baby umur 3 minggu kerap nangis

Sy dan suami makin stress.. Kami sama2 xtau nk buat apa kalau bby mngis tnpa sbb.. Atau sbb yg kami xketahui..sdgkan pampers kami tukar, myk kami letak, perut di barut.. Susu diberi.. Tlg lh rasa mcm nk bg ank dkt org lain je kalau stress mcm ni

82 Balas

Sabar ye sis.. istighfar byk2 bila rasa stress.. bila tido slalu bukak alunan2 zikir atau bacaan alquran. Sy pun mcm tu kdg2.. anak sulung dah 2 tahun..adiknye pun dah masuk 6 bulan..yg buat sy stress bila adik nak berdamping je tibe2 abg buat perangai tantrum die dgn xphm ape die ckp..tambah pulak abg die hyper..😅mmg stress sgt3..cume bile pk balik sy bertarung nyawa lahirkan mereka..kenapa nak bg dkt orang kan?? Hihihi..bile rase angin marah tu dtg..cpt2 sy istighfar.. kalau sy termarah anak2..cpt2 sy mntk maaf balik..x salah pun mntk maaf dgn anak2 walaupun dorg masih baby..sis & suami kena byk bincang & belajar mcm mana nak uruskan anak..suami kena byk bg moral support..sy pun pantang sendiri..segalanya sy buat sbb suami xpandai uruskan baby kecik..tp dia uruskan mkn minum pantang sy..sy phm kita kesiankan suami..tp kena kesiankan diri kita & baby jgk..baby nangis sbb dorang xtau nak smpaikan mcm mana jd dgn menangjs tu je yg blh dptkan perhatian parents.. kdg2 dorang cume nak dipeluk..dimanja..borak2 dgn baby slalu..walaupun baru 3 minggu tp dorang boleh rasa perasaan kita lagi2 kita ni ibu dorang..bila ibu sedih..stress..baby pun boleh rasa & tahu..bila dia ok tu cuba ckp manis2 dgn dia..bila dia menangis..dukung & pujuk dia..peluk sambil zikir dkt dia..anak kedua sy ni lagi diva sbb xnak dgn org..kdg2 dgn ayah die sendiri pun die xnak..😅nmpak sy baru dia senyap..drama queen betul..lain baby lain ragam nya..sabar tau sis..nanti makin besar makin lain ragamnya makin lain stress mak ayah nya..berdoa & mengadu pada Allah..mohon dipermudahkan urusan sis & suami dlm menjaga & mendidik anak2.. in sha allah.. semoga sis terus kuat & tabah ya..🥰💪

Sis.. sy paham apa sis rasa. Kita sebagai ibu ni kdg2 bila stress mula pkir yg xelok.. xdpt pkir secara rasional. Baby sis category high need. Kena byk sabar smentara nk besar. Sy ckp ni sbb sy sedang lalui. Ank sy lahir2 bagus sgt.. baik sgt. Tido sndiri je. Smpai semua puji n jeles dia easy going. Tup2 Allah nk uji, bila dia nk masuk 3 bulan.. dia brubah jd high need. Nk kita ada ngn dia ja. Ank sy pg ptg siang malam tido buai. Nk tido malam pun tpaksa buai. Dh ltak buai pun mnangis lg. Nk tido pun boleh bwk gaduh ngn sy. Hari2 sy buai dia dekat 3 jam non stop sambil berselawat berzikir kuat2. Berhenti je dia mnangis mcm apa. Msuk pkul 12 smpai 3 pg dia akn buat perangai.. time tu adalah fasa kita as parent sdg letih. Sy smpai terpukul peha. Tambah2 tgk suami balik elok tido lngsung xpeduli. Ank mnangis tepi tlinga buat pekak. Sy smpai ambik bantal campak. Smpai tpikir nk bg ank kt org.. sy mngamuk sy tnggal ank mnangis cmtu n sy kuncikan diri sy dlm bilik lain. Berejam sy duk n mnangis sis. Sbb stress. Baru suami sy reti nk bangun pujuk ank. Tidokan ank. Lps sy dh clam down sy msuk toilet ambik wudhu tenangkan diri. Masuk bilik tgk ank dh tido.. sy tenung muka ank sy mnangis. Sbb sy xkuat.. sdg Allah dh bg sy zuriat tp kenapa sy cepat sgt mngalah. Ank sy dasyat.. sy buka ruqyah pun dia mnangis. Susu dh bg kenyang, perut ok xkembung.. pempers tuka. Semua xkena. Mmg kena sabar. InsyaAllah anggaplah kesusahan kita skrg dlm besarkan ank ni akn menjadikan ank kita ni ank soleh/solehah. Skrg baru paham la.. betapa besar dosa kalau ank derhaka ngn mak ayh. Rasa tension je cepat2 larikan diri kejap. Pastu ambik wudhu.

1y ago

Sya pun lalui benda ni sis. Memang tak kuat. Pantang baru masuk hari ke 26 dan berpantang sendiri. Siang tadi dah terpukul peha. Dari bersalin sampai hari ni memang tak cukup rehat. Mana nak urus yg sulung, mana nak urus baby..urus rumah sebab husband dah start kerja 😭😭😭. Memang kena kuatkan mental dan fizikal

Normal sis, anak sy dr lahir sampai umur 2bulan mcm tu berjaga malam nangis xtau punca, sy ngn husband dua2 jnis pnas xde ksabaran, tp slow2 blajar bersabar, alhamdulillah salah sorang kena jd air utk sejukkan keadaan, sy ibu so sy y jadi air sjukkan situasi y tegang stress dgn anak nngis, mmg pnat, tp tiap kali tengok tenung muka anak rasa ni lah journey prkahwinan ktorg, tiap kali sis stress, cium lah anak tu, tnung dan ckap dlm hati ni amanah Allah, rezeki utk kluarga, banyakkan istighfar time anak nangis, nanti dah masuk umur 2bulan lebih inshaallah okay. Awal2 mmg mcm tu. Time dia nngis buat kajian sambil, try n error one by one, apa y xkena, klau pkai barut dia nngis, try xyh pkai, tgk mcm mne. Klau kne bedung dia nngis, try xyh bedung, mmg lah bnyk pntang larang org dulu2 kne ikut, tp xsmua, mcm anak kena bedung pkai barut smua tu, ikut keadaan semasa dan keselesaan baby, anak sy xbedung pun sbb dia rimas mesti tidur xlena klau bedung, so xbedung pun dari hari kedua lahir smpai skrg 😅 camtulah, kaji satu2 apa y dia selesa dan xslesa, klau tak dpat jugak try baca ayat Al Quran dkat anak, mgkin ada gangguan pape. Ikhtiar xsalah yang penting usaha dan banyakkan bersabar.

Sama macam saya mula2. Baru lahir baby saya jenis easy going. Masuk 2 bulan mcm tu. Dia start meragam. Semua benda tak kene bila tido. Sampaikan saya tido pun duduk. Sbb dia tido beribakan saya, kalau saya letak nanti dia terjaga. Dia jadi bila waktu malam je. Siang okay je sbb tido kat ruang tamu. Memula mcm down juga tapi sabar sbb anak ni tak tahu papekan. Dia luah melalui nangis je. Bila dah masuk 3-4 bulan baru saya faham apa yg dia nak. Anak saya jenis tak boleh berpeluh. Start peluh nanti dia mengamuk tak selesa tido. Kalau tak, urut perut kalau kembung. Pastu saya perasan. Sbb dalam bilik tido saya ada bilik air.selama ni saya buka pintu bilik air sbb nak bg cahaya lampu tu terang bilik sikit. Penah sekali saya try tutup pintu bilik air. Lena je anak saya tido. Sbb budak kecik. Maybe ada something yg buat dia tak senang duduk. Anak ni kena try n error juga. Banyakkan bersabar. Dan ada org cakap juga. Kalau nak beralih bulan. Budak mmg selalu meragam

4y ago

Thnkyou pn

Utk baby first 6 month mmg akan penat. Byk sebab baby nangis. 1st dia x biasa dengan environment luar. Dia dah biasa dlm rahim and biasa mcm kene cuddle. Kalau die menangis tgh tgh malam tu normal sangat. Sbb dlm rahim bising dengan mcm mcm bunyi jadi bila dh keluar and mlm kan sunyi. Dia x biasa. Mcm sye mlm mlm sye pasangkan white noise and kite pon tdo ngn bunyi white noise tu. Dh ada anak scarified ckit tdo tu. No choice. Sye setiap 2 jam bangun utk susu kan baby. Mmg x ckup tdo utk 6 bulan pertama but u have to put expectation utk 2 tahun pertama mmg xkan ckup tdo. Ada yg baby high demand. Yg mmg akan suka nangis all the time. Struggle sbb anak kakak sye mcm tu. Tp nk buat cmne anak sendri kan. Sabar jela. Byk kan google and membaca. Follow la page page yg boleh dpt ilmu lebih mcm baby language tu ke. Kalau baby nangis tu gilir gilir la berjaga and tdo. Sye pon x expert tp time ni la kite belajar.

4y ago

Betul. 6 bulan pertama mmg struggle. Bby sy setiap sejam bgn nk susu dgn asyik nk mngempeng je xnk letak. Rabak mata tp tula, kne berkorban sikit utk ank.

sma la kita sis..tmbh2 ank first ni mmg stress jgk psl xtaw pape sgt..mngu ptama klhrn bby sy ni diam je tdo xkjut xbgn la dia..tp msuk mnggu ke 2 sikap dh brubh..asal mlm je bjga mragam mnngis2..smpaikn fmly sy ckp bby sy ni ikut time brazil..siang tdo mlm bjga🤣🤣dh la tgh bpntang..mmg stress je kpala..but kita kna phm..bby bru nk bljr knl dunia bru..so ksbran itu pnting dan inilah pngorbann kita sbgi parent..jd jgn mudah mngalah ye..bby sy mula lbh rilek dh xmragam ikut time brazil lgi bila sy dh hbs pntang..bby dh smkin rilek n mula trsnyum😊skg bby sy ni dh nk msuk 3bln and i rely2 love him so much wlpn dlu sy da jgk rsa stress mcm nk mrh pdanya..tp xsmpi hati..kini sume rsa stress n mrh tu hlg bla mliht wajah dan keletahnya yg mncuit hati..so byk2 bsbr sis..dan klu bole mntk sokongan dri fmly..krn support dri fmly itu pnting utk sdikit sbyk mmbntu emosi yg lbh tenang😁

Baby nangis mesti ada sbb... klu dah tukar pampers, dah sapu myk dn mcm2 tak ok. Naca lah ayat2 Al-Quran... baca Al-Fatihah, surah Yassin. Selalu lah zikir berdekatan baby. Mungkin ada benda halus yg mengganggu. Biasa baby kecik lg mmng ada yg mengacau. Takkan baby baru 3 mgu dah stress smpi nak bg kat org. Byk lagi yg perlu di lalui... kena byk bersabar. Baby ni klu boleh berckp, dia dah ckp kenapa dia nangis. Sebagai ibu bapa kena belajar demi anak. Saya ni dah 4 org anak... anal yg ke4 berpantang sendiri, mcm2 ragam baby masa dlm pantang tp saya selalu baca ayat2 al-quran wlpun dlm hati jer sbb kita msh darah nifas, tidak boleh utk dibaca dimulut. Mlm nk tido bacakan doa dn ayat2 suci ke telinga anak. Alhamdulillah.. semua 4 org anak baik2 jer sampai habis berpantang. Byk bersabar ye... jgn fikir yg bukan2. Anak itu amanah Allah.

Baby dr sejak lahir hingga usia 4 bulan memang kerap nangis & sensitive. Kadang2 masa preggy tu mungkin mamy & dady banyak tekanan. Jd hormon dlm ibu masa preggy tu akan salur kat baby. So, masa baby lahir. Baby akan kerap menangis & cengeng. Tapi sebaiknya ibu bapa bersabar & tetap mencintai bayi tu. Sebab bagi bayi tu andalah satu2nya dunia bagi bayi tu. lagipun ibu yg bru melahirkan biasanya akan mengalami tekanan & perubahan emosi disebabkan perubahan hormon. Mungkin ibu juga akan kerap rasa cpt tertekan. Luahkan pada org yg sis percaya jika rasa tertekan. Minta bantuan keluarga utk menjaga bayi hingga perasaan stabil. Tabah & sabar k. Banyak2 berdoa. Semoga semuanya dipermudahkan k..

saya pantang sorang smpai hbis pantang tanpa suami disisi. suami saya curang semasa saya pantang. dia dok umah mak dia saya pantang umah mak saya. hari pertama takde susu,baby melalak sepanjang hari. hari ketiga anak kuning tinggi sangat. awk patut bersyukur suami ada. tak pernah terdetik saya nk bg anak saya kat org. itu lubuk pahala saya. kalau anak melalak, sapu minyak dan bedungkan. lekapan susu kena betul. anak ni kena sabar dia baru dalam fasa nk biasa diri. awk cakap macam ni bayangkan sok anak awk jumpa post ni. awk rasa apa perasaan dia ? kalau kurang kesabaran, jgn merancang awal dan elakkan accident. perkahwinan bukan nk sedap je sis, tanggungjawab besar

bukak alunan suara org mngaji surah al baqarah, tkut ada bnde kacau dia.. ajk main ke tu.. atau pergi jumpa ustaz ke ape yg boleh ubat kn bby... lagipon bby baru 3 minggu.. kecik lagi, x reti ckp.. klau dia boleh ckp xde dia nk kacau ibu ayah dia dh.. semua dia buat sndiri..sabar ye ibu ayah.. nk bahagia mcm org lain x semudah yg difikir kan bnyk lagi ujian yg akan dtg... ank makin besar , mkin lagi mencabar... saya rasa sis tk ada pengalaman dn x brpe suka kn bayi... jgn putus asa ye, bila kita jaga dia dgn kasih syg, mesti kita syg nk bgi kt org... rindu ibu pd anak tk boleh dipisah kn... semoga dipermudahkan, jaga ank elok² ye.