baby umur 3 minggu kerap nangis

Sy dan suami makin stress.. Kami sama2 xtau nk buat apa kalau bby mngis tnpa sbb.. Atau sbb yg kami xketahui..sdgkan pampers kami tukar, myk kami letak, perut di barut.. Susu diberi.. Tlg lh rasa mcm nk bg ank dkt org lain je kalau stress mcm ni

82 Balas

baby bru 3minggu? nangis2 da stress smpai nk bg org?? sblm bby lahir x stnby ke kmgkinan2 akn brlku? mnangis tnpa sbb? of kos ada sbb.cuma kta je tak tau. kne try n error je apa cara. selain dr santapan rohani.. bcaan apa2 surah dan selawat. smbil2 tu dodoikan bby..tepuk2 pgung dia.. suhu dlm rumah/blik pun kne tgok.klu pns sgt atau sjuk sgt ke. baby ni hijabnya msih trbuka..mgkin ada mslh2 tesbut.. xslh klu bw bby ke ustaz2 utk dptkn air penawar..tp lg baik air penawar yg bapanya buatkn..bca surah yasin dan solat hajat. mgkin jg cara2 puan dan suami dkong buat bdn dia xselesa..jd bedungkn baby..

Sabar sis. Masa awal2 anak sy dlm 3minggu, anak sy kerap nangis dan tak nak tidur malam. Kekdh pukul 5.30 pagi bru tidur. Sy smpai nangis2 sbb penat yg teramat berjaga malam. Tp sll ckp dgn diri sndiri. Anak kita ni bru je lihat kat dunia. Dan anak kita ni sgt sgt perlukan ibu nya. Klu kita sbg ibu dah give up, kesian kat anak. Mereka sgt perlukan kita. Klu anak sy meragam time awal2 minggu dulu, sy dukung dan selawat atau zikir atau nyanyi je apa2 yg baik utk dia dgr. Sbb baby take time utk dia tenang. Sis kena byk kan bersbar dan cekalkan hati utk membesarkan amanah yg Allah dah bagi.

Boleh jadi - baju seluar tebal. Baby rasa panas. @ baju seluar sempit. - barut terlalu ketat. Baby x selesa . Try jangan barut baby. -pampers penuh. @ ketat.... Koyakkan tepi pampers atas n bawah. -suhu bilik terlalu sejuk @ panas. - terlalu banyak barang cth@ tuala bantal tepi baby. -bedung terlalu ketat. -mitten /stokin blh jadi sebab bby nangis. -angin... Mcm bby sya x kembung tapi kuat kentut. So kena pastikan baby kentut. -susu..baby bf tengok susu cukup kah x.kadang bila baby x cukup susu,x kenyang itu yg buat bby tidur x lena,skejap2 menangis.

Sabar byk OK mommy. Anak sy dulu mcm awk, ni dah masuk 3m alhamdulillah hilang nangis mcm tu. Dulu smpi kebiruan tk bernafas dia nangis. Puas pujuk. Hampir nak panggil ambulance dtg bila teruk tu. Skg bila dia nangis sikit² tu cpt pujuk, sambil tgk keadaan dia, tukar pampers sapu minyak susu tu semua kena buat. Kdg dia ngntok pun ya. Awal² mmg struggle sikit, tambah kita 1st exprience dan pantang sndri. Sy kalau stress, sy akn tgk anak lps tu sy nangis, dan sy jd tenang blk. Byk zikir sambil susu kan dia, tidur kan dia. InsyaAllah. You strong mommy 💋

Aiii time buat anak haritu tak pikir. Pastu skrg senang2 je mulut nk bagi anak dkt orang. Anak tu amanah dari Allah cik kak oi. Kalau rasa tak boleh patut dari awal takpayah kawin. Takpayah beranak. Aku geram betul lah dgn statement ko ni. Ada org yg dah kahwin bertahun2 punya la tunggu nak dpt zuriat. Ko yg dah beranak ni boleh lak nak bagi2 anak dkt org. Ingat tu anak kucing ke? Deyy kucing pun sayangkan anak ler 🤦🏻‍♀️ buat2 laa berfunction sikit otak tu sebelum buat keputusan/berkata2. Haihh aku pulak yg tak rilek ni. Astaghfirullah..

4y ago

ni jakg stress pukul anak kan anak tu yg jdi mangsa..m

sabar sis, dulu sy masa kecik parents saya pun penat jaga asyik nangis. siap kes pasang buai kat keretapi yg tempoh perjalanan 3 jam utk diamkan saya nangis. nangis sampai hilang suara. seluruh kampung tau saya masa baby dulu mcm na mmg agak terkenal "si baby kuat menangis" mcm ahmad albab. skrg saya berterima kasih dan syukur to my mother sudi jaga susah2 korbankan wang dan masa.. balas jasa mereka. diorang pun tak sangka skrg suda dewasa sayalah anak paling kuat ketawa, plg tabah dan plg kuat berdikari. jgn putus asa sis.. semuanya ada hikmah.

mcm kes anak saya nom 3..pda awal nya ok..tp lepas tanggal pusat 7 hri tu..trus nangis siang malam..x kira waktu..tidur x smpai 5 mnit..ubat sapu x henti buai lg..smpai saya dlm pantang tido2 ayam jer..20 hri saya x tido..tido pon x smpai 5 mnit mst bngun sbb anak nangis smpai..keras merah..mata ke atasss..pas tu diamm....hnya tuhan yg tahu..akhirnya saya berserah bwak anak.blik kmpong berubat kampong .4 org jmpa ustaz smua ckap anak ade sawan tangis terjun..skrang alhmdlulillah anak dah umur 5 tahun mmbsar dngai baik..

4y ago

Swan tngis terjun tu mcm mna sis ? Xprnh dgr. Maaf ibu muda dan first time. Pantang tanpa parents..hnya dgn suami

Bgi baby masuk minggu ke 3 memang gitu, dorang baru nak biasakan keadaan baru sbb time dlm perut mereka rasa mcm d peluk & feel warm...cuba google mcmna nak atasi keadaan mcm ni, kalo sya, saya cuba sdaya upaya membiasakan diri dlm keadaan itu dan cuba bertanya dgn parents minta petua.. Tpi doa dan kesabaran itu penting ank sy tiga² bgitu mau msuk minggu ke 3 atau 4 dorg tukar style 🤭 tapi nanti masuk sebulan lbh ok dah tu 😊 ini la pengalaman membuat kita lebih bnyk belajar kasih sayang & kesabaran ❤️

4y ago

Mybe lh.. Sbb mnggu pertama lain. Msk mnggu kdua lain.. Mnggu ktga ni laim..dia mcm kuat nak nangis.. Wlaupon smua dh buat..

Hello sis. Baby macam tu kita panggil baby colic. Anak sya 3 minggu pun mcm tu dan biasa dia akan nangis pd waktu malam, betul? Slalunya baby colic ni terjadi pd bayi seawal 0-3bln. Sis baca info pasal baby colic. Dia xda ubat/cara untuk hentikan. Kita kena byk bersabar dan layan dia, angakt tepuk2 belakang gosok2 mcm tu. Memang memenatkan. Sya fhm apa yg sis lalui. Mcm2 dlm kepala tp kita mesti kuat dan ingat yg semua tu akan berakhir okay? Sikit masa ja lagi. You can get thru this mama ♥️

Baby cuba nk adapt dgn keadaan sekeliling..awk boleh guna white noise.white noise boleh tenangkan baby.umur 3 minggu kte kena faham keadaan dia sbb 9 bulan duduk dlm perut dia rasa selamat,bila keluar baby akan menangis sbb tak biasa dgn alam baru.sy faham baby sy pon mcm tu jgk haritu..sy try guna white noise,berjaya.lagi 1 time tidur,bedung je tangan dia.baby akan rasa selamat mcm kena peluk dgn ibu dia.btw,tahniah!..awk dah jadi seorang ibu😘💞