa.. cuma sy takut2 nk tmbah perasa mcm adjust sukatan gula n garam. tkut trlebih. bia kurang,jgn lebih. smpai suami ckp sy takut garam. xpe sis. kalau suami sis jenis dah mcm ni,marah2 perabis je duit dia. oder lua. kalau sy la.. geram pulak rasa

normal sis , saya dulu pun baru kahwin tak reti masak .. suami saya selalu cakap macam budak2 main masak2 😂 tapi saya tak ambik hati saya anggap sebagai pembakar semangat .. bagi saya sis belajar masak ni sis perlu masak yang basic2 je dulu itupun kalau suami jenis tak memilih lah .. saya dulu masa mula2 nak memasak saya belajar masak goreng telur , sambal ikan bilis , sardin tin ka , kari ayam tin ka , basic je dulu then saya upgrade ke nasi goreng , mee goreng dan segala menu goreng .. pastu saya upgrade lagi masakan yang selalu kita akan makan ayam kicap ka kari ka sejenis rempah puan tapi tak 100% lengkap dalam resepi .. pastu puan kena ambik tau segala nama ikan dan sayur kalau taktau lama2 insyaallah boleh .. itu saya buat puan sekarang saya dah pakar tengok resipi pun dah boleh ikut dulu tak pandai mana pun ..

xpe...xpndai blh blajar..skrg dlm internet mcm² ad🤭sy sbelum khwin pun xpndai mna jgk masak...lauk simple² tu blhla org ckp lepas untuk tekak sndiri nk mkn😂msa mula² khwin dlu pun...husband sy slalu jgk ckp sy msak xsdp mula² pasrah la jgk nk masak yela kan sapa je xkecik hati bila org ckp kita msak xsdp..tp sy xputus asa sy ttap cuba msak😁klau dlu² sy just pndai masak lauk simple² je kbanyakkan bkn masakan kmpungla...tp skrg sbut je nk mkn apa smua pndai😂tmbah² mentua duk ngn sy...haa kna byk blajar masakan kmpungla...tp Alhamdulillah mentua dgn suami puji sy dh pndai masak skrg and sdp kna dgn slera tekak diorang🤭klau dlu 1 lauk sy ambik msa 1jam lebih nk blh siap...skrg 3 or 4 lauk 1 jam je dh siap package skali dgn nasi😂😂apa² pun sis jgn putus asa...practice make perfect kayhh😘

smela cm sy . sy sblm kwin xpndai msk . lps kwin pun sy try jgk even xmenjadi. tp husb mkn je . ad jgk dy komplen lps lama dh kwin. dy ckp sy msk xsdp😆 sy trse jgk lpstu dy pun ckp. sdp ke xsdp ke dy makan je aslkan sy msk. tp kalau sy msk xkena or xsdp sy sndri yg xmkn😆 suami yg trpkse habiskan. ble dh lama brulah jd pandai skit msk . wlaupun sy rse fail jd seorg istri sbb msk xsdp.. kdg kalau nk thu sy msk sdp ke tk sy tgk cre suami sy makan. kalau sdp dy jd bertambah2 nasi. kaalau xsdp dy makan skit je. tp sy hri2 msk . cube lagi m3nu lain wlaupun bnyk kali gagal msk .. kdg2 kalau sy xnk msk sy streess, sy suruh husb beli j3 lauk . nasi sy msk. skrg ni ble preg 37 mnggu pun sy msk lg tp ikt mood and ikt larat ke tak. kdg2 sy suruh husb msk ble dy balik k3je even srba slh jgk nk suruh..

2y ago

tapi tulah suami sis tu tk faham . sy pun blh jd badmood kalau dpt husb cmtu 🥲

Awak cara nak berlajar senang je awak ikut cara awak sendiri. Awak belajar dari video titok tau ig ke awak masak yg simple2 dlu okey macam masak sayur atau pun masak jenis sup putih dulu. Skarang bnyak cara kita boleh belajar memasak. Dulu saya pun tak pandai sampai kena hamun mak saya nnti dah kawin bagi suami makan pasir ke? Saya tak terasa pun saya belajar sikit2 yg simple2 bagi ayah saya makan lama2 saya dah pandai masak macam2 saya masak smpai la saya dah kawin. Alhamdulillah.. Tak susah pun awak macam awak nak sukat perasa awak letak secubit dulu awak rasa kalau manis banyak tkda masin awk letak garam sikit bagi imbang rasa. Terlebih masin awak letk gula sikit bagi hilang masin tu. Pelahan belajar jngan putus asa. Lama2 nnti awak rasa puas dgn masakkan awak sendiri

Bukan semua ladies minat memasak..the best chef in world are mens compare to women..ada suami cerewet sgt dlm air liuh masakan dan ada yg tdk..kini harga barang mahal..mgkn suami sis takut membazir dan mgkn dia expect too high expectation dari isterinye..bila mood dia dah baik nanti biar jujur dgnnye .. akan buat byk kesilapan sewaktu masak pada permulaan dan suami harus belajar utk adjust dan bersabar..lama lama insha allah isteri jd pro..saya ni jenis tak minat masak..akhirnye masuk juga kat dapur demi keluarga..berapa lama nak mkn mknan luar..biar simple asal sihat dan isi perut...jgn berkecil hati, makin hari makin tegas utk belajar dr kekurangan..senua wanita akan jd pro juga lama kelamaan .. jgn risau dan jgn pikir sgt

Xpe sis. Cuba je lg. Jgn putus asa n bagitao husb jugak jgn la marah or menghina. Tegur je da memadai. Mcm sy dgn husb, lauk yg kami x pernah masak. Tp kami cuba utk masak, 1st thing 1st tgok resepi. Pastu klaw time sis masak tu husb ade lagi bagus. Sruh dye rasa, itu jam ape x ckup rase ke ape bley discuss dgn dye. Mintak pendapat n erat kn lagi hubungan sis n husb. Masak dgn husb ni sbnrnya best taw, sbb byk communication. Klaw time masak husb xde, sblum masak or sblum dye gi keje tu bincang2 la. Mcm sy slalu bwat mcm tu. Now masa masak x jd masalah 🥰 insha allah. Sis cuba ye, da x mau majok lg taw 🫰🏻

Saya pun tak pandai masak jgak sis sebenarnya . Masak bujang mmg tak masak la sekali 2 tu ada la tp bila dh kawin mmg masak dan slow2 belajar masak hehe walaupun byak yang tak menjadi dari jadi masakkan tu husband mkn ja tp ada jgk tegur , perbetulkn salah saya masa masak alhamdulillah sekarang dh ok sikit dari pada sebelum ni ..walaupun ada yg tak menjadi tapi saya ttap semangat nak masak sbb husband lebih suka mkn makanan isteri masak dari makan makanan kat luar katanya ☺️ peranan pasangan pun penting jgk sebenarnya sbb tulah semangat kita untuk terus memasak ..good luck ibu2 dan diri sendiri 😉

Tgok resepi kat yt che nom. Mudah faham in shaa Allah jd. Suami saya dulu pon kaki komplen gak ye la sebelum dok umah mak dia so mak dia masak bila dok umah sendiri saya masak dia susah nk terima pastu makanan bnyk bazir. Last2 saya ckp je tiap kali nk makan “tak sedap makan je, komplen kemudian. Tak kena tekak takyah makan. Tinggalkan. Nabi tak pernah hina makanan, tak suka tinggalkan makanan tuu” sejak dr tu dia telan je dh hbis makan baru dia bgtau apa kurang. Ituu adab depan rezeki sbnrnya. Saya pon cam awk dulu. Makan hati dgn suami sbb suka komplen saya masak 😂

2y ago

Wsap sy..nnt sy bgtau nk buat kari ketam smp suami awak trmimpi2..