Nak tanya..

Siapa yg pernah bersalin ceaser time pandemic ni dhsptal kjaan, boleh share tak apa brg yg perlu kita bawa.. Sbb lama kan kena tahan wad.. Suami pun tak dibenarkan dtg melawat.. Sy dh ssh hati ni.. Siapa yg nk buat air, kalau awl lg gerak sikit pun sakit..

6 Balas

sy kena emergency czer bln 4 br ni sbb baby lemas, sy guna pakaian hsptl je sbb ia memudahkan, kalau perlu tukar pakaian minta je dr nurse, biasa nurse akan beri tanpa soal, lepas keluar ot biasanya ibu akn ditempatkn di wad pemerhatian, lepas doc kt situ puas hati dgn keadaan ibu br lah ibu dibawa ke wad biasa, sebaik saja sy di wad biasa sy terus bangun dan ddk di kerusi, cuba banyakkan pergerakan utk elak darah beku, darah beku blh bawa maut ye ibu, alhamdulillah hari ke 2 sy dh blh bergerak ke tandas dan mandi, selama 4 hari sy di wad suami blh je melawat (bawa mknan) tp sekejap je, dlm sehari 3/4 kali suami dtg melawat baby pula ditahan di nicu sbb oksigen kurang, spjg baby di nicu nurse hanya minta pampers je, pd hari ke 2 juga la sy ke nicu utk menyusukan baby, jd x perlu la bawa byk brg, mungkin lain hsptl lain prosedurnya, alhamdulillah spjg sy di hsptl urusan dipermudahkanNya

Sekarang suami yg dah lengkap dos vaksin dah dibenarkan melawat. Sy bersalin caeser di hospital University bulan 4 hari tu. Keperluan sy bawak banyak kpd barang baby. Pakaian dia, pampers dia, selimut, lampin, tuala, wet tissue. Minyak ke apa2 sy tak bawak pun sebab hari pertama lepas bersalin anak tak duduk dgn sy. Nurse jaga. Hari kedua baru nurse tolak anak ke sy tapi lepas tu dia kena dok bawah lampu pulak sebab kuning so baby tak pakai apa2 selain pampers je. Utk keperluan ibu, sy bawak baju dan seluar palazzo 2 helai, pakaian dlm, pad, disposable panties, tuala tu je. Kain batik bawak 1 tapi tak guna pun. Lagi selesa pakai seluar. Kat hospital akan pakai baju hospital so tak bawak banyak baju pun tak apa.

3y ago

Sy rasa ikut procedure hospital lain2 kot.

Sy baru je bersalin 9/9 secara czer . Hari ke 4 sy dh discharge . Tak perlu bawak brg bnyk sis . Sbb dlm tu pakai baju hospital , just bwk brg nk discharge je . Kalau untuk baby pun bwk baju untuk nk balik je . Tapi pampers n tisu basah kene bwk lebih . Sy bwk sampai 2 beg tp x berusik 😂 haha ! Mknn bwk bnyk takpe bole kunyah2 . Sy harini czer esok tu sy dh bwk bjln sbb nurse pun suruh bangun jln xbg melepet sngt .

Pada pengalaman saya bersalin czer anak first smua buat sndri sis.. Bwak brg keperluan mcm biasa mommy2 bwak.. Kita bersalin czer azab skit nk turun naik katil.. Tpi kita kne byk gerak untuk luka cepat baik.. Dah rasa perit nya kne Jalan slow sbb pedih.. Mcm mne pun kne jgk hadap.. Semoga dipermudahkan urusan sis..

brg baby pampers baju wet tissue so on sis. brg ibu pad bsalin smua. baju ibu bwk utk discharge. smua kena buat sendiri lepas 6 jam nurse suruh bangun bgerak. mmg sakit kena tahan juga la. hehe.. moga dpmudahkan urusan sis ya.

brg² baby n brg2 ibu bawa makanan lebih sikit 🤭baju ibu xpyh bnyk sbb pakai baju hospital