Tips naikkan hb

Ada tak tips nak naikkan hb? Saya dah try jambu batu, kerang, hati ayam, pati delima tapi hb masih rendah. Macamana ya?

14 Balas

Tips sy klu awk jenis makan ubat waktu pagi, sehari sebelum checkup tu mkan ubat malam sekali dgn air sunquick/limau. Esok paginya makan ubat cm biasa sekali dgn air masam jgk. InshaAllah naik sbb gap ubat tak jauh max 8 jam. Cuba try. Tp lagi seminggu nk check hb tu jgn sentuh lgsg coklat, cheese, kopi teh.

Mcm sy dr awal trimester mmg tak tinggal buah oren, kdg klu malas potong buah sy minum sunquick oren tanpa gula, lepastu elakkan/kurangkan minum kafein sis. Alhamdulillah hb okay juga smpai 7 bulan. Harap2 okay la sampai due 😊

sya hritu pon hb drop.. minum calla milk pg dgn pati delima 1 sudu malam makan iron yg kk bgi tu dgn air sunquick tnpa gula dgn pati delima lg 1 sudu. pemakanan pon kene jaga bnyk kn sayur insyaallah semuanya okay..

makan ubat iron kk bagi tu dengan air sunquick tanpa gula . 2 3 hari sebelum checkup makan jambu ke oren ke tghari boleh makan brokoli or bayam or benda² yg boleh menambah darah . stop kafein

Hb saya drop starting buka buku until 4bulan .. 4bulan lebih hingga sekarang 8bulan alhamdulillah hb takperna drop Ebab saya rajin makan ikan🤭🤭

saya minum Cala susu kambing.. tapi itu pown ckup 10-11.7 so far ok.. xmakan buah apa pown.. klo nak cantik lg makan buah naga sebiji sehari.. xkacau gdm..

9mo ago

amek yg strawberry... sya try perisa kopi kacau jgk HB..

saya minum susu kambing higoat.. alhamdulillah setiap kali checkup hb mesti 11-12 😊 ada juga makan buah naga and buah jambu batu juga

try minum susu fernleaf full cream.mn tahu serasi hb bole naik.sy minum susu ni lh hb cantik dh nk dekt bersalin ni.

Jangan minum kopi/nescafe, kurangkan makanan goreng2. Saya makan Zincofer je.

9mo ago

Saya mmg pregnant caffein kurangkan. Sebulan 1-2 kali je.

saya mkn buah delima dan buah jambu batu.. buah yg banyak iron