stress dgn alahan

Hi mommies. Sy dah 8w. Lately ni alahan jd makin teruk smpai sy tknk mkn n minum ape2 langsung. Bila makan ke minum ke mesti keluar balik sampai lah sy sakit dada skrg ni. Apa nak buat ye? Sy dah tak larat sangat2 nak hadap alahan ni lagi.

15 Balas

Same mcm sy..tiap kli preggy alahan la yg truk cmni la buat sy stress.. bkn skjp smpai 4-5 bulan..kluar msuk ward,drip air bgai..itu blom lg dgn keadaan mlut2 org skeliling ckp itu ini...org xrase xkan paham..org yg alami je akan tau..smpai tiap mlm2 nangis..smpai rse give up nk truskan kndungan pn ade..nasib ade suami yg sntiasa bg sokongan..da lepas hbis alahan melantak x ingat dunia 😂

4y ago

Sy dgn gastrik, dgn mslh thyroid, dgn jntung laju, brat drop smpai 40kg je, dehydration..memang stress sgt..

sy cmtu jgak masa kandungan baru lagi..sy bgtau dktr masalah tu..dktr akn bg ubat tahan muntah..kne mkn stgh jam sblm mkn apa2..nama ubt tu VELOXIN..sekarang dah 18w,alhamdulillah xde alahan teruk mcm sebelum ni..sy jdkn chewing gum sbg mknn harian sy utk elak dr muntah2..

Normal sis mcm sy susah nak telan makanan cuba sis banyakkan makan buah kalau makanan yg sis makan tu tak dpt nak telan. Saya amalkan makan buah banyak2 masa alahan teruk kalau makanan berat sy mkn berapa suap je boleh. Nanti makin lama isnyaAllah senang nak makan

4y ago

Tula, mmg sy mkn buah je. Tu je yg bole mkn walaupun pastu muntah balik.

Normal saya sampai masuk hospital berbotol air masuk setiap kali checkup nurse pun bising berat setiap bulan menurun masuk 20 weeks baru selera datang balik.. tapi husband paksa je makan lepas tu muntah jugak.. hadap jela..

Sis kne pndai curi msa utk waktu2 mkn yg btul.sma cm sy dlu alahan truk.smpai 5bln ngndung bru ok sikit.tp alahan still ada smpai brsalin.sis jgn mkn yg pedas.masam.brminyak.yg 2 smua yg sbbkn alahan lg truk.lg 1 santan

Try minum jus delima atau jus buah blender sendiri. Kena makan juga. Kesian kat baby. Dulu saya macamtu juga. Semua tak kena. Bila makan pun nak nangis sbb tahu lepasni kena muntah balik 😂😂

Normal sis ,Saya aritu 14weeks baru alahan beransur hilang ..16weeks baru blh mkn mcm biasa ... Pnh dlm Dua Hari Saya tk mkn ..last² mngidam nk mkn Maggi asam laksa , mmg lembik bdn Masa tu ..

4y ago

Sy harap sgt alahan ni hilang nanti, mmg dah tk larat sis. Nk mkn ape pun payah smpai gastrik terus. Sabar jela hati

Kalau tak makan lg teruk jadinya sis. Angin masuk dan rasa lg mual. Sis kena makan juga walaupun kuantiti sikit. Dulu sy mcm tu sy minum tomyam. Rasa lega sikit. Sis try la

Cuba amalkn jus mamariam pn...sy amalkn mse first trimester ...Alhmdulillh berkesan...sy masih amalkn smpi skg...klu nk Cuba leh contact sy ye pn...

sma cam saya...saya smpai 5 bln alhan smpai x boleh gi kje...lpas drip air bru dia asa k sikit....😀

4y ago

Sy belum drip lg, just doc bg ubat buang angin dgn tahan muntah. Tu pun sbb gastrik. Haih sabar jela