Early Ecan

Hi semua.. Nak tnya.. Ada tak ibu² berpengalaman scan baby awal tp xnampak lagi kantung.. Boleh share pengalaman week berapa nampak? Haritu scan week 4 tp still xnampak pape lagi kantung dye tak nampak.. Hahhaa.. Tp doc dah sahkn preggy.. Haritu amik blood test?

16 Balas

Sy delay period 2months,cek upt samar2. Pg kk, dktor ckp positif n trus ckp eptopik sbb xnmpk pape bila scan. Sbb dr kira delay period patut 8weeks,dh nmpk baby. Trus suh naik ambulan, suruh sy puasa mlm tu n esoknya operation gugurkan baby n potong fallopian tube. Sy menggeletar masa tu sbb bru tahu pegnen tp jd mcm tu. Pastu sy decide utk x pg n dr suh sign borg ats tggjwb sndiri klu pecah dlm perot. Sy pg swasta buat blood test n transvaginal scan. Alhamdullillah dr nmpk kantung dlm rahim n masa tu still kecik lg, dlm 3weeks sbb tu scan biasa mmg xnmpk pape. Tp start dri tu bleeding smpai skrg nk msuk 11weeks.back n forth pg kk, o&g utk make sure baby ok. Doakn sy n baby sihat2 shj ye. Aminn.

4y ago

Kenapa mcm kejam je kisah sis memula ni.. Sis sangat kuat lau sy mesti dh ikut je apa dokter kata sbb xreti buat keputusan penting...

sy lepas upt positive pergi scan memang ape pn x nampak.. yg nampak cuma dinding dah menebal.. then dkter scan tgk ade cyst ngn fibroid ke x.. pastu dkter suruh repeat scan next month.. masa repeat next month tu da nampak da.. tgn kaki dye da klua buds.. dan dah dpt dgr heartbeat.. masa tu 9w.. skarang alhamdulillah dah 19w5d..

3y ago

saya cek 5 mggu pun blm nampak lg sis.. cuma ada bgitau la dinding menebal.. kalau dnding tebal tu,memang prgnant eh?

masa pergi scan 5 week...scan xnmpak ap2 tpi doktor ckp mmg pregnant..ckop 7 week pergi scan blik dah nmpk kntung dgn heart beat 😊😊😊 dan skrg sdah msok 18week road to 5 month doa kn sy yer...sbb firts baby slps 4thun menanti...

Saya g jumpa doc gynae utk confirmkan pregnant, first check up scan tk nampak apa lg. Tp test upt positif. Kena repeat scan 2 mggu lepas tu baru nampak kantung and baby. Kalau scan masa 4w-5w tak nampak apa pun sbnanya. Better pergi scan 8w ke atas

Pengalaman sy scan awal utk nk pengesahan hamil ,ikut last period time tu dh 7weeks 31/12/19 tp scan lgsg xnmpk apa2,skrg scan baru nmpk kantung dlm rahim rupa nye baru 7weeks 21/01/2020 skrg ni.😄

4y ago

Sy last period 10/11/19 , masa 1st scan pd 31/12/19 dh 7weeks klo ikut kiraan last period.tp sy ni circle period stiap 35hari dan ovulation day sy hari ke 20 - 23. 😊

Sama. First scan masa 4w tak nmpk pape. Tp dr suruh scan lagi skali 2w after that. Week 6 mmg dh nmpk kantung n jantung baby skali 🥰

Awk check dkt mana ? Sy check swasta 4w dah nampak kantung DR check dr bawah...insyaallah nnti second check nampak la tu kantung dgn baby😊

4y ago

Heee.. Doakan ya semoga semua okay z😀

Tak Ada pengalaman sbb tak scan awal2 3 bulan baru scan & buka buku senang nmpk dah bby tak risau

6 weeks baru nampak kantung & jantung baby berdenyut. tp scan dari bawah. scan biasa x nampak

dulu saya scan 6w nampak kantung je .. scan time 9w baru nampak heartbeat baby..