Terlalu sensitif ke?

Saya sedih saya tengah mengandung dah trimester ketiga. Tapi suami macam nak tak nak layan saya. Makan minum semua cukup. Barang baby semua dh cukup. Tapi kadang dia balik kerja terus tidur tak nyapa saya sihat ke tak baby semua! Saya selalu pikir dia tengah penat, biarlah. Tapi nanti lama lama saya pikir lain pulak. Kerja rumah memasak semua saya buat macam biasa. Kadang saya penat saya ngadu dekat dia melalui chat ws, nanti dia cuma cakap rehatlah. Kalau saya rehat je memang tak terkemas lah rumah ni. Saya yang sakit mata nanti. Tapi dia kalau rumah sepah saya lambat kemas tak pernah pun dia komplen. Tapi saya yang sakit mata hati tgok keadaan sepah. Saya ni terlalu sensitif ke? Nak kan perhatian ke? Kadang saya sedih mcm dia tak faham saya.

4 Balas

sabar ye mmy. tengah mengandung ni mmg sensitif lain macam. saya pun macam tu jugak. semua buat sendiri. hantar jemput anak sekolah,urus rumah,masak,basuh ape semua. sekarang tengah mengandung 36w. due pun dah dekat. saya mmg tak harap suami tolong apa². sbb kerja dia je dah memenatkan. petang semalam pi kerja,sampai sekarang dah jam 3 petang masih belum balik. sepanjang malam kita tdor,dia tak tdor. jadi bila dia balik rumah,mmg saya biar je dia berehat dan tdor. kejut bila dah masuk waktu solat je. kalau dia balik kerja dah penat,pun mmg tak ada tanya apa². saya yg pi kat dia,buatkan air ke..picit² badan dia. bila doa mengadu sakit kepala,saya picitkan kepala dia. walaupun saya penat macam mana pun,semua yg saya buat saya ikhlas. hatah cuci pinggan suami lepas makan,saya akan cakap "semoga menjadi ladang pahala untuk saya nanti". kalau ada apa² masalah, berbincang elok². komunikasi dalam rumahtangga tu penting. jangan diam² je mmy. macam sekarang,saya risau pasal anak nak sekolah bila saya dah bersalin nanti. tapi suami cakap,sekarang tak payah pikir pasal tu dulu. pikir je dah nak besalin ni. rehat² je. tak payah serabutkan fikiran pikir benda lain. jadi saya ikut je apa yg suami cakap tu. mmy jangan banyak sangat fikir ye. tenang² je. mungkin suami mmy ada masalah yg dia tak terluah. org lelaki ni dia susah nak berkongsi masalah. apa² bincang elok² dgn suami tau..

sy pun sensitive. tp sy jenis suka mengadu ngn dia mlm2 bila dia nk tido je sy complain 🤭 complain + menangis ungkit cerita zaman bru2 kenal dlu. husb sy smpai ambil cuti xkerja sbb nk jaga emosi sy. dia ckp klau dia kaya, auto xkerja smpai sy lepas bersalin supaya dpt beri perhatian lebih. ini pn dalam seminggu 2 hari juga dia xkerja sbb nk teman sy kt rumah. check up sy sentiasa dia teman wlaupun sbulan 3-4 appointment juga sy perlu attend. cuma entah la hormon nk sensitive trlebih2 pulak. kesian husb g keje kena bebel ngn boss. boss ckp nanti wife nk bersalin hntar kt LB lepas tu dtg je keje mcm biasa. anything emergency bru pegi hosp. husb sy trus letak surat berhenti, husb ckp InsyaAllah nk start dgn plan lain, supaya dpt jaga sy & baby tnpa ada halangan kerja & kekangan masa.

hormon mengandung kot. sy pun snsitf jgk lately. ssdih tgk suami sy penat keje, balik kms rmh lg. dgn keadaan kitorg tgh ssh skrg ni .. smpai kt tmpt keje pun dy trpkse diet kdg2 makan kdg xmkn lgsg sbb nk jimat duit.. nsb sy msih lrt lg nk msk hri2 .. ble tgk dy ssh, sy akn ngs je seharian. even nmpk dy cm okey tkde mslh tp sy thu dy ssh hti dgn mslh kewangan. kdg2 sy trpkse jgk cite dkt mk sy . nsb baik mk sy fhm . suami sy kalau dy tkde duit dy mrh bgtau kt org even fmily sy sndri dy xnk org anggp dy miskin dy xmmpu .. tp mk sy jela stu stunye tmpt sy luahkan prsaan. kdg2 sy pndm jgk. mgkin suami sis pnt keje, sis kene fhm jgk. kalau dy buat cmtu hri2 sis kena la slowtalk dgn dia. kdg2 makan hti jgk kte kalau suami buat cmtu..

hormon kot awak. saya pun kadang2x mcm tuh, bila dia balik kerja, dia main phone saya mcm terasa ,lepas tuh bagitau dia terus nak merap. 😅 . bab mgemas tuh pula, awak kan da 3rd trimester, dia tamau la awak penat, jadi apa2x kan susah. bab ni pun saya pun mcm awak, bila sepah dia ignore je, dia tak suruh pun kemas ,kalau kemas pun ckp kemas slow2x ,jgn push, tak boleh stop. org laki ni lain sikit awak, nak dekat hujung2x due ,maybe diorg fikir mcm2x, bab duit apa semua. lepas tuh maybe kt kerja stress sama, tapi taknak tunjuk dkt kita. awak sabar okay. kalau tak tahan, luah je kt dia.