BSP SANGKUT PULAK DAH..

Semalam minum ayaq gula, harini Kk call ckp result tinggi sikit... Sangkut pulak dah... 😭😭 dah lusa kena g buat bsp 4x tuu... Mcmana mummy lain hadap benda ni ek? MashaAllah takut nya lain machammm.. Firstime pulak tu..

10 Balas

Sy arini buat bsp kali ke3.. Sangkut plak yg pkul 9 mlm even makan biskut n air milo kosong je.. Last week jupe Dr review result, Dr bgtau klu kali ke3 sangkut lg, kne cucuk insulin.. Sedihnya brase.. Hrp2 esok Dr bg peluang lg utk check bsp lg tanpa insulin.. Btw, Sy kne check insulin sminggu sekali 😢

4y ago

saya gdm juga.. dah jumpa pakar pemakanan.. pakar ckp kalau kita puasa lebih dr 13 jam sebelah mlm bacaan gula makin tinggi bukannya turun. Kita mesti puasa dr jm 10 mlm smpi 8 pgi je. Keputusan mesti ok.. kalau last kita mkn mlm jm 6:30.. jm9 mesti kita isi perut sikit dgn snacks yg sihat..

Jaga diet harian je, susu tu tukar ke susu low fat ye sbab susu utk ibu mengandung ni selalunya jumlah gula tak sesuai.. mknan/minuman manis kena control, beras kena tukar ke beras perang. Klau nk guna beras biasa pun boleh je tapi make sure quantity tak lebih dr satu cawan kopi..

4y ago

Tenkiu sis 😘

sy dah 2 kali amek bsp..alhamdullillah bacaan 4 je smpai ke mlm setiap kli amek bsp..bykan minum air kosong..makan epal hijau tu je sa amalkan..nanti nak amek lagi time 32w..skrg bru 24w..insha Allah..semoga kita semua yg sgkut GDM dipermudahkan urusan..amin

Try amalkan minum air suam+lemon pukul 7 malam sebelum berpuasa tu. (Biasa misi akan cakap puasa start pukul 10malam) . InshaAllah bacaan bsp pagi tu elok. Sementara nak puasa lagi 2 jam untuk test seterusnya, try makan roti wholemeal untuk alas perut.😊

4y ago

Saya tengah pregnant anak first ni, terus kena😅 rezeki saya kot kena buat bsp. seronok sangat makan macam macam sebab memang takde alahan langsung.

Saya dh buat bsp tu dah 3 kali.. 3 kali buat skali buat 4 kali total dh 12 kali ambik.. Alhamdulillah semua lepas... Mnom air kosong 3L sehari. Kalau mnom susu ambik yg low fat jgn ambik yg full cream.. Kalau time nk ambik jgn mnom air milo..

sy pun sangkut..tp alhamdulillah first time buat bsp yg 4 kali tu semua xde masalah..still lg bwh yg kk nk.kt tmpat sy 2jam sbelum check bsp kena stop mkan and sy ikut betul2 la.lg 1 jaga pemakanan..air manis jgn minum.nasi mkn sikit je

4y ago

Lama dah xminum air2 manis ni kecuali susu... Takut susu tu la tinggi gula.. Ataupun termakan benda2 manis sebelum tu... Hurm harap esok result ok la.. Xlarat la kalau kerap kena g klinik.. Kesian kat suami nak keje..

Skrg preggy berapa mggu? Kena jaga mkn n kurangkan manis.. Cek bsp 2mggu sekali. Kalau rasa tak larat nk ke klinik. Awak boleh beli glucose meter n but dekat rumah sndri.. Bacaan tggi sgt ke

4y ago

Takpe. Macam sy even control mkn pun, dalam smggu ada cheat day jgak. Mkn kek, mkn manis2..

Tu MGTT sangkut atau BSP sangkut? Selalunya kalau MGTT sangkut, baru buat BSP 4x sehari selang 2 minggu. Sbb doc nak monitor.

4y ago

Ohh takpee. Positive je hehe. At least kita kawal pemakanan for baby. Supaya nanti mudah baby nak keluar. Lepas dh bersalin, GDM tu akan hilang sendiri 😊

Sy seminggu sekali pergi.. Mmg tinggi sngt.. Letih.. Bertabahlah lagi sebulan je lgi

4y ago

Awk ade masa lagi 7bulan..a.ah seminggu sekali..

Semoga dipermudahkan urusan ye sis. Allahumma Aamiin