Ada Geng2 Suami Tak Dalam Ni

assalamualaikum semua, maaf luahan sy agak panjang, sbb sy xtahu nak cerita kat sape (demi menjaga aib suami sndri) ada geng suami Tak Dalam ni? boleh x bg pandangan sikitt,, suami sy sorg kontraktor, kerja sndri, cuti hanya sehari, sepanjang dia bekerja 6hari tu, sumpah demi Allah sy xbebankan dia langsung dgn anak bila dia balik kerja, atau kerja2 rumah, senang cerita 6hari seminggu mmg dia buat hal dia shj, sbb sy tahu dia kerja kuat, dia balik kerja letih nak rehat .. xpe sy mengalah walaupun sy hmpir 24jam buat kerja .. sy xde ungkit sikit pun kt dia ape yg sy buat kt rumah, mcm mana sy urus anak .. okay pendekkan cerita, tadi dia balik awal, xmcm biasa dia balik .. still sy bg dia rehat 3 4jam ye, bukan baru duduk 5 minit sy terus mintak tolong .. dia balik 3ptg, 6.30 ptg tdi baru sy mintak tlg mandikan anak sbb biasa pkul 7 anak dah masuk tidur .. anak sy nii klau ptg2 mmg mood dia xbrp nak baik, sbb dah penat main .. sbb tu kena layan, tp suami sy xhbis2 dgn hp dia, sy dah ckp, dgn anak klau boleh hp letak la tepi, main2 la dgn dia jgn bg dia nangis, t dia tggu anak nangis baru nk letak hp, n time tu anak mmg xboleh kawal dh nangis dia, yg sy xboleh terima knp ye suami sy sama2 naik marah anak sruh diam? anak sy 7bulan bru taw, expect dia faham ke kita ckp? sy nak tnya la para suami kat sini, tlg lah jujur, korg mmg xboleh handle ke anak ngamuk, xboleh ke tenangkan dia, penting sgt ke hp tu? perlu ke mrah anak yg xtahu ape2 tu? anggap isteri dgn anak ni beban ke? serious sy ckp, suami mcm nii kalau dia susah pun, mmg tlg pun sy xingin, tp sbb masih faham ape itu tanggungjawab, jdi sy mengalah ? maaf taw luahan sy agak panjang, sy betul2 tak tahan .. sy teruk mana stress pun, xckup tidur ke xsempat makan ke, xckup rehat ke, xpernah lagii marah anak ? lemah betul rasa dgr dia marah anak sy teruk macam tu ?

12 Balas

Waalaikumussalam wbt Hye sis Suami saya kerja construction tapi kerja dengan orang bukan kerja sendiri. Cuti Jumaat saja 6hari lagi kerja. So Jumaat tu jala kami spend time family makan luar ka apa. Pernah satu masa tu projek tengah memuncak so dia kerja 7hari seminggu. Saya n anak2 memang dok rumah jala tak ke mana. Pernah saya burnt out, saya ada migraine n gastric yang teruk… saya mengamuk tak boleh kawal diri saya tendang pintu pecah takleh kawal emosi masa tu… masa tu saya decide untuk bagitau suami apa yang saya rasa selama ni duduk dirumah 24jam dengan anak layan anak layan suami tapi takda sapa layan atau ambik tahu tentang saya. Saya mesej suami saya cerita semua bagitau apa saya rasa. Saya bagitau saya dah takleh tahan sangat2 dah burnt out gila… tapi suami saya tak reply. Alhamdulillah masa tu anak2 dah ke kindergarten kalau tak saya takut kena tempias pada anak2. Petang tu suami saya balik kerja, lepas makan dia basuh pinggan sendiri, dia kemas meja makan lap meja makan. Sapu sampah mop lantai. Masuk bilik main dengan anak2… masa tu saya rasa sejuk hati kejap… Tapi suami memang tak cakap apa2 bab saya luah pada dia siang tu. lepastu saya nampak suami ringan tulang kami banyak bersembang. Bila dia balik kerja kami duduk dimeja dia akan tanya anak2 sekolah okay ka harini, saya ada keluar ke mana2 ka harini.. saya cerita la apa saya but seharian tu. start dari situ kami makin okay. Lama2 saya perasan yang dalam rumahtangga ni paling penting komunikasi dan toleransi… Kta kwen nak hidup sama2 buat semua sama2. So kena hadap semua sama2… itu saya pegang sampi sekarang. Alhamdulillah saya rasa dah lma sangat saya dan suami tak gaduh… anak2 memang rapat dengan suami. Klau suami balik dorang dah tak kacau saya. Mngkin sis kena cakap dengan suami sis… kita takleh simpan sis bahaya untuk diri kita n anak kita…

4w ago

✅ Komunikasi

Also, sis jgn pendam sgt semua benda sendiri. Penat, bagitau suami. Demand maid. If tak mampu, then ask him to arrange his work time. Kita nak ada anak ni bukan tanggungjawab suami sahaja atau isteri sahaja. Tanggungjawab bersama. Jangan time sedap dan seronok je bukan main punya enjoy. Time dah dapat zuriat, oh senang2 je nak lepas tangan. Mmg sy pantang betul. Sy mmg garang. Husband sy balik lambat due to work pun sy akan marah. If you nak balik lambat, you call me and tell me. Anything, communicate with me. Jgn nak take things for granted. Dah kahiwn, buat cara dah kahwin. Balik lambat, bagitau. Penat, bagitau. Nak makan, nak minum, bagitau. Jgn nak simpan pendam dlm sorang2 & anggap org lain boleh faham. I work 8-4pm. Husband I pula ada business sendiri so our working time tu sometimes tak sama. I awal masa pregnant pun bagitau. Whatever happens, Sabtu Ahad is family time. Manage our time accordingly. Baby, hantar day care. Weekly, panggil maid kemas rumah. Mmg hidup bersama perlu understanding. Tak suka apa, bagitau. Suka apa2 pun, bagitau. Sbb kita taknak marriage yg toxic. Pendam pendam pendam. Lama2 jadi benci. At the end, mangsa keadaan tu anak. So, dari awal biar transparent. Bergaduh pun bergaduh la. Yg penting benda tak melarat. This is just my 2 cents.

kalau sy ..suami marah anak sy marah suami balik ..suami bebel sikit pasal ank pon sy boleh terasa..btul org kata kita marah ank takpe, org lain tak boleh... tapi suami sy masih tlong urus ank sbb kalau dia tk tlong mmg sy mogok sbb ank sy dua org 1y7m dgn 2m ..agak penat nk urus dgn sy tk ckup tdo ...kdg mmg ada suami pkir kita kat rumah ni tak penat ..jdi kalau suami tk pham or kata dia penat bru balik keje mmg sy sound je ckp direct sy ni 24 jam keje, da 2 bulan tk ckup tdo urus ank dri lahir lagi ..bila mogok jee sy nmpk suami brubah lbih phm keadaan sy

Jangan biasakan suami x buat apa2, bila skali dia kne buat dia badmood pulak. X penah rasa susah jaga anak, tiba2 kena jaga.. dia rasa mcm bkn keje dia. Sy bila suami balik, dia terus kemas rumah berjam2 lamanya sampai sy stress sbb sy lapar. So sy terus bgtahu tlg pegang anak, biar sy makan. Sy lapar cane nk menyusu.. baru lah dia amik anak. Selagi x ckp, selagi tu x ambik. Org laki mmg kne komunikasi, dan kena mnta dia buat. Harapkan dorang fikir sendiri lambertt lg. Yg dia kemas2 tu dia sendiri buat sbb mmg dia ocd. Bab jaga anak, kena suruh.

hi sis suami saya bkn kerja kontraktor tapi kerja dia sememangnya tak ada cuti langsung , dia tak main fon tapi tak boleh tgk anak mengamuk dia stress sbb penat , jdi saya cerita yg saya pun penat anak meraung anak nak itu ini lagi2 anak rapat dgn ayah dia , lepas dri tu anak makin cerdik suami kadang sblom rest dia akan settlekan dapur ke main dgn anak , tips dia sis luahkan kalau x jalan ikut tips mommy lain tunjukkan je yg sis penat biar je rumah tunggang langgang , kalau suami bising cakap je ada suami pun x menolong dalam rumah ?

maaf sye bkn suami.. tp sye seorg istri.. silap sis, sis tlalu byk mngalah & bkorban utk suami.. Anak kecik nie sis memg stress klu jge sorg2.. if u need help, just ask for it.. ble kte tlalu btimbang rse utk org lain, kdg2 kte akan expect org tu buat bnde yg sme.. so klu sis rse perlu mbebel, just bebel je.. perlu mintak tlg suami, mintak tlg je.. dont expect they will understand.. dyorg bab2 nie tbe2 prob sikit..

X semua lelaki mcm tu, ada ja yg mmg lepas kerja sambung urus ank dan siap tlg uruskn kerja2 rumah lg, then very patient n loving pda ank. mmg ada, bukan rekaan. Cuma suami akak tergolong yg bukan mcm tu, klu ikt yg cerita ni la. Try tanya dkt suami tu klu ada msalah buat kpala dia serabut, jgn pendam sendiri klu ada. Tp klu mmg jenis pns baran mmg x leh buat apa la.

Suami saya kerja setiap hari 7 hari seminggu. Memang takde cuti dan susah nak cuti. Kerja berniaga memang takde cuti agaknya. Dia bantu tapi gitu-gitu je lah. Anak merengek sikit dia serah kat saya dengan alasan anak nak puting. Walaupun saya baru lepas susukan. Saya serabut kadang. Nak melawan pun dia tu suami..

4w ago

dia xpndai tenangkan.. sama mcm suami sy sis .. anak nangis kdang sbb dia nak org main dgn dia .. bkn straight fkir anak tu lapar ?

Suami saya skrg tak mcm tu..Sebab saya pernah meroyan teruk sampai nk cerai.. Terbang barang2 dapur saya kerjakan bila dia tinggi suara.. jgn dia ingat dia je ada baran.. baran saya yg dia tak pernah nampak ni auto buat dia tobat..

4w ago

Diam takkan menyelesaikan masalah. Malah menambah luka di hati

somi pun mcm tu..bgun ja tlfon lyn game,tiktok smpi ke 3-4pagi..bgun tgh hri..sy tgh mngdung trimester ke 2..ank bongsu umur 4 tahun..sy blik2 kluar msuk ward sbb prut mngras dan gastrik naik sbb x smpt mkn pun urus ank..rsa mcm x bersuami??

4w ago

sis pregnant kan, jaga diri sis .. Ya Allah kuatkan kudrat ibu ini Ya Allah .. sedih nya baca ?