hb low

Apa nk buat yea ..mknn iberet mcm x blh terima..ini seharian munth2..pening kepala...risonya...mkn vitalea(shaklee) dan jus mamariam ...hb still low juga.....

22 Balas

Hi sis, mybe sis. boleh try minum jus buah2an yg kaya dgn vit C utk pyerapan zat besi yg lebih optimum setelah mgambil supplement.. cth: jus limau, jus oren... Elakkan minuman berkafein atau makanan yg menghalang pyerapan zat besi...jgn skip makan ya sis. Mesti kena makan biarpn x selera, cba cari makanan yg sis boleh makan... Semoga bermanfaat..

Wife saya pun muntah teruk sampai kejap2 keluar masuk hospital......nasihat docter iberet kena makan atas pada 14 minggu usia kandungan.....saya cuba bagi obemin... alhamdulillah....dah oke sekarang.....bt masa nie ..docter sarankan makan banyak jambu batu,buah kiwi dan kurma .... alhamdulillah hb dah naik sikit .....

5y ago

Sama2

Sy pun mula2 iberet tak boleh telan. Rasa nk muntah je.. pastu pikir yg kita makan ni utk kebaikan baby, so sy tahan je telan. Sy cuba minum dgn air peel fresh oren tu so dia tak rasa ubat sgt.. sis pun boleh cuba

5y ago

Oo mcm takut pula nk mkn lg...tp pikir2 x naik krg dktr mrh lg....

Dear ambik supp ade refer doctr x dear..lau xok jgk try buat sndri jus delima yg semula jadi.mkn kacang kuda sy pernah dgr tentag ni.lpas tu mkn buah jambu..kerang..bayam buat masak air pun ok dh...

5y ago

Amin...semoga semua dipermudahkan...

sy dlu hb low amalkan jus tembikai,kcg kuda,mkn sayur hijau,mkn buah buahan,kurma,kekacang n horlick..sy mmg doc xbg mkn vit selain asid folic..tp alhamdulillah hb dh ok..atas 11 dh..blh try

5y ago

Ooo ok2...tq yea...

Saya mkn obimin n acid folic, minsham minyak zaitun n minsyam habatus sauda x pernah tinggal .. Pastu minum jus tembikai tanpa gula.. Bab mkn plak saya makan jek apa nak.. Asal yg sihat

5y ago

Ooo...tp i2la sy mkn juga obimin tp hb still low....

Sama ngan sy sis. Sy dulu baru nampak kotak ubat iberet tu pon dah nk muntah. Bila time temujanji, sy bgtau doc x leh terima iberet tu then kkia tukar ubat trus. Alhamdulillah ok hb

5y ago

Dulu sy mkn obimin dgn yg wrna coklt i2 tp hb still low i2 dktr bg mkn iberet....

Dah 2 kali minta tukar sis..sebelum nie mkn obimin pun x jln juga..dgn mkn pil coklat yg kecik2 i2...riso pula nie...takut check up semula nnti bh still low...

sy ambik jus mamariam HB jd low.mungkin x serasi dgn sy..... skrg sy ambik ubat zincofer yg kk bg je. alhamdulillah HB naik

5y ago

Sy HSI johor....

makan buah plum je sis.. sye dari awal pregy makan buah plum aje. bacaan hb semua cantik sampai melahirkan baru 14hari nie

5y ago

Oo yeker..nasib husben niaga buah...