stress n bingung

sy skrg pregnent 17 mnggu 2 hari tp ada sedikit pkara yg buat sy stress nk pikir n xtau nk buat mcm mne...ada sesiapa blh tlg bg idea or pndpt? 1-Jantina baby... suami sy terlalu mengharapkan baby boy...n tak berapa minat n xnk amik tahu sekiranya ia bby girl 2-mentua mentua sy mmpunyai 5 org ank...tolak suami tinggal 4 org...so 4org adik ipar sy ni masih bujang n masih belajar..dorg ni masih tinggal dgn mentua sy bilik pon kne kongsi..dlm waktu yg sama mentua sy jagakan 3 org sepupu suami ..so kat sini je dh ramai...tp mentua sy nk sy berpantang dirumahnya...sdgkn sy xselesa.. apa perlu sy buat????#pleasehelp #1stimemom

4 Balas

Soal jantina tu, tk boleh buat apa lah. Tu dari sperma dia jugak yg menentukan anak nanti keluar boy or girl. Kalau dia tk boleh terima, tny lah dia nak uji kekuasaan Allah ke? Nak persoal takdir? Kot lah lupa soal agama bab memilih jantina ni. (Okay yg ni jgn lah ikut, mau gaduh nnt. Klu sy tau suami sendiri mcm mana boleh lah) Untuk hal mentua tu, terangkan baik baik. Kalau suami masih tk setuju even dah 3-4 kali awk terangkan dgn baik, then awk berkeras jelah utk pantang kt rumah mak ayah sendiri. Fahamkan kt dia pantang ni proses paling penting dan kalau blh kena paling tenang masa ni. Orang ramai nanti serabut, kita nak healing drpd sakit bersalin apa semua tu. Terangkan kt dia, kalau boleh tgk sama sama video atau apa apa yg terangkan sebab kenapa lebih elok utk pantang dlm keadaan tenang.

Hi sis, sy tumpg simpati utk nasib sis, lagi2 hal memilih jantina anak tu ialah suami kita sndiri, laki atau prempuan, tetaplah anak kita, jgnlah di pilih kasih sbegitu rupa.. sis kena pjuk suami utk trima jika anak yg dikndung adelah perempuan, sian bby dlm perut tu..😥 utk hal berpantang, sis x akan tenang berpantang dekat rumah yg rmai org cmtu, carilah tmpat yg slesa, bincg dgn suami baik2.. moga msalh sis dpt diselesaikan baik2 yaaa Aminnn.. ❤️

3y ago

amiin terima kasih...itulah sy dh byk kali cakap psal jantina bby pd suami...mana2 anak pon kne bsyukur tp reaksi si suami hanya skdr snyum je..sy tahu dia xske...tp sy bkn tuhan utk tetapkan jantina ank... psal berpantang tu dh berbuih mulut bgtau suami sy nk berpantang dirumah ibu ayah sy sndri sbb selesa n tenang tp suami klo blh nk mak mentua yg jaga lgpn dy mmg sjenis "anak mak"mmg payah nk renggang ngn mak dy..ble sy ckp dia xpayh ikot sy brpntg di rumah mak ayah sendri dia berat hati nk lpas plk

1. Kalau dia tak boleh redho dgn ketentuan Allah sis doakan suami lembut hati & syg anak dia. Kita tak tahu, bila tua silap-silap anak yg kurang disyg adalah yg paling baik & ambil berat psl kita. 2. Beritahu baik-baik kita tak selesa. Kalau dia keras kepala. Biarkan je. Kita buat pilihan sendiri. Sampai bila asyik nak fikirkan org lain tapi tak fikirkan diri sendiri?

1. Kalau suami marah ke tak suka ke kalau dapat girl, awak send article yang jantina anak tu DITENTUKAN OLEH SUAMI. Suruh dia marah diri dia balik kenapa tak boleh keluarkan sperm lelaki 2. Slow talk dengan mertua

3y ago

ok doakn sy dpermudh urusan...tq ye