Korang buat urutan perineum tak sebelum bersalin? Ada tips teknik meneran dgn betul?

Saya nk try tapi x sampai.. Perut membuyung dah 37w.. Duduk cebuk tu sampai la tp paras2 tu je. Nk lama² jari tu dkt bhgian perineum tu x mampu.. Apa lg persediaan bersalin korang buat? Klu bole nk bg baby keluar cpt, xnk la mcm 6thn lepas masa ank 1st 12jam struggle dlm labour room bru baby keluar.. Sapa tau teknik meneran dgn betul?

9 Balas

sy tak pernah buat urutan perineum,tp bersalin normal dgn cepat. cuma tu la,bersalin 3 anak,semua ada jahitan. tp tak banyak la jahitan. sy salute dgn ibu² yg pandai meneran tanpa koyakan. rasa nak belajar dr ibu2 yg bersalin tanpa jahitan,tp sy susah nak praktikkan masa d LR sebab bila sampai masa sy nak bersalin,contraction non stop. tp mungkin ada hikmahnya,sebab sy tak perlu tunggu lama. anak 1st sampai hosp bukaan 9cm terus bersalin. anak 2nd sampai hosp 2cm,4jam lepas tu terus bersalin. anak ke 3,3cm sampai hosp,sejam setengah kemudian sy selamat bersalin.