Betul ke tak boleh makan banyak?

Hi semua mommies kesayangan🥰 Dulu-dulu waktu mengandung, selalu sangat orang tegur jangan makan banyak sangat sebab takut nanti susah bersalin😰 Apa pendapat mommies yang lain?🤔 Mitos atau fakta ya ni? 😕

Betul ke tak boleh makan banyak?
40 Balas

depends juga la..klu mommies kurang berat bdn,prlu mkn lbih sikit..yg dirisaukan bila mkn trlalu bnyk,nnti baby tlalu besar,ssah nak bersalin..tp ada jg mommies yg boleh brsalin normal biarpun bby besar,cuma x semua..

mitos,,,yg ade xboleh mkn byk sbb nasi tggi gula nty sangkut gdm,lpstu perut kite sempit kena tolak ngn rahim jdi cepat kena gas reflux n pedih ulu hati,mengah n senak ...tu jee

mitos jea tu..klu mkn skit prt xbsr klu xpndai teran..ttp ssh gk..mkn byk nie kdg tkot gdm je..komplikasi ibu ngn ank je

masa pregnant mmg lapar je manjang...makan tp x kenyang mcm mana tu..😂😂tp aq ni suka makan chips laa..elok ke😅

ha fakta lah tu 😂🤣 nanti sangkut gdm, baby besor kan susah bersalin. sekali kena czer hahahaha

mitos. Makan banyak tiada masalah, kecuali maen makan aje xde pantang tu masalah..haha

Mitos.mkn byk takut berat naik mndadak.brpeluang kene gdm

Mitos, jangan sahaja terlebih gula 😁

mitos...sulit or mudah itu kerja Allah

Sya mkan vnyk je pon😅