Cadangan untuk naikkan hb low

Salam semua . Hi , ada cadangan tak nak mkn apa lagi yang boleh naikkan hb . Jambu batu , kerang , daging . Maltofer , iberet dah mkn . Tapi tak menjadi jugak 😭 check bp nadi pun jadi laju 🥺

Cadangan untuk naikkan hb low
54 Balas

sis, sy share apa yg sy bt ye.. hb sy drop 8.3 mase week 30 then dia naik 9 week 31 n 10.5 week 32 n then maintain 11plus smpai week 36 sy brsalin.. sy jarakkn pngambilan ubat. masa tu sy kna amik acid folic, calcium lactate,new obimin, bcomplex n iron. sis igt ni je, smua mknn n supplement calcium akn mnghalang penyerapan zat besi jdi sis kna jarakkn pngambilan.. kna amik smua but mesti ada jarak 3jam.. dulu sy telan semua serentak lps breakfast lps mnum susu similac mom, tpi tu cara salah.. so sy tukar, sy akan sarapan mnum Susu n amik kalsium, then ptg jam 3 sy akn amik acid folic,bcomplex,iron n new obimin dgn blackcurrant juice sunquick tu, sbb vitamin c akan bantu penyerapan zat besi.. igt, lps mkn zat besi xbole mkn bnda brsusu or mknn tinggi kalsium skrg2nya utk 3jam.. lebih lama kita jarak lebih baik.. masa awal2 sy pun xthu knp hb asik drop, lps sy tukar cara bru dia pun ok.. harap dpt mmbntu..