Zincofer

Sy pregnant 10 weeks. Td pegi kk dpt ubat zincofer. Lps sy baca pasal zincofer ni. Sy baru tau ade kandungan asid folic dlm zincofer ni. So sy nk tny, kalau sy mkn zincofer dh tak perlu makan asid folic ke? Ade tak sesiapa yg kne consume ubt ni jugak?

21 Balas

xtahu laa klau sy, nurse bg zincofer.. sbb smua dah ade dalam tuh cuma keno consume je hri2.. tp bile mkan ubat ni mc xsesuai.. sbb asyik mual pahtu sko sembelit.. last2 dr suh bg ubat satu2, asid folic vit iron tablet.. mcm tuh bru ok

yeke...sy 9w kk bg ubat zoncofer gak..tp sy tetp consume acid folid..xtau pulak zincofer da ada tu smua..lau sy mkn gak acid folic +zincofer ada apa2 infct ke kat baby nnti? sy 1st baby..😔

5y ago

rsenye zincofer doktor bg tgok keperluan ibu tu... mcm saye dpt zincofer jew... tp kak sye dpt zincofer ubt tmbah darah n ade ubt ape ntah 1lg... xigt dh dia ikut kperluan ibu tu klau ibu tu ok xde mslh lain doktor bg zincofer jew... n acid folic tu xyah mkn klau dh ade zincofer...

kalau dah ambik zincofer tak perlu dah ambil asid folik. tapi, tak salah kalau makan pun. sebab tak bahaya. saya makan je lagi walaupun dah 4m. 😅 membazir kang sebab bnyk lagi.

Msa first ke clnik saya mkn obimin new. P klnik kli kedua nurse dah gnti obimin dia suruh mkn Ubt 4 serangkai tu. Zincofer, asid folic, vit c, vit. B complx. Obimin stop mkn. .

Lepas cek up scan baby nnti baru sy d suruh mkn zincofer..hihi.. ya klinik yg bgi suh mkn zincofer tu ja, x pyh mkn ubat lain sda mcm folic acid,iron tblet,vit b n vit c..

Sy mula2 ambil 2 ubat ni. Tapi sy hairan selalu pening and boleh jadi kuat tidur so sy stop minum.. tapi yang baiknya boleh tingkat HB kita. 2ubat sis boleh minum juga.

Saya taim mula2 mengandung kena bgi zincofer je..pas cek up 10w dah kena tukar ubat biasa...rasanya tak paya kod makan asid folik

xtau pulak..leh je cuba mntak..sblm ni sy acid folic bli kat frmasi je..bru2 ni bru kk bg sy zincofer..😅

Zincofer tahap dua dh tu slalunya nirse bg sbb suruh tambah darah. Stop je makan tu, amik iberet folic je.

Dah ambil zincofer tak perlu acid folic. Zincofer dah ada semua nutrients. Boleh google kandungan zincofer