Makan pedas

Sape dekat sini memang suka makan pedas ya? Sya dari before pregnant lagi suka pedas susah nak control or stop makan pedas ni 😅 sya nak masuk 6w prgnant. Ada tak pengalaman korg masa pregnant suka makan pedas? Macam mana baby ya? #firstbaby #firstmom

20 Balas

saya ni memang suka gila dengan makanan pedas dri remaja smpai lani .. tapi lepas saya tau saya mengandung saya kna stopkn dlu😵‍💫 .. susah jugak nak tahan tpi demi baby 👶.. tak palah korbankn kejap😊 .. bukan senang nak dapat . mak saya, mak mertua dan suami smua pantau saya supaya tak makan pedas.. siap sorok cabai dengan ramen 😅 tpi saya faham ni untuk kebaikan saya dan baby .. bahaya makan pedas2 awal kehamilan ni .. dh msuk trimester 2 atau 3 boleh la mkn .. sbb adik ipar saya prnah gugur dh ..sbb dia mkn smbal yg pedas sngt .. sbar ye puan ..nnti msuk trimester kedua atau ketiga bleh dh rasa makan pedas . buat msa ni sabar kejap ok😁saya pun tengah bersabar ni..

saya pun suka sangat makan pedas , bila dapat tahu saya pregnant, so saya makan ja laa pedas sampai laa skrg .. Alhamdulillah skrg semua baik baik aja , baru nak 25 weeks lebih .. tapi jangan selalu makan pedas , sbb tak bagus untuk dalam kandungan.. mcm saya , saya makan pedas seminggu 2 kali atau 3 kali janji dapat apa yg kita nak .. nanti bby terliur kalau dah bersalin nanti .. ehheheheehhehe saya cadangkan korang makan pedas masa 10 weeks lebih dan jangan kerap makan pedas seperti yg saya cakap seminggu 2 @ 3 kali makan pedas ..

saya sblm pregnen tak kuat pedas pun..tp masa pregnen,boleh gigit cili,makan ramen x rse pedas pun..dan hari2 ngidam benda2 pedas..suami yg kawal saya drpd terus makan benda2 pedas sbb risau kt baby..tp sye menangis2 sbb x dpt mkn pedas..prnah ngeteh,order nya nasi goreng kg kalau tak pedas,sye x nk makan...akak yg amek order tu gelak je..suami dh mengeluh dh..tp alhamdulillah baby okey je..lahir normal..

Sy pun suka makan pedas. Masa pregnant 6 week sy makan corndog dgn sos korea tu. Tu pun sikit je tau sebab x berapa suka rasa dia tu. Sy sakit perut bleeding n masuk hospital n doktor kata ancaman keguguran. Alhamdulillah, baby sy survive lepas kena tahan 2 hari kat wad masuk air. Baby sy dah sebulan lebih dah. Cuma apa sy nak ckp, sebaiknya elakkan la dulu makan pedas.

Sy suka gak mkn pds, tp tule, ada skli tu mkn, kne pdih ulu hati. Pedih mat. Sampai ke malam panasssss je dada ni So lps tu sy berhati2 la nak makan pds tu. Tp mslhnya , kalau tak pds, takley masuk. Nak pulak kicap. Pehhhh, dulu boleh jeee letak kicap sikit. Makan ayam masak kicap. Skg jgn harap. Geli rasa 🤣

Saya pon hantu pedas. Masa pregnant kononnya nk stop mkn pedas tapi cuma bertahan masa 1 trimester je, masuk 2,3 trimester hari2 makan pedas 😁 tapi ikut badan masing2 jgk la, klau tkda rasa sakit apa2 boleh je sis makan. Saya makan ok je cuma kadang2 rasa pedih ulu hati waktu mlm nk tdur.

Saya byk mkn pedas..okay je. Alhamdulillah baby lahir okay. Risau juga masa pregnant tu. lepas dia lahir saya stop mkn sbb tak sure baby ok ke tak sbb menyusu kan.. kdg2 testing mkn pedas, so far baby mcm ok. Tapi control la, dah tak mkn selalu mcm sebelum ni

saya lah tu orangnya hehe. makan jugak pedas , cuma kne pndai2 balance kan balik. cover balik dgn mknn2 yg berkhasiat. and baby oke. Alhamdulillah. now saya dh 39weeks. doakan sayaa🤲🏻 baby selesa lgi dlm perut tkde bagi hint2 lagi ni😂 #firstbaby

12mo ago

19/12 hritu. tpi baby keluar 16/12🙊

Saya mmng makan pedas. Time mngandung ni lagi kuat nak makan pedas . Kalau mommy tahan boleh je makan xde effect pape pon kat baby dari anak first saya makn je pedas . Skrang pregnant lagi pon still makan pedas . Yg penting bukan makanan mentah .

sya sblm pregnant x makan pedas ..sbb jenis x tahan pedas .. pregnant kalini mmg cari makanan pedas tu pon sya limitkan sbb pernah skit perut 😅 mmg memulas rasa so sya try slow2 stop makan pedas .. rasa nak makan sya kurangkan pedas tu je ..