Korang buat urutan perineum tak sebelum bersalin? Ada tips teknik meneran dgn betul?

Saya nk try tapi x sampai.. Perut membuyung dah 37w.. Duduk cebuk tu sampai la tp paras2 tu je. Nk lama² jari tu dkt bhgian perineum tu x mampu.. Apa lg persediaan bersalin korang buat? Klu bole nk bg baby keluar cpt, xnk la mcm 6thn lepas masa ank 1st 12jam struggle dlm labour room bru baby keluar.. Sapa tau teknik meneran dgn betul?

9 Balas

setiap kali rasa contraction belajar control pernafasan awak. boleh cepatkan bukaan awak. paling penting dengar arahan doctor/nurse. masa bila awak perlu teran. selagi tak disuruh awak jangan teran. jangan akan bontot semasa awak nak teran. if awak angkat bontot semasa meneran akan menyebabkan koyakan smpi ke bontot. awak kena teran tanpa bunyi suara dn sekali nafas je. macam awak teran berak. macam tu la. kira xbunyi suara. bila awak bunyi suara. itu yg menyebabkan tenaga kita kurang. mcm sy masa bersalin yg 2nd baby sy hanya buat apa yg sy share dkt awak ni je. sy dlm labour room dlm 15m ja. urutan tu sy pernah buat masa 1st baby guna virgin oil. kena mrh dgn doctor. sy tahan sakit 15j dn hmpir kena ceaser. jd 2nd baby sy dh xbrni buat pape.

9mo ago

sama la dgn sy... sy xbuat pn perineum massage...teran ikut arahan doc... belajst conttol pernafasan ikut cara d utube..alhamdulillah sy kt LR hnya 21 min

saya buat urutan dgn harapan bersalin tanpa koyakan. tapi masuk2 LR doc terus potong sbb first time mom (tanpa bagitahu/minta kebenaran saya). tapi progress saya dari 2cm ke 8cm dalam 5 jam sahaja. start rasa sakit contraction masa dah 4cm. x sure lah kalau bukaan bukak cepat sbb saya buat urutan tu. saya juga amalkan deep breathing since start rasa contraction. even dah sakit gila masa dah 8cm, nurse kata muka saya nampak relax haha entahlah betul ke tak. lepas bukaan dah 8cm terus kena tolak LR. selamat lahirkan baby dalam masa 15 min. saya rasa ok je nak buat urutan ni. just jgn terover buat pulak. cara meneran pulak teran je sekuat hati tanpa suara. saya ikut je arahan doc. kena pandai curi nafas (part ni paling susah).

9mo ago

nafas dr mulut ke dr hidung?

1) Tiap kali contraction kuat baru teran.. 2)time baring tu pegang pergelangan kaki dkt buku lali tu.. 3) jgn menangis time spnjg sakit contraction 4) jgn kua suare time meneran 5) ikut arahan doctor/nurse kene fokus 6) jgn panik.. pk suami n nk anak cpt kua je mase tu.. bg sy mindset paling penting time teran 7) kalau dh ase nk berak atau teran sgt2 terus pgl doctor.. jgn tggu last minute 8) time tahan nafas teran skuat ht and curi nafas skejap je time contraction hilang then teran lg bile contraction kuat.. Ni yg sy bt time bersalin 3hb 8 haritu 1st baby.. alhamdulillah xsmpai 10 minit baby dh kua. Spnjg pregnant sy xde bt exercise ape2 pn. Exercise sy kemas rumah je 😁 sb tu mmg hobby sy..

sy tak pernah buat urutan perineum,tp bersalin normal dgn cepat. cuma tu la,bersalin 3 anak,semua ada jahitan. tp tak banyak la jahitan. sy salute dgn ibu² yg pandai meneran tanpa koyakan. rasa nak belajar dr ibu2 yg bersalin tanpa jahitan,tp sy susah nak praktikkan masa d LR sebab bila sampai masa sy nak bersalin,contraction non stop. tp mungkin ada hikmahnya,sebab sy tak perlu tunggu lama. anak 1st sampai hosp bukaan 9cm terus bersalin. anak 2nd sampai hosp 2cm,4jam lepas tu terus bersalin. anak ke 3,3cm sampai hosp,sejam setengah kemudian sy selamat bersalin.

sis tgk utube yusz ibrahim...cara teran yg betul...sy ank sulong xpndy mneran...terang ke muka je..last2 ank kena vacuum sbb xpndy mneran smpy ank lemas...ank ke2 sy belajar btol2..tgk utube..alhamdulillah..dpt rse ank 3 kali meneran kuar duk atas bdn. dlm skit2 msih bleh control skit tu dgn cara pnfsan yg btul...zikir byk...sy strt cntrction sy zkir xbrhnti smpy nk berslin ...moga dprmdhkn ursan sis ..

Suami kena tolong untuk urutan tu. Part meneran tu you kena cari kat youtube ada banyak. InsyaAllah dipermudahkan urusan bersalin awak nnti

Dr ajar suami & saya cara buat urutan perineum. Biasa kalau tak sampai, suami buatkan. Start dari 36w dah boleh buat dr cakap.

sama laaa dgn sy 37 w.. ank first sy ceaser sbb bukaan x 1cm slm 2 hari masuk ubat hari ke 3 3cm dn dpchkn air ketubng

mntk suami urutkan. teknik meneran tu ikut je arahan nurse.