Cadangan untuk naikkan hb low

Salam semua . Hi , ada cadangan tak nak mkn apa lagi yang boleh naikkan hb . Jambu batu , kerang , daging . Maltofer , iberet dah mkn . Tapi tak menjadi jugak 😭 check bp nadi pun jadi laju 🥺

Cadangan untuk naikkan hb low
53 Balas

sis, sy share apa yg sy bt ye.. hb sy drop 8.3 mase week 30 then dia naik 9 week 31 n 10.5 week 32 n then maintain 11plus smpai week 36 sy brsalin.. sy jarakkn pngambilan ubat. masa tu sy kna amik acid folic, calcium lactate,new obimin, bcomplex n iron. sis igt ni je, smua mknn n supplement calcium akn mnghalang penyerapan zat besi jdi sis kna jarakkn pngambilan.. kna amik smua but mesti ada jarak 3jam.. dulu sy telan semua serentak lps breakfast lps mnum susu similac mom, tpi tu cara salah.. so sy tukar, sy akan sarapan mnum Susu n amik kalsium, then ptg jam 3 sy akn amik acid folic,bcomplex,iron n new obimin dgn blackcurrant juice sunquick tu, sbb vitamin c akan bantu penyerapan zat besi.. igt, lps mkn zat besi xbole mkn bnda brsusu or mknn tinggi kalsium skrg2nya utk 3jam.. lebih lama kita jarak lebih baik.. masa awal2 sy pun xthu knp hb asik drop, lps sy tukar cara bru dia pun ok.. harap dpt mmbntu..

salam hi puan..sy awal kehamilan mmg x consistent hb..sentiasa drop..lepas dah tahu sbb, baru elok naik..mkn supplemen x boleh sekali dgn susu @ calcium..sebarang jenis produk susu x bleh..susu tepung, milo, cheese, supplemen kalsium..jarakkan pengambilan..klau nk consume yg bersusu ni pagi, ambil supplemen zat besi tu belah petang @ malam..mmg beza ye result hb nnti..amalkan mkn buah, satu bijik sehari pun cukup..amalkan kurma..paling basic, kena cukup zat makan..kena ada karbo mcm nasi, lauk utk protein & sayur..kalau yg ni x cukup, susah la hb nk naik..susu sgt bagus utk ibu2..sy mnum susu kambing..n sebelah mlm sy tambah shaklee esp..bleh dgn susu segar & buah..supplemen sy mkn tgahari..n masuk trimester ke 3, sy tambah mkn minyak klapa dara😊

klau dah hb low jgn minum susu ye...susu jg blh mnghalang penyerapan zat besi@maltofer ke dlm badan. better sis minum air yg cukup tuk bby dan sis@8 gelas shari @ 3 liter sehari. cra nak cukupkan 3 liter shari spaya perut x full dgan air..stiap kali lepas kencing minum la air segelas. kita gantikan balik air yg dah kluar dr badan tu ye. don't frget to eat buah jg. better buah jambu batu la. mkn la sbiji shari. tp jgn skali mkn habis. bahagikan tuk pagi, tgahhari & malam.

3y ago

kalau boleh telan susu, kena minum susu..lagi bagus susu kambing..dgn syarat jgn ambil sekali dgn supplemen zat besi tu (ferrous @iberet @zincofer @ obimin @ maltofer)kalau nk minum susu pagi, boleh ambil supplemen tghari @ malam..jarakkan sahaja😊 tips lain tu betul👍👍

Sis jarakkan x tempoh pengambilan mknn2 zat besi ni dgn kalsium? Kna refer jgk dr utk tw punca hb still low walopon da consume sume tu. Sy consume jambu batu dan delima consistently stp hari wlopon skit. Jambu batu, delima sy potong lima bhgn, sbiji mkn sepotong. Kerang tu smnggu skali je sy amik, mahal 😂. Kalsium plak, dr sarankan sy amik tablet trus, bkn susu. Sbb dikhuatiri susu tu halang penyerapan zat besi sy. Tp ini bdn sy la. Klo sis, better consult dr. Good luck sis.

Bagusnya.. Bole jadikan rujukan bhgian nii.. Sy dh okey hb drh tapi lain kali sy rujuk dkt sini sbb byk yg mmbantu.. Syukur sy ambil tablet ostematrix, dia ni lah pengganti air susu.. Patutlah naik hb drh sy.. Termasuk penjarakan makan ubat iberet dgn makan siang.. X pun makan malam.. Juga ikut jarak 12 jam siang dn malam kalau makan 2biji sehari iberet tu.. Itu ja lah dia bt orang nk mmbuang air besar.. 😟 Syukur sy cuma perlu kurangkn minum teh tarik dan bykkan minum air kosong

Asalamualaikum, sis boleh amalkan sup sayur bayam merah...Alhamdulilah HB wife sy low dlm 10 x silap tpi slpas sy amalkan masak sup sayur bayam merah dan amalkan guava..sepanjang wife mengandung n pergi klinik...HB dia sangat cantik...sentiasa 12.0 ker atas☺️

Kurma... Delima.. Tk pon blh amal kn makanan sunnah minuman jus hidayah ... Elak kn kopi.. Tea.. Milo.. Saya minum sirap je.. Sblm ni hb sya 13 tapi turun 9. Terus saya amal kn sunnah.. Elok minuman ada kopi Tea milo.. Alhamdulillah naik cantik je..

jaga pemakanan sis.. dan jgn lupa.. makan ja berterusan ubat tambah darah klau xda side effect dgn sis.. nnt naik la tu.. dy bukan makan ubat ari ni esok darah bertambah.. kena amalkan selalu dan jgan skip .. bagi konsisten supaya dapat hasil yg baik

saya pagi minum susu rizqi, tengahri minum air rendaman buah2 kering, malam sebelum tidur iberet dengan iron tablet dari KK minum dengn air sanquick oren. alhamdulillah dari 10 naik 11. kena betul2 jaga gap makan dengan ubat..

kena jarakkan pengambilan iron tablet dgn susu/kalsium. contohnya, iron tablet ambik pagi, petang/malam baru minum susu. iron tablet disarankan ambik sekali dgn vit c sbb vit c membantu penyerapan iron yg optimum dlm badan.