asid folic

Nak tanya mummy2 ,sy preggy 19w...skrg amalkan zincofer selang2 mkn....nk tanya,kalau sy ambil asid folic seperti biasa setiap pgi...ad masalah x? Sy tao zincofer dah ad asid folic,tp sebab selang sehari mkn zincofer,jd sy amalkan jugak hari2 asid folic...xpe ke? Nak tye nurse,lupe haritu ?

9 Balas

kk bgtau suh stop folic acid & makan zincofer je. so saya ikut dlm sebulan cemtu. pastu kebetulan tak sihat jd sy gi clinic biasa. doc kata folic acid kena amik 5mg. zincofer tu tak cukup. jadi saya telan dua2 tu hari2.

doc o&g ckp dgn saya zincofer ada 1mg je asid folic..pregnant mom kena mkn 5mg asid folic..skrg ni doc suruh saya selang selikan zincofer..tapi asid folic ambik hari2.

11mo ago

hai. maksud awak selang selikan mcm mna ya pengambilan asid folik & zincofer ni ? mkn zincofer waktu bila dan asid folik wktu bila ?

Zincofer da cukup da sume ada dlm tu,2nd preggy ni sy mkn ni saje je..xde tmbhn vit len pn. .sume ok,berbanding dgn ank 1st ada ja prob..😅

4y ago

Ya ka?sis mkn buah jambu batu@ kacang kuda sblm nk p cek tu juga..InshaaAllah..cubalah,pemakanan pn kena alert jgk hb low ni..

Doctor saya suruh stop makan acid folic sbb dia cakap takut overdose since dlm zincofer pun dah ada acid folic kan.

Kalau dah makan zincofer, folic asid tak perlu makan da. Zincofer dah complete package utk tampung keperluan.

Zincofer da complete sis.. X perlu mkn acid folic da..

zincofer pun cukup da awk . kalau mkn lebih overdos hehe

5y ago

hehe tak perlu da . zincofer pun dos tinggi dah . insha'Allah baby akn okey

takperlu sis, just makan zincofer sudah cukup

Zincofer da complete dah