Position Tidur

Hi semua. Nak tnya trimister 3 posisi tidur mcm mana yang yg selesa untuk ibu2 semua. Saya tidur mengiring. Tp bila mengiring belah kanan tulang belah kiri akan rasa sakit bila ke kiri jadi sakit belah kanan. Jadi x selesa bila bngun pagi. Bantal mmg bnyk dah kiri kanan atas bawah bantalnya.

19 Balas
Tulis jawapan

same me. .tp saya lebih mengiring ke kiri kalau mengiring ke kanan baby menekan pundi kencing seksa rasanya nk bangun utk g ke toilet. . .keluar air kencingnya skit je. .if tahan perut rasa memulas². .nak xnk tahan jela mengiring belah kiri if pinggang akan rasa sakit. .sbb dh masuk trimister 3 ni kita mmg akan susah nk tidur. .lg² bila dh masuk 30 week ke atas. .bertabahlah wahai ibu² 💪🏻

Baca lagi
2y ago

Tu la. Mmg bertabah je ni.

VIP Member

Saya tidur pakai pregnancy pillow bentuk U tu & tidur terlentang tapi bawah kaki letak 2 3 bantal bagi kaki tinggi untuk peredaran darah & jangan bagi kaki cramp. Sebab kalau mengiring betul, saya tak boleh nafas. Pakai pregnancy pillow senang sebab boleh mengiring sikit & ada bantal yang tahan belakang badan. Saya ada tanya nurse, nurse cakap tidur ikut mana badan kita selesa. Jangan ikut orang

Baca lagi
2y ago

Sya tdur da mcm2 gaya. Dia pling best tdo bila betul3 penat. Time tu mmg x sedar langsung. Bngun pagi rasa relax sgt. Klu hari2 biasa mmg ada je x kene.

Sy mula² ja.. Tdr mengiring,kiri ,kanan,.. Tp bila sy tdr mngiring ke kanan.. Atau ke kiri.. Baby asyik nak tendang ja.. Misal nya sblh knan sy tdr.. Hah,sbla knan la jg bby asyik nak menendang.. Xpa klw x rasa sakit ni rasa nyeri. 😂. Tp kdg tdr telentang jg yg bt sy selesa tdr dn nyenyak.. Tp nyeyak mcm mna skli pn trbangun jg.. Sbb nk pegi tandas😅. #37weeks3days

Baca lagi
2y ago

Tu jugak la yg sya rasa. Dia x bg betul mak dia ngereng. Mmg di tendang2nya, klu tdo terlentang elok je xde kacau2. Nk kencing tu x kira posisi. Setiap sejam g toilet. Rasa mcm nk tdo je dlm toilet tu. 😅😅😅

Saya pun rasa macam Sis, bila dah masuk trimester 3 ni ,nak tdo baring kiri kanan memang rasa macam tak kena...kena bertabah Dan tahan rasa sakit, dlm hati sllu kata sabar2..Tak lama lagi baby keluar😅🤭🤭..baring telentang pun rasa Tak selesa dh skrg , tpksa baring kiri skjp baring kanan skjp wlupun kdg mmg menganggu waktu tdo.

Baca lagi
2y ago

Tu la. Serba serbi x kena. Kadang2 smpi tdo dduk. Jnji boleh pejam mata. Nk bngun ke toilet lagi. Hahhaha. Mmg kne bnyk bersabar.

Sama la masalah Kita 😂😂😂 mcm sy, sy suka tukaq2..kalu kiri x selesa pusing belah Kanan, kalau Kanan x selesa tukaq kiri plak..perut ni jgn ckp la terpaksa ampu dia utk sesi kalih2 ni..hahhaha...janji dpt tiduq sejam dua pun jd la...tp memg serious x cukup tidoq...baby jgn ckp la asal kalih ja dia akn tendang2... #35weeks

Baca lagi
2y ago

Mmg. Saya pon cakp dengan dia. Bg la tdo kejap pon xpe. Yg pnting dpt lelap mata. Hahahha

Sy still sma..kiri or kanan..terlentang..makk aii ssah nak lena n slesa tdo. Last2 berjaga smpai pagi..hahahahaaa skli tido kol 7 8 pagi...tu bru la lena sbb btol2 ngntok...dri awl..smpai 30week ni ...laki jdi mngsa urutkn belakang tp xlena jgk 😂😂

2y ago

Sbr jela kn..haha..sy pon bkn slalu suami ad disisi..sbb krje..die dok jb sy dok seremban..ad cuti bru die blik..tp org ckp biasela tu kn nikmat org preggy ..

last trimester nii...saya pun kurang dapat tidur yang lena...baring kiri dah lenguh, baring kanan risau, tidur duduk, selesa sebab pernafasan lancar, tapi tak selesa pula tulang pinggung sakit sangat....dah tu balik2 nak pergi tandas

2y ago

yaa...buat stress je dibuatnya

Miring kanan.. Dok rasa baby supa berenang cuit2 sampai ke pingang.. 🤭😅😅 .. Pusing kiri.. Atas bawah dia membola.. 😅😅😅 tp dah ngantok punya pasal.. Kadang terlelap mcm tu ja.

2y ago

Mcm2 ragam pregnant ni. Hahahah

Byk2 sabar sis.. Cuba try mintak suami urut2 sblum tidoq.. Manatau selesa lepas tu.. Try carik posisi yg lebih selesa.. Tpi memang trimister 3 Ni perlukan byk kesabaran.. Hehehek 🌺💞❤️

2y ago

Mmg da x selesa nk tdo. Suami weekend baru ada. Saya klu tdo mmg bantal keliling badan😁😁. Lgpon da start kerap ke toilet kan. Jd mmg x selesa la nk tdo.

Sya baring telentang baru selesa..tapi curi2 ja..pastu kekiri kekanan balik..dok kata tidur telentang tak membahyakan baby malahan membahayakan ibu katanya..darah kita tak jalan..

2y ago

Sama sis..😀