Menyusu wajib kiri & kanan ke?

Hi semuaaa🤗 Dulu min ada problem susukan baby min, lepastu ada yang sharekan petua macam ni dekat min tau👉👈 Betul ke ya mommies rasa agak-agaknya?🤔 Sebab lepas minum dua-dua belah baru baby min tidur nyenyak😅

Menyusu wajib kiri & kanan ke?
68 Balas

Mitos... tapi xkisah lar cara perah,pam atau beri direct breastfeed kepada anak tu...yg penting dua2 kena ada pghasilan susu xkira sikit atau byk... klau x nnti membengkak..aduhai seksa tahan sakit... klau anak suka kanan..boleh jer kiri tu perah... jgn fikir terlalu rumit pada perkara mitos... Yang penting dua2 breast perlu ada pghasilan susu berterusan,klu xde lgi atau salah 1 sikit jer..rajin2 perah,pam atau bgi anak bfeed ...dont stress2 about it terutama ibu2 yg bru lepas bersalin okey...

tak tahu nak cakap mitos or x, orang tua2 selalu ckp bg kanan dulu. kemudian kiri. n me as mummy dah terbawak2 habit ni sampailah anak dah setahun lebih. tp ada sikit perasan,bila ank dah abis menyusu sebelah kanan, pastu bg sebelah kiri, 2jam lepastu dia mesti akan berak. hehe..then buat experiment sendiri. bg sebelah kanan saja...kiri x bagi.. dia macam lambat berak. soo maybe kiri n kanan tu kna bagi. supaya dia cepat kenyang. xkisahla start dr kiri or kanan.

Hehe salah. Mitos tu. Perlu minum kedua2 sebab nanti sebelah payudara kurang susu. Sebelah payudara kecil sikit sbb kurang penghasilan susu. Tu kena mnum dua2 belah. Baru je baca td dkt dalam artikel TAP ni tajuk perbezaan size antara kedua payudara

Tak tahulah betul atau tidak. Tapi ibu saya selalu pesan macam tu. Susukan anak dua² belah. Sebelah kanan makanan sebelah kiri minum. Baru kenyang. Bagi sebelah je kembung lah anak saya. Itulah apa yang ibu saya selalu cakap 😅

Bby sy bru 12 hari stiap kali nyusu sy bg sebelah je. Lps satu or 2 jam dye nk nyusu lg bru bg lg sblh.. ank sy nyusu xlme 15-20 pling lme. Nnt bila pindahkn dh xnk smbung. Pling kjp 5 mnit je nyusu. Nk buat cmne ye. First bby

Mitos Yg minuman tu foremilk Yg lemak merangkap mengenyangkan tu hindmilk Dua2 belah ada benda ni.. Klo bby hisap sikit dia dpt foremilk saja, klo dia hisap lama dia dpt kedua - duanya Dua2 perlu utk bby..

4y ago

Hat ni saya setuju, doktor pernah terangkan dulu masa anak 1st

Min sorry sy kurang setuju..it’s ok kalau susukan sebelah sahaja dlm 20-30 min InsyaAllah baby akan dpt full hindmilk & foremilk🥰sebelah lagi boleh jer pam utk kosongkan bagi produce susu baru🙋🏻‍♀️

Mitos. Sebaiknya susukn di kedua2 belah payudara. Susu ada foremilk & hindmilk. Xde istilah sebelah air atau makanan. Sama sahaja.

mitos..mane2 belaj pon same..kalo xnk breast besar sblah kn bg dua²..tp sy sbb sblah kiri sakit n puting buta..mmg bg sblah kanan

anak sy xnak susu sebelah kiri.. sy dah try gilir still xnak.. ank sy nk minum yg sebelah kanan je..ada yg boleh bantu sy x?

4y ago

Kne bagi jgk sis.. Kalau x nanti breast jd x balance... Sy bby xnk jgk Mula2 tu belah kanan.. Sbb puting pendek sikit.. Sy bagi jgk.. Last Dua2 dia minum