Tempoh Anda Dalam Dewan Bersalin

Selamat pagi, Mommies! Yang sudah ada pengalaman bersalin, boleh kongsikan sedikit dengan Min berapa lama anda berada dalam dewan bersalin?

Tempoh Anda Dalam Dewan Bersalin
117 Balas

Anak sulong - bersalin normal. GDM diet control- 38week serah diri kat hosp (1cm). Esoknya induce, terus leaking + darah. Bukaan tak laju. Sepanjang malam menahan sakit, bukaan baru 4cm, Dr book LR.. LR terima, cek lg sekali 5cm, kelam kabut panjang katil ditolak ke LR😅• LR begitu asing utk ibu kali pertama😣misi2 plk garang (tahuu...utk selamatkan ibu & baby) tp sedih laa.. bersalin waktu pkp suami xleh masuk. Sorg diri... kuat semangat demi Anak. Kalimat Allah tak lepas dr bibir. Masuk LR 8.33am keluar 9.40am. 4 jahitan. Alhamdulillah. Allah mudahkan• Tp baby kena tahan SCN - nafas laju & on antibiotik (leaking) Ibu discharge dulu... Seminggu lepas tu baru baby diasharge. Suami pergi hantar susu ibu, xboleh masuk jumpa baby (kena swab dulu klu nk masuk). Everyday call SCN, untuk update pasal baby. Bersalin di HSNZ kuala Terengganu • service nurse2 kat WAD KENANGA 2B (2nd class) tiptop & puas hati. Ibu2 yg tgh 🤰, selain doakan pasal selamat baby selamat ibu. Ibu selitkan sekali doa utk dpt nurse/ Dr/ bidan yg baik2, yg arif, yg ikhlas berkidmat, staf2 hosp yg baik utk ibu & yg baik jgk utk baby• Ok. Itu sahaja karangan saya😅

2y ago

sy pun tgh pregnant anak sulung skrg 30week. takut pulak rasa nk bersalin huhu

pukul 8 pagi start sakit perut igt nak berak so sejam dkt toilet ulang alik tapi xkeluar apa pun. pukul 9 lebih pergi hospital check bukaan dah 2cm + show pastu pecah ketuban sendiri. masa tu hb tggi so dr ckp kena refer HUSM. dalam 30 minit bukaan dah 4cm lps tu contraction makin kuat sampai nurse marah ckp sy minum air selusuh sy masa tu menggigil sakit malas nak gaduh dgn nurse sampai mak sy pun dia mrh ckp bg sy minum air selusuh. pukul 11 baru ambulance sampai terus ke HUSM dalam 40 minit perjalanan tahan contraction masa tu mmg nak beranak dah tapi nurse kepit kaki sy xbg teran. sy mampu jerit n teran je utk hilangkan contraction maha dahsyat tu tapi doa nabi yunus xhenti kt mulut. sampai je HUSM tolak masuk LR, dr terus gunting n masa tu contraction mmg sakit gila xleh nk tahan terus teran. 2kali teran keluar seketul baby boy berat 3.02kg dalam pukul 11.48 am 26/2/2022. mudah je rasa bersalin walaupun sakit sangat

16/07/2021 bersalin . Due date 20/08/2021 . 13/07/2021 5 am Tetiba ketuban leaking . 17/07/2021 discharge . Journey induce sgat lama ye buat saya . 2 kali masuk ubat . Kali kedua buka buka 2cm terus ketuban pecah ada darah sikit n contraction dh kuat . Terus doc book LR , memula LR tak nak sbb yela baru 2 cm tapi doc tu fight sampailah dapat . Then 2.00pm masuk LR jam 9.40pm lahir my first born . Sepanjang sakit tu mmg fikir nak czer je tapi Alhamdullilah dapat bersalin normal . Sangat struggle ye bila husb tak boleh teman . Sedih emosi sgat sgat down time sakit tu . But la ilaha ilallah anta subhanaka inni kuntum minal zalimin . Allah permudahkan segalanya .

2y ago

sama macam sy sis..check bukaan 2cm je..asyik contraction..pg 1/10 tu contraction kerap sgt..bukaan still 2cm..doc tgok graph jntung baby xcntik..book l.r untk emergency czer..tp alhamdulillah..6jam dlm l.r..dpt brsalin normal

Anak pertama - Induce dalam 36 Week sebab ada history leaking. Hari Pertama (Induce Prostaglandin) - takde bukaan. Hanya contractions yang kuat sampai ambil pain killer sebab baby dah mula stress. Hari Kedua (pagi)- Induce ubat lagi. jalan tak buka juga, Then malam kena letak belon. Hari Ketiga (tengah hari) - bukaan 4cm masuk LR awal sebab katil dekat ward dah tak cukup. petang dalam pukul 4 kena pecahkan ketubaan sambil di cucuk Drip Induce. Last Emergency ceaser pukul 2pagi sebab doktor on-call malas nak tunggu progress saya. Sakit dan kesabaran saya 4 hari jadi sia-sia just sebab doktor on-call rasa malas.

♥️lbih kurg 30 minit dua2 anak..anak prtama msuk ward dlu sminggu sbleum brsakin sbb prem & contraction awal.hri ke7 bru brsalin slepas 30 minit dlam l.room.anak kedua pecah ktuban kt rumah tp xdak sakit.smpai hospital check bukaan dan 6cm.smentara nk msuk l.room misi dok buat lmbat,dh msuk l.room x smpai 30 minit dah pggil dktor ckap nk berak.dktor kta dh bleh teran..alhamdulillah anak kedua tanpa koyak tnpa jahit.hrap anak ktiga nnti pun x jahit

sebelum subuh dah start contraction tapi still boleh tahan, makin kerap rasa sakit gerak gi hospital pkol 11 pagi camtu. check sana check sini bukaan still 2cm pkol 2 camtu kene masuk wad. start pkol 3 sakit contraction makin kuat bertahan je lah dlm wad menahan sakit. pkol 5 lebih air ketuban pecah, pkol 6.30pm baru masuk labour room sbb bukaan dah 5cm. 7.25pm selamat bersalin ☺️ pengalaman pertama anak first

36week dh turun darah, time tu tengah kurantin,tp Allah nk uji hari turun tanda haritu jugak positive covid,lepas maghrib gi hospital tp dpt masuk dlm pukul11, cek jalan dh buka 3cm.. Disbb kn saya positive terus emergency czer.. contraction makin kuat pukul 12 sampai pukul 5lebih.. pukul 6.02pg saya Selamat melahirkn baby boy, Alhamdulillah syukur sekarang baby dh masuk 7bulan🥰

anak pertama pukul 7 lbih keluar lendir darah sampai hospital pkul 8 mcm tu cek jln 2cm pkul 9 dh xtahan dh kalut cri misi apa semua tpi buat xthu je sbb anak sulang org kata lmbt bukaan... last suami msuk juga pnggil doc nasib ade doc prmpn baik nie mri cek cek bukaan dh full baru lh kalut cari kerusi roda tolak msuk LR...masa ni kami kak tmpt bersalin xsempat msuk wad lgi...

anak ptama : 9 jam, dr sblm sakit smpai bsalin dlm labour r0om.. anak kedua : 4 jam lbh je tempoh pch ktuban dan sakit tp smpai spital dh 7cm..pch ktuban kul9am, bsalin kul1.35pm.. anak ketiga : 2jam lbh je tmpoh dr pch ktuban dan sakit, kul2.50 pch ktuban, bsalin 5.20.. Ni preggy ank ke 4 plak..moga bsalin n0rmal lg spt sblm2nya..thn dpn bln 6

2y ago

seram pulak baca pengalaman2 org bersalin normal ni. sakitnya berjam2. tapi tak serik2 jugak nk beranak lg tabik la mommy2 kat sini 😄

sy ibu gdm on ubt..tpakse serah diri mase 38w.. smggu gak duk hosp induce 2x tp jalan bukak takak 4cm je lepas 12j dlm LR last2 emergency czer..mse tu dh x pk nk bsalin normal just nk baby selamat je.. alhamdulillah ibu n anak dua2 sehat ..pengalaman terindah for my 1st born😍