Tak mual 6 week

Saya pregnant 6week. Tapi takde simptom macam mual/pening kepala. Cuma ada sakit perut macam cramp. Adakah ia normal? Saya belum check dokter lagi sebab terlalu awal untuk check. Mohon kongsi tq 😄

28 Balas

baru lagi tu sis, sy pun masa mula mula tu relax jea. makan minum still ada selera, masuk 8 minggu dia start muntah teruk. mmg teruk sgt, makan minum semua keluar balek. klinik da jadi rumah kedua sy, kejap kejap masuk air kat sana. last sekali terpaksa warded sbb berat turun mendadak, setiap kali checkup turun 2kg. bayangkan dr berat 84 da sampai 79 dalam masa bape minggu. ketone semua naik 4+ sbb dalam badan langsung da takde air n garam. mmg trauma nak makan minum masatu, sbb bila makan minum even sikit tak sampai bape minit keluar melambak lambak. mmg down sgt masetu, ubat tahan muntah lgsg tak jalan. last mase checkup 14w kena hntar hospital naik ambulans sbb badan dehydrate teruk. seminggu juga laa warded, ubat semua masuk by drip. masuk air dekat 30botol, lepas discharged baru kurang sikit alahan. skrg da 17w, syukur sgt sbb everything da start back tu normal slowly. jgn minta alahan yea sis, seksa diri. lain org lain alahan dia, kalau sis takde alahan syukur sgt. just enjoy your pregnancy journey okay 🥰

awal lg tu..sy ank 1st, lps test upt je terus dtg simptom morning sickness..masa test tu period baru lewat sbln. ank 2nd, lewat haid sbln juga..lps test upt blh relax mkn puas2 lg..tp bila masuk 11w pregnant, dtg terus morning sickness tu plus pyakit gastrik..kena iv drip 20 botol dlm wad..plus diberi inject air glucose, perit urat tgn smpai 3x dh tukar tmpt branula. klu awk nk check & scan..elok tggu 8w keatas, bru nmpk jelas kantung bby & jantung. tp klu risau tkt pregnant luar rahim, blh je scan awal nk tahu kantung bby dlm rahim ke kt mana. cramp tu biasa awal2 pregnant, yg xnormal klu cramp sakit mcm senggugut smpai kluar drh..tu kena terus rujuk ke hospital ye.

jgn mintak sis nak loya😂karang sndiri tak larat.. saya first trimester kemain helokk siap pergi umrah tawaf 2 3 kali tak pening tak loya ..lek je mcm tak pegnant..pstu terdetik waa best la ngandung gini sbb tak muntah2..sbb sy sama due ngan biras dia yaAllah smpai trim kedua masih teruk badan lemah hidup dia dlm toilet je duk muntah je😂.. hamek kau masuk trim kedua 5 bulan haa Allah nak kasi mmg lemah longlai dibuatnya..tiap kali makan keluar balik..pening takyah ckp la berdenyut2..rasa nak ngamok je..lapar tp takleh makan apa2..Alhamdulillah Allah kasi rasa 2 minggu je..lpstu dh okay smpai skrg hehe..ni tgh tunggu masa je lagi 20 hari beranak yeayy

1y ago

Hahaha kaaan . Sye sblm tau preggy mmg dh mabuk uii usah kabo . Skrng ok dh tkde muntah loye je . Hrap trimester kedua elokk . Ank sblm ni msuk trimester kedua lah ampun malam pun boleh muntah 😅.

Sy masa 6w mcm tuh cuma rasa pening camtuh. Masuk 7w lebih scan. Balik scan prgi lah makan. Makan nasi dgn ikan bakar. Masuk kereta terus muntah 😂 start dari tuh muntah pening memanjang smpai skrg 14w masih lagi muntah ikut sukahati tak kira masa dimana jua 😂😂 smpai skrg nasi n lauk pauk takpernah sentuh 6minggu tu masih awal tapi sy doakan sis tak alami alahan teruk sepanjang pregnant, dan kandungan sis sihat dan kuat. Aamiin. Seksa sis kalau alahan. Buat kerja takboleh. Masuk dapur takboleh. Tengok ikan ayam mentah pun boleh muntah 😂😂 mmg rasa nak tidur dlm toilet tapi tulah duduk dalam toilet kdang pun boleh muntah

6week masih awal, saya pun pregnt 5-7week tiada alahan smpai saya cakap dgn hub mcm saya x pregnt, lps tu masuk 8week baru dtg alahan teruk muntah2 minum air pun kluar balik, cium bau pun x blh, dgn eczema pula tu, mmg teruk masa tu kena smpai rasa stress tiap mlm asik garuk2 dan muntah dri pagi sampai mlm..masuk 17week Alhamdulillah dah boleh mkn mcm biasa dan skrg saya dah 29week...

Orang prengnant ni macam macam simptom . Saya anak pertama macam awak jugaa rasa cramp 3 hari badan lesu tapi sampai melahirkan saya takda alahan langsung . Baru pregnant kali kedua ni Ya Allah , loyaa . Asal makan itu ini mesti muntah balik . apalagi masuk bilik air dan gosok gigi memang werk werk jelaa hahahaha

awal sgt tu sis. tp bagus juga ada alahan ni sebenarnya. sbb boleh halang ibu makan banyak. sy dah rasa kehamilan sblm ni alahan lama,tp tak sangkut gdm. kandungan kali ni 2 minggu ja alahan,lepas tu selera makan naik. 12 w minum air gula,detect gdm. penat sgt ke klinik setiap bulan bsp

Saya pun sama mcm awak sis, tapi waktu tu saya tak tau saya preggy lagi.. sebab xde simptom & period memang selalu x menentu. Saya cramp perut.. ingatkan gastrik. Bila pergi cek rupa nya preggy dh 6 weeks. Saya alahan waktu weeks 8, itu pun tak lama.. sebulan kemudian alahan hilang.

Jgn disebut atau dipinta sis.. hehe.. klau ada nt xlarat nk hadap alahan ni.. cramp tu normal utk sstgh org maybe sbb penempelan..tp perhatikan klau ada tnda pendarahan/sakit yg berterusan.. kena cpt p kecemasan klau ada tnda tu ya.. jgn lupa mkn folic acid..

saya da 32 weeks... xde mual xde alahan..rasa mcm xpregannt pun.. normal je awak bnda tu... sebb lain org lain dia punya simptom...yg pnting kita kena beringat and mkn kena jaga... and jangn buat bnda berat lgi lgi first trimester