ALAHAN TERUK

Siapa ade tips utk kurang kan alahan nie.. sy rase mase sy bnyak dlm tndas dr luar.. asik muntah je.. smpai xtau alahan dgn ape .. boleh bantu sy ?

3 Balas

Hi Mummy ! Saya pun alahan teruk sangat. Lepas makan sikit atau minum air segelas pun saya akan terus muntah. Pukul 3 pagi pun bangun muntah. Dah dekat 2 bulan menanggung morning sickness siap kena iv drip kat hosp. So sekarang kalau loya jer saya akan terus minum air lemon panas/sejuk. Banyakkan makan buah (buang kulit supaya senang hadam). Nasi memang tak sentuh sebab tak larat nak muntah keluarkan nasi. Makan sikit sikit jer setiap 2 jam.

hai mommy. selera makan okay? boleh bau wangian? pening? mual?

2y ago

sy cerita pengalaman sy eh, 6 bulan tak sentuh nasi sbb bau nasi tu buat sy mual,nk muntah tapi sy makan apa yg sy mmg nk mkn. rasa nk samyang,mkn samyang. rasa nk laksa,mkn laksa. seharian nk mkn buah nk mkn salad,menggagau la kami suami isteri cari kedai jual buah dan salad 😅 gara gara alahan dgn beras/nasi sepanjang pregnant,sy tk pakai perfume langsung. hanya deodorant je yg sy boleh terima bau. suami pakai perfume dkt luar. sebelum masuk bilik dia akan bukak baju dia dan mandi siap² sbb selalunya time husband balik sy mmg dh dlm bilik dgn anak². dlm beg mesti ada minyak angin,minyak cap kapak,minyak yuyee. ha ni la pengganti perfume. kadang kurang la alahan rasa pening mual nk muntah tu tp mmg kadang ada masanya tak terkawal muntah. ikut hormon preggy mommy sendiri 😊 apa pun,good luck mommy and stay strong 💪

saya pun sama.. alahan teruk.. lemas rasanya