Terasa Hati...

Saya tgh pregnant 13w skrg, anak first. Lately ni hubby kurang beri perhatian pada saya. Balik kerja je terus tidur sbb terlalu penat sampai saya rasa terabai. Saya juga bekerja, harapannya hari minggu dpt luang byk masa bersama. Saya cuba nak bermanja bila ada peluang. Tapi hubby lebih fokus pada fon, katanya seharian tak tgk fon lagi. Dia rajin layan video motor² di fb & YouTube sampai terlelap. Saya ada juga ajak bersama sbb rindukan dia tapi ditolak dgn alasan tak larat & esok kerja. Saya sangat terasa hati dgn sikap dia walaupun saya faham dia sudah penat bekerja seharian. Saya juga bekerja & melakukan kerja² rumah sepenuhnya & memasak seperti biasa. Saya juga penat urus rumahtangga tapi masih boleh melayan suami itu & ini bila balik kerja. Adakah saya terlalu sensitif sbb pembawaan baby?

20 Balas

Cba sis gtau ngn suami sis.. Sy pn mcm tu.. Ank 1st skg.. Suami dlu jrg usap perut.. Sy trus ckp ngn dia.. "x excited ka..?? Ada baby..?? Xmo rsa baby kicking..?? Blg mo sgt ada baby.. D bgi rezki.. Mcm x pena plak belai2x perut.. Ceta2x ngn baby" dgn muka sy y mcm ni 🙄🙄🙄... Then mybe dia terasa juga.. Skg asl mlm..Dia rajin belai perut.. Ceta2x ngn baby..😅😅 Pgi sblm bgn mndi.. Dia pn akn ceta2x ngn baby dlu.. Ada perubahan jga sis.. Slow talk sja.. InsyaAllah suami akn fhm.. Jgn d pendam..

btol tu kaum laki ni mmg xalert lngsg yg bini nk brmnje . bkn dy xtau kita kaum bini2 ni da la xd peneman d kala da brgelar seorg isteri . ank2 yg jdi peneman pon blom tntu phm isi hati mak dorg . ad suami yg bole meneman kita dy lak asik dgn hal dorg je . sabo jela .da bgtau pon lyn mse tu je . esk2 xd dh . dy xsoda ke bini dy bosan ke kemurungn ke ap . nk mara lebih2 kg kata kita ni derhaka plak . lumrah la nasib jdi seorg isteri ni . 😂😅

Emm, bg sy pulak, sy xanggap ni pembawakan, sy rasa mmng sptutnya suami bg layanan pd isteri bile pregnant ni, lg pulak alasan penat kerja dn fon. Sy pernah alami, smpai saya stress sangat dn sy keguguran. Kdg saya fikir jugak, mmng pandai buat anak jeke. Zaman skrg ni, alasan 'pembawakan' xboleh pakai sangat, sedangkan kita ade hati dan akal untuk berfikir mne baik mne buruk.

Saya harap awak banyak2 bersabar. Pada awal pregnancy saya pun begitu. Tapi suami kurang beri perhatian sebab kebetulan dia diuji dalam rezeki kerja nya. Selepas saya berterus terang, dan katakan bahawa rezeki kerja mungkin diuji sebab tuhan dah beri rezeki lain iaitu dikurniakan anak. Alhamdulillah dia selalu bagi perhatian pada saya selepas itu. Bertabah ya.

Normal sis... Its okay... Cuba sebaik mungkin utk think positive.. Klau sis mcm di tempat sy xtau la mcm mana.. Sbb kite tgh mcm ni perlukn perhatian kn.. Sy dn suami tpksa dduk asing sbb die kje kt Singapore.. 2 ke 3 mgu skli bru dpt jumpe.. Paling cepat pun seminggu lebih.. Sis sabar ya.. Bnyk kn doa yg baik2 utk suami, ank dn dri sndri... 😊😊😊

Betul tu pembawakan bby tapi sis kena duduk slow talk jugak dgn suami. Takut nanti beban emosi time preggy ni kenan kt baby. Cari masa, luahkan everything. Jgn simpan 1 pon tak puas hati tu. Sebelum tido tu pastikan masalah haritu tak dibawa ke hari esok. Tak elok utk rumahtangga jugak 🥰

Normal sis. Sy pon macam tu memula sampai sy masuk 6bulan. Sy lagi laa siap nagis2 kat lantai lagi. Lepastu bungkus kain baju nak lari rumah. Sy memberontak untuk dapatkan perhatian suami. Last2 suami faham. Dia layan jee rentak sy. Tapi sy jugak teman suami main fon sama2 sampai tido.

5y ago

Saya ingat saya je yang acah nak lari rumah, rupanya ramai lagi sekepala dengan saya 😅 hebatnya pembawakan baby kita kannn, semoga tiada apa2 masalah lah dengam kesihatan kita dan baby ❤

pembawakkan tu sis..sbb msa sya pregnant dlu xberhnti2 gaduh dgn suami.. biarpun gaduh bnda kecil ttp mrh n nangis..tpi lepas bersalin..perasaan tu semua xadaa..tpi ada baiknya puan tnya suami puan..bincang dgn dia..kdg ada pmbwakkan ni kena kt suami jgk..bukan isteri jew..

mmg normal klu mudah terasa hati time prgnnt ni..hati sado tiba2 je btukar jd hati tisu 😂😂 tp klu bdasarkn apa yg sis crita tu rsanye klu xprgnnt pn smua isteri akn terasa..sis sbar bnyk2 yer..cuba slow talk n luah kt husband apa yg sis rasa..in sha Allah dia akn fham

No, you are normal... Suami spttnya bg perhatian lebih... Sayang lebih... Sbb awak pregnant anak dia.. Nangis la sekali.. Diam sekali.. Bila dia tnya kenapa.. Baru awak bgtau kenapa awak mcmtu.. Awak explain la dgn husband... pegang tgn dia... luahkan smua.. 👌

5y ago

mmg jenis saya kalau ada benda yg tak kena akan membisu seribu bahasa. suami perasan je & akan try pujuk but then air mata je yg keluar. tak mampu nk ckp apa² sbb hati dah terguris 🤧