hb low

Salam semua ade cara x nak naik kn hb.. Hb sye makn low wlopon dh mkn ubat stiap hri ..

26 Balas

Sis sama mcm saya hari" makan ubat pun tetap bila p check HB low sampai nurse ingat saya mengelat dari makan ubat 🤣 balik rumah setiap hari suami bagi makan buah sayur untuk naikkan hb balik tapi bila pergi lagi klinik untuk check hb low jugak 😤 sampai lah saya fedap... Sis dah lah kena ambik darah je kerja 😂 .. Dan last sekali saya geram saya cerita dkt mak saya.. Mak saya ckp awat hang tak habaq hb rendah terus mak saya keluarkan susu momegojes bagi dkt saya suruh minum setiap hari ,alhamdulillah lepas dari tu hb saya terus naik 😁 tapi lepas dah habis satu box kena minta duit lah dkt cik suami beli dkt mak saya... 😂

3y ago

momegojes tu manis x rs dia

1: Sayur-sayuran hijau gelap seperti bayam, sawi, brokoli, bendi, kacang pis membantu pembentukan sel darah merah. 2: Ubi bit, capsicum, asparagus, bunga kubis dan kentang amat disarankan. 3: Buah-buahan seperti pisang, anggur, avocado, betik, delima dan epal. 4:Bijirin iaitu beras perang, quinoa, oat atau roti yang diperkaya dengan zat besi amat disarankan. 5: Coklat gelap dan serbuk koko. 6: Kekacang dan lentil seperti kacang merah, soya, badam, kacang tanah, biji labu, dan kacang hijau

Cara saya... Selain makan iron tablet, minuman bercaffein stop terus. Dalam seminggu 2 3 hari makan ikan bilis. Makan jambu batu setiap hari. Sayur mkn juga kadang2 Malam dan pagi sebelum checkup makan jambu batu lagi 😂 Alhamdulillah dari 9.2 ke 10.1 dalam masa 2 minggu

banyak kan makan buah buahan.. kalau boleh dalam peti sentiasa ada buah.. x kisah buah apa apa pon boleh.. alhamdulillah saya makan buah..HB cantik sampai nk besalin..tak pernah bawah 11..

ank sy tiga2 hb low...kne ambik 2minggu sekali darah...mkn la ape pn sama je tk naik tp bila dh 7 bulan ke ats dia akn naik sikit2 sndiri..tp skarang sy mnum jus mamamariam dgn pil zincofer.

2y ago

jus mamariam oky x

Sy amalkan minum susu Forever Lite dr Forever Living. Alhamdulillah hb sy stabil hingga due sbb susu ni mengandungi keperluan yg diperlukan oleh ibu2 mengandung.

Kalau sy ambik kurma je sehari 1 kali.. hb tetap ok walaupun kdg2 sy minum milo n teh. Mkn makanan yg naikkan hb pun sy x jalan..

Akk 10.9 nurse kk kata rendah dia bg 5 jenis ubat utk akk telan..so isnin ni g cek lg..sambil minum air gula ...faktor usia

Sis mkn ubat klinik kesihatan ke? Try belu IBERET di farmasi...sy mkn u at klinik hb xnaik2, mkn iberet baru ok

Sy dulu makan kurma setiap hari tp bukan kurma biji, saya minum Qaseh Gold je dgn obimin tak pernah miss.