baby umur 3 minggu kerap nangis

Sy dan suami makin stress.. Kami sama2 xtau nk buat apa kalau bby mngis tnpa sbb.. Atau sbb yg kami xketahui..sdgkan pampers kami tukar, myk kami letak, perut di barut.. Susu diberi.. Tlg lh rasa mcm nk bg ank dkt org lain je kalau stress mcm ni

82 Balas

Sis.. sy paham apa sis rasa. Kita sebagai ibu ni kdg2 bila stress mula pkir yg xelok.. xdpt pkir secara rasional. Baby sis category high need. Kena byk sabar smentara nk besar. Sy ckp ni sbb sy sedang lalui. Ank sy lahir2 bagus sgt.. baik sgt. Tido sndiri je. Smpai semua puji n jeles dia easy going. Tup2 Allah nk uji, bila dia nk masuk 3 bulan.. dia brubah jd high need. Nk kita ada ngn dia ja. Ank sy pg ptg siang malam tido buai. Nk tido malam pun tpaksa buai. Dh ltak buai pun mnangis lg. Nk tido pun boleh bwk gaduh ngn sy. Hari2 sy buai dia dekat 3 jam non stop sambil berselawat berzikir kuat2. Berhenti je dia mnangis mcm apa. Msuk pkul 12 smpai 3 pg dia akn buat perangai.. time tu adalah fasa kita as parent sdg letih. Sy smpai terpukul peha. Tambah2 tgk suami balik elok tido lngsung xpeduli. Ank mnangis tepi tlinga buat pekak. Sy smpai ambik bantal campak. Smpai tpikir nk bg ank kt org.. sy mngamuk sy tnggal ank mnangis cmtu n sy kuncikan diri sy dlm bilik lain. Berejam sy duk n mnangis sis. Sbb stress. Baru suami sy reti nk bangun pujuk ank. Tidokan ank. Lps sy dh clam down sy msuk toilet ambik wudhu tenangkan diri. Masuk bilik tgk ank dh tido.. sy tenung muka ank sy mnangis. Sbb sy xkuat.. sdg Allah dh bg sy zuriat tp kenapa sy cepat sgt mngalah. Ank sy dasyat.. sy buka ruqyah pun dia mnangis. Susu dh bg kenyang, perut ok xkembung.. pempers tuka. Semua xkena. Mmg kena sabar. InsyaAllah anggaplah kesusahan kita skrg dlm besarkan ank ni akn menjadikan ank kita ni ank soleh/solehah. Skrg baru paham la.. betapa besar dosa kalau ank derhaka ngn mak ayh. Rasa tension je cepat2 larikan diri kejap. Pastu ambik wudhu.

1y ago

Sya pun lalui benda ni sis. Memang tak kuat. Pantang baru masuk hari ke 26 dan berpantang sendiri. Siang tadi dah terpukul peha. Dari bersalin sampai hari ni memang tak cukup rehat. Mana nak urus yg sulung, mana nak urus baby..urus rumah sebab husband dah start kerja 😭😭😭. Memang kena kuatkan mental dan fizikal