Nk tnya sikit pasal barut

Mcm mane eh nk explain dkt org tua tak payah nk bg barut dekat baby? Kadang2 stress sy hari2 tanya anak tak di barut ke. Lepas tu kalau dh dibarut, dia pi letak mcm2 pulak dkt perut baby tu, letak sireh lh, buah pinang lah.

11 Balas

Macam saya, iyakan aja awal awal. Nanti masa tukar pampers, saya buang aje barut nya. Bagi alasan terkena berak baby la, terkena kencing la, dah tak muat sebab perut baby buncit dah la 😂 Lepas tu makin lama, makin tak ditanya dah mana barutnya. Sebab saya jawab dalam nada bergurau “ish ish ish nenek ni, mana ada angin masuk ikut kulit la nenek. Jangan risau ya”

mmg mcmtulah mereka. nanti agak2 dah seminggu dua, pantang rumah sendiri juga. org tua ni lain, dulu mereka taktau yg benda2 tu takda dtgkan apa khasiat pun, mereka pun ambil dari org tua mereka. kita santuni je mereka. cuma kalau cuaca panas, pakaikan kejap lepastu buka. ckp haritu pakaikan lama sikit naik ruam sbb panas. gitu aje lah

Raikn je org tua2 ni 😊, bg diorg memg wajib bg pakai, tp utk ibu moden ni, bnda tu x perlu pn...tp barut skrg cantik2, mcm2 corak plak tu, suka tngok 😅, tp x pasti ape fungsinya... Sy dlu bg pkai jgk barut, masa ank kuning je, sbb rumah panas, jd bg pkai barut je wktu siang tnpa baju...bila ank dh ok, x brbarut dh...

Ckp je risau baby naik ruam/ gatal.. sy suka pakai alasan ni sbb anak ada history eczema.. eczema kan macam2 boleh jd punca.. kalau tak paham jugak, biar je dia pakaikan lepastu masa tukar pampers, awak tanggal la barut tu.. org2 tua ni kita ye kan aje.. ikut atau tidak terpulang la pd parents.. jgn stress2 ok..

saya pulak beriya barut baby tp mak saya yang bukak sebab katanya barut bergulung sampai dada baby lepastu jadi tak selesa pd baby. cuma mak saya setiap pagi akan tuam perut baby dengan daun mengkudu yg dah disapu minya yuyi. tu saya tak kisah sbb baby saya serasi cara mcm tu utk bagi dia berak and kembung.

Barut tu function nya nk elakkan baby sejuk. Kulit baby sgt lembut dan nipis. Kalau baby dh keluar ruam. Elakkan jek. Sbb baby panas.. Kalau rasa baby panas buka sahaja.

Baby sy pakai time mak yg siapkan dia pas mandi, kalau sy mmg idok lerr. Kita iya kan je lah petua dorang. Nanti time tukar pampers baby time tu bukak barut tu 🫢

ank sy pakai aje barut sbb pns baju x pakai 🤣itupun naik ruam pdhl dh duduk dpn kipas...nnt pntg kat umh sendiri aje sis,Sian bby pns klau barut n pakai bju lg pns

Sy dulu smpai sendat laa barut huhu kdg2 pkai mlm je tkot bby msok angin.just letak minyak telon je

bg je pki kejap.. pas tu ble anak nanges bkak je barut tu.. bg alasan anak x selesa 🤭