pregnant ke tak?

saya last period bulan 5, saya jenis yang period tak teratur. bila check upt bulan 6 , 7 , 8 naik 1 line . tapi sy check baru2 ni terkejut naik double line pekat. saya masih confuse pregnant atau tak 🥲 so far dah 3 hari buat upt , naik double line pekat.

pregnant ke tak?
34 Balas

klau period x teratur mmg mcm ni style dia. kawan sy period x teratur 3 bulan check negative, ttbe gi scan sbb asyik cramp n family dia ckp tkut dia preggy, ttbe scan2 baby dah 12 minggu. tahniah sis. gi scan tgk dh brp mggu. sbb sis punya due akan ikut saiz baby yg skrg sbb sis punya kes xleh pkai first day last period sbb x teratur. if dh 7 mggu ke atas, boleh dah call kk buat appt. sementara tggu appt, keep mkn folic acid smpai bila appt nnt baru doc tukar ubat. jarakkan folic acid dgn mknn berkafein, susu n coklat, teh n kopi 2 jam sebelum mkn folic acid lps mkn haaa. 🥰🥰

taniah slmat jd ibu...saya pun jd benda yg sama period on off kdang xdtg 2 bulan pas tu dtg blik..check xde xputus asa beli yg paling mahal pya test xde beli lg n lg dh rsa kcewa..tp naluri ckp mmg ada beli lg jeng2 mmg ada dh sebulan kot anugerah dri allah...apa pun doa n berkat bersabar..skg dh ank ke3 sjak 9tahun xprenant lain mcm dia punya rasa hehehehe tp seronok bila rasa pergerakkn dlm perut dh nk 8 bulan..

1y ago

saya dah besalin pun dlm pantang 23 hari dah hehehe

yang xteratur tu jadi tiber2 dan tahu2 dh byk minggu mcm sy bru.tp ngam 7w5d turun darah byk,mengadung kali ke 5 ikotkan....xpe la bkn rezeki la tu.tp awal2 pregnant xde simpton lagsung pown....mmg kndungan tu sihat ,g scan nk masok 5w dia xnmpk.masa g scan lepas bleeding 7w5d xde heartbeat.ikotkan ngam 8w g scan.ngam 14w nk bukak buku pink dh ambik appoimnt....aedih jgk ,berharap nk ank gugurl.

saya ada dulu tak teratur tapi kawan suruh saya catit setiap bulan tarikh dtg period smpai hbis untuk rujukan dr , alhamdullilah mmng mudah masa tau naik double line tu p klinik dr tanya terus bgitau n disahkan mengandung itu yg penting sbb diorg tengok kitaran haid kita , sya tak pandai pakai apps sbb next period tak sama dengan apps tu

awk sama mcm sy..priod tk tratur...last priod awl bln 5..dpt tau mngndg dlm bln 7..tp msa tu tk kira la trikh mngndg dr bln 5 sbb msa pmbuahan tk sama .jd msa sy tau bru antra 4 - 5 mnggu...klau jnis priod tratur,dh hmpir 7 - 8 mnggu..jd klau jnis priod tk tratur,klau nk kira kndungan, kena check mlalui scan je..

Saya pun period takteratur.. cycle saya 41hari tapi saya cek tiga kali naik double line pastu saya pergi scan dengan klinik swasta and alhamdulilahh saya nampak kantung tu and doktor pun kata taniah ada mengandung.. tapi nanti dah 8 atau 9 weeks saya rasa nak scan lagi sekali nak tengokk keadaan janin

Alhamdulillah, tahniah... Semoga y baik2 saja Allah beri pd awk dan bby sepanjang pregnentcy journey ni, dn semoga diberikan zuriat y soleh dn solehah... 🤲, 😊😊😊 suke dngr khabar org pregnent ni, kite pn jd rindu nk ada bby lg...

Saya pun xteratur jugk . Lau awak buat 1 line tu sbb mase tu dye msih baru . Baru fasa penempelan di dinding rahim . And now dh double . So better g check klinik untuk tahu brape weeks dh bby . Saya cmtu gk now dh 5weeks🥰

2y ago

saya punya nampak tapi kecil je, doc suruh dtg lagi 3 minggu untuk scan balik..

Insyallah betul pregnant..saya pon jenis period x teratur.. 6bulan x datang period..setiap bulan sy cek..sampai give up..last last bengkak payudara buat sy cek balik.. n double line..g scan ada kantung..anyway tahniah 😊

mcm sy..last period bln9..d sbbkan period xteratur sbb br je leps dr menyusu anak..awl bln1 ni g cek kinik..trus buka buku pink..nurse warning dh nk msuk 4bln br buka..siap tny lg..nk buat mcm mna..period xteratur..