Tempoh Dalam Bilik Bersalin

Selamat Pagi! Mommies, berapa lama anda berada dalam bilik bersalin semasa melahirkan? Ada yang lebih 8 jam? 😣 Kongsikan dengan kami dan pengguna lain pengalaman anda di ruangan komen, OK!

Tempoh Dalam Bilik Bersalin
118 Balas

Pengalaman pertama kali huhu 24/03/2020 Scan 40weeks Scan doctor 1 = 3.8kg Scan doctor 2 = 3.48kg Scan doctor 3 = 3.2kg tp dia ckp..paling besar pun nanti dalam 3.4kg.. 25/03/2020 Ayah cari bahan cendoi..ayah nak buatkan.. sebab marin saya teringin pula tiba².. Maklumlah PKP...kedai cendoi xbuka.. Ayah kata "esok ayah buatkan ye" Ayah risau kot..takut cucu dia meleleh air liur.. 26/03/2020 1.30am - air ketuban pecah...terus siap nak ke hospital 2.30am - sampai hospital....doc check, baru buka 2cm..doc decide warded je la... 4.00am - sampai wad, contraction dah mula rasa..adeh... 7.00pm - bukaan baru 4cm..doc suh bawa ke LR terus..sbb dah lama sgt katanya lebih 12jam..tapi bila dia kata nak tolong bukakan bukaan...perghhh sabojela.. 7.30pm - dalam LR 27/03/2020 4.03am - baby keluar...selamat dah...alhamdulillah..cuma time push baby tu...xrasa sakit apa² pula...bila doc suh push..saya push.. Baby 4kg Normal (vacuum) #taksangka4kg #cendoimenungdalampeti #macrosomicbaby

22hb 3.39am leaking air ketuban bukaan 1cm. kontraksi x rasa lgsg hgga la tpksa bawa ke tawau sabah (sy org semporna). sampai hospital twu 6.30pm, bukaan masih 1cm darah lendir semua sdah ada. Pukul 7lbih masuk wad bsalin. Pukul 9lbih baru start rasa kontraksi selang 3-5minit. 11pm dr seluk masih 1cm😤 tapi kontraksi xbleh bawa bincang.. 23hb 2.22 serah diri ke dr mtk seluk sbb sakit mmg x bleh bawa bcng, dr x nak seluk takut infection sbb sy leaking teruk tapi pksa jg last2 bukaan dah 6cm pastu dr tu pggil sorang lg nurse utk pastikan, tuptuptup nurse tu teriak 9cm dah! terus bawa masuk LR. 3.00am masuk LR, 3.25am selamat melahirkan babyboy wt 2.67kg ht 49.. 4.00am selesai semuanya.. Alhamdulillah.. mmg pengalaman yg sgt sgt sgt berharga bagi sy💙 Harini genap sebulan 🎉😇 #anakpertama #MohammadAsSyahidBinMohammadBasri

Sekejap je. Sejam lebih je. Tapi masuk wad 3 hari awal. Kalau ikutkan due 25/5. Tapi doktor suruh induce sebab doktor risau tumbesaran baby terbantut. 13/5 masuk wad. Esok pagi baru doktor panggil, nak check bukaan jalan. Bukaan baru 1 cm, tiada kontraksi. Doktor kata nak masuk belon(tiub urinari kateter) untuk bantu buka jalan. Dan kena pakai untuk tempoh 24 jam atau doktor akan periksa semula jalan lebih awal kalau belon tu jatuh awal. Dah masuk belon tu, tak selesa jangan cakap la. Petang tu, dah start rasa sakit-sakit. Tapi belon belum jatuh lagi. Esok pagi doktor keluarkan belon tu untuk cek balik jalan. Tup..tup.. 3cm. Doktor kata dah boleh siap-siap masuk LR. Dalam kul 10.30 a.m masuk bilik bersalin. Cek jalan, 5cm. Pukul 11.57 a.m dah selamat bersalin normal. Sekarang baby dah sebulan lebih. Alhamdulillah.

alhamdulillah dimudahkan bersalin,patut due 25/5 tapi baby nak keluar awal 6/5.pada 5/5 tu kerja mcm biasa dengan puasanya rasa sakit yang tak sangat kat perut layan sampai berbuka puasa.suami risau suruh siap pi hopital,sampai hospital doc check jalan baru buka 2cm,doc suruh balik dulu.sementara nak menunggu amik semula buku pink tetiba air ketuban pecah terus nurse minta baring atas katil check bukaan dah 3cm tunggu dalam sejam tetiba rasa mcm nak teberak panggil nurse check bukaan dah 9cm,terus tolak masuk labour room.nurse minta teran terus keluar baby tau tau dengar baby menangis .

2 hr sblom bsalin dokt msukkan ubt..mlm sblom bsalin air ketuban bocor..ms 2 br buka 2cm..skit pon biase2 je..esoknye doktor trus tolak ke lr sb tkut ad jnkitan kuman..kol 10 doktr msuk ubat air(drip)bermula la kontraksi demi kontrksi..kol 12 dh hmpir full bukaan..tp xleh teran lg sbb bby msih tinggi..kol 1.55 ptg selamat melahirkan bby girl..Alhamdulillah..tp 2 jam lpas tu sy alami tumpah drah..kna pntau smlaman dlm wad lr..ap2 pon alhamdulillah Allah permudahkan urusan..

Sye kne induce sbb dh lebih 2 harii ... Jumaat mlm serah diri kat hosptal .. Pkol 8 pgii msok ubat ... Dlm pkol 11 pg chek dh bkk 4 cm .. Tp x ase sket ... N dlm pkol 3 chek lgii .. Tros leeking dh bkk 6 cm .. Sket cntraction ok lg xsket sgt .. N last chek pkol 7pm wk2 tu sket kuat dh .. Tp sye boleh kawal lgii .. Dh bkk 7 cm ... Tros msok LB .. N pecahkn air tros skett kuatt .. Dlm pkol 8 lebih tros bsalin ... Alhmdllh dipermudahkn ..

7 jam. 9.30am nurse datang wad untuk bawa saya ke wad bersalin. Waktu tu juga air ketuban pecah. Bukaan da 4cm. Berperang dengan sakit contraction. Suami tak boleh teman sebab PKP punya pasal. 2.15pm nak minta ubat tahan sakit tapi tak boleh sebab bukaan dah 6cm. Tahan je la. Baby keluar 4.28pm. Itu pn dah tak larat teran.

Anak pertama masuk lb jam 3 ptg..jalan terbuka 2.30 cm..bersalin jam 1 pg..anak kedua masuk lb jam 11 mlm jalan terbuka 8 cm..jam 12.30 mlm bersalin..anak ke tiga czer sbb breech..masuk ot room jam 3.30 ptg..jam 6 ptg keluar dr ot room..anak keempat jam 12 mlm masuk lb..jalan terbuka 6cm..jam 1 pg bersalin..

Sy check jalan kat ward.. 2.45 pg.. Buka 3cm lebih.. Terus tolak lb jam 3pg.. Duk dlm lb 3.pg sampai 10 pg 8jam.. Xbuka jalan terus tolak bilik ot.. Duk dlm bilik ot dri 10 pg sampai 1.30 ptg.. Baru kuar masuk ward..campur sakit dri smlm nya sampai esok nya bersalin 27 jam than sakit.

Masuk LB 9.30mlm...bersalin 12.25tghari..8cm doc pecahkan air ketuban after 15min baru lh rasa construction xbolh bw bincang.. 15jam jgk lh ddk dlm LB tu... 1st bby... Lps bby kuar doc jahit xde rasa sakit ngilu ke apa ke.. Sbb excited tgk bby... Syukur Alhamdulillah 🤲...