mitos atau fakta ?

Betul ke masa mengandung tak boleh makan ikan pari ? Tekak nih teringin nak makan sangat . Mohon pendapat mommy2 please

10 Balas

Itu pantang larang orang tua-tua.. Kononnya makan ikan pari boleh buat rahim tak kuat yang boleh sebabkan baby keguguran.. Namun, dari sudut perubatan mungkin sebab ikan pari tinggal di dasar laut yang ada terkandung merkuri .. So makan bersederhana je.

Makan je la, saya pun pernah makan masa pregnant cuma jangan berlebihan. Boleh jadi makanan apa pun kalau di makan berlebihan boleh bawa mudarat. So far saya pun tak pernah tau pula tak boleh makan ikan pari

Boleh sis. Mungkin tak digalakkan sebab ikan pari tinggi merkuri. Itu apa yg saya baca. https://sarawakvoice.com/2018/03/03/kenapa-doktor-minta-ibu-mengandung-kurangkan-memakan-pari-sirip-yu/

sy lg best mak metua pesan jgn mkn ikan yg ada sesungut sb bisa kan badan n takut jd ancaman pd kandungan... sy xtahan da tibai ikn patin masak tmpoyak minggu lepas...alhamdullilah so far okk

makan jelah.. apsal plak ada fakta n mitosnya. Ikan pari tu sumber protein even dia tajam. Saya last time siap msk selalu ikan pari asam pedas n masak lemak cili api

Baru tahu tak boleh makan. Selalu ikan pari lah saya selalu teringin setiap kali mengandung.

makan buat hilang rase teringin je..jgn mkn byk² ye

Boleh je.. Mkn sdikit

mitos

Boleh