Buntu dan stress tak cukup tdo. Baby sy yg berusia 27 hari akan merengek seperti xckup susu

Setiap malam dari pukul 12 lebih sehingga ke subuh. Dah bagi susu pun still xnk tdo n rengek nangis mcm lapar lagi. Salin pampers pun still rengek lagi. Check perut x kembung.. Xtau da nak buat camne. Sy confused xtau dia nak apa n cara nak handle dia. Sy naik stress sbb sy x ckup rehat dgn sakit perut bekas jahitan czer sbb asik kerap bangun baring mengejut setiap kali dia nangis. Tolong bgtau apa yg perlu sy buat 😭#ingintahu #pleasehelp #bantusharing #firstbaby #firstmom #seriusnanya

7 Balas

Sis tolong jgn stress dlm pantang ke atau tdk tolong jgn sgt xbagus stress utk ibu2. Sis kena tgk timing dia. Bb jaudis mmg kuat tdo mcm anak sy dlu, siang sis kena kerap kejut dia. Mmg normal bb baru2 lahir dia akan kerap menyusu sbb itu je yg dia boleh mkn n minum. Dlm 1-2jam skali dlm 24jam sehari walaupun bb tdo kejut bg je dia susu. Jgn tgu dia bunyi. Skali susu mmg lama 20-25 mnt baru bb betul kenyang itu normal. Dah sendawakan baringkan dia ngereng sikit supaya perut x sebu. Jgn baringkan dia flat je. Buat mcm kita rasa. Klu kita lepas mkn terus baring tegak mmg sebu rasa nk muntahkan, gitu juga bb. Kita kena pandai adjust keselesaan dia mcm kita nk selesa. Alas tilam bb siap2 dgn towel napkins incase dia luwek termuntah xdelah sis 2-3x kje. Amek kain cmpak tepi je letak yg baru. Nk senang lg letak tisu tebal buang terus. Sis czer xboleh byk gerakkan. Pkkan cara yg buat sis xbyk kje nk gerak 2-3x. Buka alunan Al-Quran selalu utk sis n bb dengar ubat mujarab utk rasa tenang. Sy doakan sis kuat utk lalui fasa berpantang ni dgn senang hati. InshaAllah, aamiin.

2y ago

Tqvmch sis for the advice.. Dia jadi x tentu arah tu sbb bila waktu 12 ke atas hingga ke subuh, dia seakan nak minum susu non stop. Walaupun da burp still nak lagi lepas letak.. Tak sampai sejam bagi still mintak lagi.. Ayat quran pun da psang, ngereng, terlingkup, kendong, peluk, bedung semua x jln.. Xtau la dia nak apa.. Td dalam pukul 5 lebih x larat sgt da dia asik rengek, I buka lampu then cakap ngan dia, tanya nape semua tetiba dia diam. Dia tgk je i. I buat luahan kat dia. Doakan I kuat ye untuk tune kan masa tdo dia.mencabar betul..

Kalau baby ada kuning better jgn bedung kn. Kalau kuning da getting better, ikut baby nk bedung ke x. Mcm baby sy langsung dr lahir, lpas beberapa hari balik rumah, mmg x nk dibedung. Its okay x bedung. Awak ada try pump susu x? Boleh tgk if really2 susu awak byk ke x. Kena tgk juga quality susu antara fore milk & hind milk. Maybe baby mmg lapar sbb susu x pekat ke. Awak boleh cuba pasang ayat2 al-bakarah/ ayat2 al quran sepanjang malam di sebelah baby. Pasti kn baby x berpeluh juga waktu tido. This is normal for every mother. X cukup tido tu + dgn sakit berjahit masih x elok, tu benda biasa nk x nk kena juga hadap. Don't be stress okay. Just enjoy waktu2 nie. Nnt die bertambah umur, insha Allah makin berkurang die merengek nangis tu.

normal je tu.. kalau semua dah okey, baby nk sesuai kn dengan keadaan.. insyaAllah makin besar makin baik.. Mcm baby sya.. sebulan memang mlm dia tak tido sgt.. mula dari mgrib je.. mula la gaya dia.. masuk umur dua bulan tiap jap 11 mlm 4 pagi bangun ajak main.. Cara yg selalu mak2 pesan.. time baby tido kite tido.. Sabar, selalu tanya pengalaman org lain.. insyaAllah kita jadi tenang.. bab ngis stress kdg2 tu biasa sis.. major tanya kawan2 mcm tu.. tapi cepat2 recover stress kite tu.. Sabar yea sis.. skrg baby sya dh nak 6 bulan.. rutin dia.. malm je mula la tak lena.. kdg nak mrh jgk.. tapi.. bukan dia paham pon.. kita mrh dia ketawa.. jadi kita pon ketawa sama.. 😂

2y ago

Tqvmch sis for ur response. Lega sket dengar bila tahu tu normal.

Sabar ye Puan. Memang bayi newborn ni macam2 ragam dia, nak biasakan dgn dunia baru dia. Anak saya pun kalau bedung awal2 dia marah, tapi apa kita buat tu salah satu cara untuk soothe dia. Posisi baby pun kena sesuai, ada yg suka lekap sisi, ada lekap kat perut. Puan ada cuba teknik cuddle cure 5S? Boleh join FB group Baby Language, kat situ ada explain detail & ada info lain yg kita boleh practice. Semoga dipermudahkan segala urusan Puan & family. First 3 months ni penat sikit tapi try to enjoy your time ya. Anak saya dah 4 bulan, rindu pulak dia masa newborn haha cepat sangat membesar. Take care ok

biasa sy dulu kalau baby..ni xkena..tu tak kena..semua dh check pun xda apa2..sy bukak surah yg dpt tenangkan hati dia..jaga jgk kalau dia hari maghrib tu jgn biar pintu terbuka..tutup semua pintu tingkap..awal2 pasang ayat alquran.. selain tu blh cuba dgn produk tasneem..yg balm sleep & pillow mist tu.. insyaallah..semoga urusan awak dipermudahkan ya..jgn stress ya ibu❤

2y ago

awak lepas bg baby susu..ada sendawakan dia..lps bagi susu kt baby kena sendawakan dia dulu smpai dia sendawa..cara bagi dia susu pun ada cara nya..kna tinggi sikit kpla bby ya..mslh lendir tu sy rasa awk kna rujuk doktor..ada bnyk sbb bby ada mcm lendir ni..

hi mom, you dah try bedung anak you elok2 dah? kadang2 sbb salah bedung pun boleh punca. sbb kalau tak kembung, kemungkina cara bedung kita yang tak kena. baby ni dorang ada moro reflex.

2y ago

jgan bgi baby tdo siang lama sngt sis...bngunkn dia skjap2..

biasa baby yg masih baru dia kerap kembung perut sis ... cuba sapu ubat dan tiarapkan dia atas riba baru dia selesa