Apa yg akan isteri2 buat kalau dlm situasi mcm ni?

Hi semua. Sy mengandung dah 5 bulan. Selama ni takde pun rasa nk check phone suami tapi smlm tergerak hati nk check. Tgk dia msg ex lama dia. Perempuan tu respond kt whatsapp status dia lepas tu siap ckp suami sy handsome and siap bg icon ?. Sy bgtau suami sy yg sy tak suka dia msg ex dia mcm tu. Lepas tu perempuan tu mintak gambar suami sy pergi bagi je. Ehh melampau. Sy menangis sbb stress sgt2. Byk hal lain yg buat sy stress dgn baby sy doctor ckp ada kemungkinan utk gugur dan mcm2 lagi. Ni tambah pulak perempuan lain dok mengacau suami sy.??

13 Balas

awk ckp suami jgn biasakan diri dgn benda2 perangai2 buruk, nnti lagi buruk dan hodoh lagi nasib menimpa diri dia. ckp x sayangkah masa depan? jgn marah dia terus sis.. teruskan selami hati dia buat dia btl2 sbgai suami sis sbb selagi bersuami isteri lebih baik saling menegur, bukan saling meludah kemarahan tu.. mmg,, marah mmg marah,, tapi sis yg masih bersikap waras , jadi selagi waras sis kena ada sikap matang dlm diri dan jgn bt suami sis rasa xdpt berubah jadi lebih baik sbb skrg ni suami sis tgk sis sbgai contoh pasangan betul n baikk.. walaupun "bikinn panasssss punya pasangan takkan sy yg kena bagi contoh" , tapi tu je cara dia sbb sudah sy katakan makin biasakan perangai buruk, keadaan akan lebih bertambah buruk.. sis kena ikut logik minda fikiran skrg ni.. selagi sis boleh berdiri di atas minda yg waras n logik, sis ckp lh awal2 dgn suami skrg ni yg "sy serius tngh kawal diri ni, tipu kalau sy x sakit hati x rasa sedih.. lebih baik block dia. sy ckp awal2 org ktiga dlm hidup kita bedua ni cuma racun rumah tangga. wlpun niat kau kalau ada niat nk bebaik atau berkawan, sy bgtau awal2 laki pmpuan x bole jadi kawan. yg skrg ni skrg lh fokus n fikir masa depan kita.." selagi boleh kawal diri tu kawal sis.. rasa sakit hati dgn suami sis ckp saja.. "x bagus.. x aman.. xda rasa happy lgsg.. atleast fikir baby.. baby baru kecil mcm ni.. dlm perut.. tgk org lain dkt luar, bahagia angkat anak peluk2 bawa jalan happy.. mcmana tu? dpt x kita mcm tu kalau ada org lain mncul? buanglah fikiran x betul tu.. "

3y ago

be strong..

mcm saya jgk.. mula2 stress gak.. dgn kita pregg suami buat hal..hb saya low,darah drop teruk dan berat kurang.. menangis bila dr ckp ada kemungkinan akan gugur.. tp bila fikir kn baby.. saya belajar redha.. terus semua dah okey.. alhamdullillah skrg saya dah tenang.. hb dan berat kembali okey.. saya happy.. bg saya kita org puan nie jgn terlalu berharap dkt suami.. sbb bila2 masa kita blh kehilangan dia.. sbb suami hanyalah pinjaman.. sllu berdoa dan bahagia dengan anak2.. tu lagi bagus😊saya masa kantoi kandungan bru 9 minggu.. sakit tu memang sakit giler... semua saya buat sendiri.. nk mkn apa saya cari sendiri... jaga anak yg baru dapat kaki lagi.. penat memang penat giler.. tp saya kuat demi anak.. skrg dah 28 minggu... nk tenang satu jew rahsia saya.. buat x tau semuanya... mamng kita ada perasaan.. tp kita perlu fikir.. anak lebih penting dari hati kita... 😉

kalau saya memang mengamuk laa peduli apa .. ckp kt dia apa perasaan awak klu saya mash melayan ex saya . ptutnya antara suami isteri tiada rahsia apa lagi password tlefon bagai ni .. saya dengan suami siap tukar2 tlefon klu tukr pasword pun sb anak dpt tahu. tu pun trus bgtau saya tukr password tau passwordnya itu ini .sama jugk dgn media social tiada rahsia antara kami .. bila ada rahsia mcm password smua dri situ la brmula contact dgn kawan lama ex apa smua nii knon tnya khabar apa smua .. kadang saya tak faham dengan suami isteri tp password tlefon pun tanak bagitau pasangan .apa yg dsorokkan sgt la tu .😪

2y ago

Hahaha tulatu betul2

Zmn skrg ni rmai pmpuan yg mnyondol suami org... X fhm jgk kdg2.. Yg laki pn satu hal, dah der bini dok melayan jer pmpuan tu... Sme la case dgn sy... Tp bkn dgn ex dy, tp setiausaha dy.. Hamik.. Hari2 jmpa, watsap, call... Pnh trkantol dkat watsap flirting2 ni... Siap icon😘, miss u bagai.. 2x 5 laki dgn pmpuan tu... Bila ckp kat husb, dy ckp xda ap2.. Klu dy nk buat, dah lama dy padam watsapp tu... Motif?? Grrr... Mser mgndung aritu mmg nangis hari2... So stress.. Lpas brsalin trus dpt drah tggi... Sy rser mcm sy sorg jer ad msalah tu kat bumi ni.... Smoga Allah tnjukkn jln buat mereka2 ini...

tepok sblh tgn tak brbunyi.. tp ni mmg tepuk sama2..tu pakat brbunyi smpai kantoi ke awk.. skitnya hti mengenangkan. klu pihak penyondol je mcmtu xpe ni suami pun dok layan. ptot suami bole fkir.. ex gf dia bkn prmpuan yg baik. klu baik..xkn pm aptah lg mnta gmbr ex bf yg sdia suami org. suami awk sdg alpa.. ingtkn la dia. klu msih kekal alpa. mknanya bebal sgt lah. suami ni...klu buat bnd slh blkg isteri mmg Allah byr cash lg2 maksiat mcmtu rzki berat.. mslh brtimpa.. xtenang hdup. awk jg di baik2.. jg kndungan.. doa byk mohon Allah tnjuk jln.

sy penah alami..time tu tgah pregnant jgk..and ad lg time dh ada anak..sy diam je tp sy take time saya cari satu masa..then sy perhatikn mgkn masa yg dia delete chat dia ingt sy xtau..then tgk siap bvideo call bagai..sy pn take time ambik satu hari tu sy blas chat pmpn tu..sy chat..sy ckp mcm ni “kalau ko kt tmpt aq “agaknya apa kau buat ? then sy ckp jgk karma ni ada..ko mgatal dgn laki aq nnti akan tiba waktu untk ko jgk..then sy blok pmpn tu sy delete number ..so suami pn xtau mana nk cari ..so slrg alhmdlh xda dh pgacau rumah tgga..

suami saya buat password berlambak..awal kawin dulu banyak yang kantoi..sekarang dengan tak bagi nafkah yang lengkap apa semua,dengan baby nak lahir..saya terus diam untuk baby saya..tapi saya ada terfikir nak akhiri ni semua lepas bersalin..sebab saya taw dia masih layan perempuan lain..saya tak nak stress..lagi² dia cakap tak nak anak perempuan sebab menyusahkan dan tak berguna..mungkin dia lupa mak dia perempuan..kalau bagi saya dia lagi tak guna..hope kita sama² tabah..inshaAllah..

Bertabah la. Sy pernah alami masa mengandung juga. Terus sy darah tinggi lepas tu sbb tak dpt tidur and asyik nangis ja. Confront pun tak guna sbb dia dh msg2 belakang kita. Smpai skrg dh 4 tahun dh anak sy tu kalau teringat geram gak tp biar la sbb sy pikir kalau dia betul nak ex dia tak la dia pilih sy kan. Lagipun ex dia pun dh ada anak n life semdiri juga. Kalau hati dia masih ada feeling ke tak itu di luar kawalan kita. Kita hanya mampu berdoa pada allah sbb allah yg pegang hati manusia

kalau sy sblm preggy memng husbd bnyk layan pmpuan d fb ermmm sy abai je sbb malas nak gaduh tpi hati sentiasa berdoa kepdaNya 😭 selama sy prggy Alhamdullilah dia padam fb dan install game bnyk² 🤣 dia jaga sy sprti queen..klu dia nak online fb dia log in guna hp sy ja...Allah Maha Pendengar Banyakan berdoa InsyaAllah Allah Kabulkan 🥰

Tabah ya sis.... bawa bbincang elok².. cuba ckp kat suami andai kata awk yg duk tempat die apa agaknye dia rasa, mcm tu lah awak rasa... lps tu suruh die block @ jgn lyn msg ex die tu. kdg org laki ni klu kita mrh² die xfhm sbb otak diorg ni xleh nk fikir mcm kita fikir... kena ckp terus terang apa kita rasa...