fedup dgn ex wife suami

Salam semua....minta opinion sikit blh x?....cmner sy nk bgtau suami yg sy xselesa ex dia sllu wasap dia.... Sy rasa sdh sgt.. bila sllu mkn ati cmni...keadaan kami ni buat sy takut utk mengandungkan anak dia..pnh bncg...tp berakhir dgn pgaduhan....huhuuu

11 Balas

Sy faham prsaan sis, sbb sy pernah mengalami situasi terasa mcm ni.. Hrp sis tenang dan serahkn semuanya kpd Allah. Mcm kes sy, sy terlihat msg ex-wife husb sy yg membahasakan dirinya "syg" sepertimana masa mereka masih sah suami isteri dahulu walaupun setelah bertahun bercerai (ex-wifenya yg meminta cerai atas alasan suami tidak berpendapatan & hidup susah berbanding dia yg berjawatan tinggi kerajaan). Sy kenal suami pun setelah mereka sudahpun berpisah dan ex-wifenya tahu bekas suaminya itu sudah mengahwini sy. Sy x kisah ex-wife msg tntg anaknya sbb anak mereka dijaga oleh kami, cuma yg sgt sy kesal sikap suami yg x menegurnya dan membiarkan ex-wifenya terus membahasakan dirinya "syg" kepada suami, seolah sy yg isteri sahnya skrg x wujud, sbb sy juga dibahaskan diri sebagai sayang. Jadi sy cakap sepatah dua dgn suami lps ternampak msg tu: "Macamana perasaan abg klu ex-bf syg (sy) masih memanggil syg ni sayang?". "Nanti suatu hari dia sudah berkahwin dan ada suami baru, jenis isteri apakah dia yg membahasakan dirinya sayang kpd lelaki lain?". "Suatu hari sy berdoa suami baru dia nanti akan memanggil wanita lain sayang, instead of dia. Baru dia tahu apa yg syg ni rasa". Lps kejadian tu sy x pernah bertanya lagi kpd suami adakah mereka mengubah nama panggilan, dan hanya tawakal kpd Allah.. Suami pun ada explain sebenarnya dia x menegur sbb tahu sikap ex-wife nya yg dari dulu keras kepala & pentingkan diri sendiri. Suami x pernah memanggilnya syg... cuma ex-wife nya mmg suka begitu x pernah belajar menghormati org lain. Sis jgnlah berdukacita... berbincang baik dgn suami. Ingat Allah di pihak yg benar. Semoga sis dan suami dilindungi Allah & dijauhkan daripada org-org yg zalim.

Pada sy tak menjadi masalah kalau ex dia nk tau perkembangan anak2 dia ,mmg naluri ibu mcm tu bila anak2 xda brsama dia.. dia nk tau keadaan anak2 dia.. tpi kalau wasap benda luar topik tu yg mnjadi msalah.. sy suggest,sis beli 1 hp murah.. letak kt rumah .. suh ex wife dia pape bhbung dgn no tu je ..so,kalau dia nk tnya pape psl anak2 sis/husbnd bole share guna no tuu.. jdi mgkin boleh mgurangkan sesi wasap2 mereka bdua... sekadar cadangan.. pape pun mudah2an sis boleh selesaikan perkara ni baik2

11mo ago

bgus idea awk..sy setuju beli hp lain dn no tu awk bole pntau..

yg peliknya knp sll wasap kalau sudah ex? 🤔 kalau hal anak pun, xpelu sll. kalau sll atau tiap hari, xda gunanya bcerai dulu. sorry tpksa cakap mcmni. sebab pelik. 😥kalau skali skala tnya brita atau dari segi nafkah, xpelu ny sll. xpelu jg wasap. better call trus. abis crta trus dlm phone call then takda motif utk berwasap. pendapat sy la. uhuhuhuuu kalau sudah btahun jd ex, spttnya dua dua sudah tahu apa perlu and tak perlu buat dln masa skrg. xda pelh ny sll wasap. aneh nya 😣

4y ago

Itulah sis..setiap kali tanya....katanya psl anak...btw...ank2 dia dok dgn kami...weekend 2 x sebulan baru dok dgn ex dia...sy xselesa mgkin sbb ex dia still single but not available......so sy rasa in secure sgt.....yerla..takut depa nk bersama semula......huhuhu....slh ke sybasa perasaan cmni?...sy sdh sgt...

Hi sis.. Ex wife dia tu knpa pla sbuk2 chat suami sis.. Kn sdh nmanya ex.. There's no more relationship. Otherwise klo brtnya ttg ank (klo ada) dan klo xda tell to yr husband that sis memang xnak ada apa2 relay antara asben dan ex wife dia tu. Tpi dlm msa brbincang tu, sis kena kuat..lembut tapi tegas dgn prmintaan sis tu.. Sis jgn pendam rsa mrh.. Xbaik utk bby.. Sis jga kshtan dan jga relay dgn suami.. Cuba menangkan hti suami sis ye☺️☺️

itula sis , saya pun macamtu , tapi bukan dengan ex wife ke ape tapi dengan ramai perempuan , bukan setakat chat , call vdcall semua ada , bila tegur bila tanya mesti bergaduh last last kita menangis sorang , makan hati sorang , taktau la kenape sejak mengandung cepat betul hati ni sensitif 😭

11mo ago

dh kalau mcm tu,spe je xsedih sis..Allahu..semoga Allah beri petunjuk pd awk untk truskn hidup sbgai suami isteri.. yg penting sis, ape pun jd..solat jgn penah tinggal..

Wasalam.. bnykkn sabar ya sis.. tngh2 pregnant ni.. doa bbnyk supaya suami faham perasaan kita sebelum ckp kat dia doa dulu.. minta Allah lembutkn hati suami.. semoga dipermudhkn urusannya sis.. Smga sis n baby sihat selalu 🌷

Kalau suami dgn ex wife ade ank dr hasil perkahwinan dorg....kena tgk jgk chat tu psl apa..kalau psl ank...sis spatutnya beri kelonggaran....

Ex dia selalu wassap psl ape.. Klu psl anak² dorg, mmg menjadi tanggjwb suami sis. Klu wassap suke², mmg tak patut pun..

Dgn ex ade anak ke.. Kalau ade anak ni payah sebab xleh nk putuskan hbgn tu walaupon dah ex.. Huhu

11mo ago

yg tu xpe sis,kalau yg ex nie pun duk bahasa sayang2 sgt..abah dier ..xboleh gitu..xmnjaga sensitiviti isteri baru lngsung kn.. dlu xmau mnx cerai,dh cerai sibuk nk cuba win kn hati ex dier..sajak muka dier kn sis.. emosi btul

Minta pendapat di saluran yg betul iaitu di Pejabat Agama terdekat. Sekian.