Alahan teruk

Sy dah 12 minggu....bila nak hilang alahan ni...alahan truk smpai kena bising dgn misi sbb berat turun... mommy's smua buat mcm mna bg kurang alahan nya..

15 Balas

hi mommies.. saya pon 1 tri.. 11w skrg.. before this alahan mmg teruk.. tp lepas jumpa satu video di youtube n try it.. alahan saya makin kurang, actually still ada alahan mcm nk muntah.. tp still under control.. miss cuba dlu step pertama, jangan makan asam utk kurang kan rasa loya tu terutama masa perut kosong, itu yg buat kita lagi rasa nk muntah.. dan cuba makan paling lewat 4jam sekali, contoh 3 biji kurma dan selawat nabi n doa la supaya asbab makanan ni buat kita ada tenaga dan kandungan kita sihat... kalau terjaga tengah malam pon.. cuba gagah jugak utk ambik apa2 makanan utk lapik perut.. jangan heavy food.. semoga urusan dipermudahkan...

Saya pun sama.. Mggu 13 bru la ok skit.. Skrg sllu nk makan je.. Mcm2 nk masuk... Hrtu trun 4kg..smpt kena tgur doktor n nurse skli.. Bkn khendak kita xnk makan tp sush nk bgtau tekak ni mcm mana.. Saya amal buah2, kurma, makan yg sihat2... Xpa la tmbang turun.. Kena mrh sklipun.. Yg penting kita dan baby sihat. Mggu 13.. Ini la masa saya naikkn berat saya.. Makan apa yg saya nk.. Yg penting bpada2.

Masih awal lagi tu sis , haah waktu weeks ni still lagi alahan sis. Saya hilang alahan haritu waktu 16 weeks, alhamdulillah lega nasib baik tak smpai nak bersalin. Kawan saya dari awal smpailah bersalin alahan still tak hilang, saya hilang berat waktu tu 3 kg turun, lepastu masuk tri 2 naik mendadak jgk 1/2 kg dptlah cover balik👍🏻

2y ago

Ye betul tu sis, so tips dia takde cuma kalau nak makan kene try and error la makanan apa yg boleh masuk, lepastu selebihnya kita kene hadap je la muntah2 tu tggulah smpai waktu dia hilang😁

Saya pun sama tiap2 hari pening Dan sakit kepala x semangat buat kerja apa2 sgt suffered and very negative my first baby juga x tau mcm mana juga tiada org berbual juga sebb virus sekrg kurang keluar rumah bahaya Haiz week 11 saya x tau bila tamat Becos I lost myself sgt susah

2y ago

Saya dah try banyak brg such kapala angin minyak, mkn asam orange skin , mint candy , rebena candy semua itu pun x boleh Selesai cuma satu moments je x kan asyik mkn no stop 😂 I pun search pun semua ckp normal tp memang saya x boleh tahan Dan sedih sebb x boleh buat apa2 cuma tunggu je 🥲

Nanti masuk 13/14 weeks insyaallah berkurang. Sy pun alahan teruk dr 6-13 weeks. Sakit kepala tu hari2 🥲, muntah loye, xselera makan. Masuk 14 weeks kemain selera makan datang. Hilg segala sakit kepala loye 🤣

2y ago

Ya allah kuat lagi kerja. Saya terpaksa berhenti , sebab tak dapat tahan alahan sampai pengsan dekat tempat kerja

biase lah sis..alahan akan hilang sendiri masuk 4 bulan slow slow hilang..saya ni kak siap tanye ke mok tue agi gane nok hilang alahan,ye boleh suke ke kite..ye kabo tunggu beranok lh baru hilang

2y ago

betul sis..ade org bila masuk 4 bulan hilang..nak dekat due die dtg balik😆😆lemah semangat

jgn stress or byk pikir ,byk kan mkn buah2an mcm oren,jambu batu,epal hijau,,,saya sampai 6bulan ya alahan xhilang,berat turun 10kg masa tu,tp alhamdulillah baby sihat n selamat dh lahir

awal2 mmg gitu sis.. sy pun loya.. bau tumis pun xleh.. tp skrg dh 17weeks.. makan dh ok.. cuma berat x naik2..49kg je.. tapi baby sihat.. tu yg penting..

p hospital sis..sy dlu mcm awk juga..p hospital depa masuk Air n ubt alahan...blik tu kurang sikit alahan... alhamdulillah...

hmm. saya pun tapi muntah tu sehari 1-2kali je.. tapi berat bertambah pulak😪 dalah doc kata ada kencing manis☹️