Tak boleh makan buah ni waktu mengandung?!

Hi kesayangan semua🤗 Betul ke ya waktu mengandung tak boleh makan buah betik?😥 Tapi buah betik tu kan sedap dan bagus untuk pencernaan kita 👉👈 Apa pendapat mommies yang lain ya?😳 Jom share dengan kami😉

Tak boleh makan buah ni waktu mengandung?!
117 Balas

Saya makan dari awal kandungan hingga kini 31w.. kalau yg muda seakan nk masak buat gulaian rebus cmpur udang. Buah yg masak buat pencuci mulut lepas mkn simpan dlm peti sejuk bila mkn terasa sejuk sja tekak.. ada sekali time awal pregnant teringin sangat nk mkn jeruk betik muda.. saya buat sendiri dn mkn ikut suka je.. Alhamdulillah kandungan saya baik" saja..

Betik muda bole buatkan risiko keguguran.. Betik masak lawas kan pembuangan.. Tp kalau ibu2 rase nak makan.. Makan jek.. Tp setakat sepotong xde masalah.. Jangan 1 bijik..

Betik masak Boleh je makan.. Digalakkan Kak saya bgtahu betik dapat naikkan hb. Dia dah cuba dan saya pun cuba 😁 alhamdulillah

Smester 1 xboleh... Emm🤔entah lah X pasti😅ada juga keguguran pas mkn betik, walaupun dah masak... Tgok badan kita kot... 😊

4y ago

Sy mkn sakit perut... Mujur baby x de Ape2..

awal kandunggan tidak digalakkn sbb betik dapat melawasakn pembuang dgn kerap...lps kdunggan dah kuat stabil ok lh mkn betik

betik muda warna hijau x boleh makan kerap klau boleh elakkan kerana boleh sebabkan keguguran oleh getah,doc ada bagitahu .

makan je...apa2 makanan kalau nak makanan on je, the key is moderate...jgn la makan mcm esok2 x boleh makan pulak...😅

Saya pn xbrani mkn wlupn tringin jgak nk mkn yg msak ranum tu....apa2 tringin pn kna fkir dlu tkut jd apa2 kt bby....

Mitos..pakar pemakanan kata betik lbh tggi zat besi dr jambu..sepotong sehari sudah mncukupi

mitos sebab *selamat dimakan bila betik tu masak *tak selamat dimakan bila betik tu putik