Makanan atau supplement utk naikkan hb. Zincofer, iberet semua dh x jln.

Mknn..kerang, jambu batu dh mkn tp x naik2.#1stbaby 6 bulan

15 Balas

masa wktu mkn utama sye mnum air masak dengan perahan limau kasturi... lgi lgi time mkn nasi ada lauk kerang ke daging.. limau ni bntu pnyerapan zat besi... selain mkn buah jmbu bty sblum mkn.. sye amlkn cara ni.. pakar pmknan jgk yg bgi tips ni.. alhamdulillah hb naik..

mkn kacang kuda rebus . sye dri darah trun 10 trus naik 12 . dlm mase 2 mggu je . kacang kuda rebus pun elok naik kan darah . yg penting kne mkn makanan yg bnyk zat besi dan jgn mnum air yg ada kafein .

4y ago

betul kacang kuda rebus naik kan darah hb..alhamdulillah dari 10 terus naik 12.9

Sy makan obimin pluz.. Disamping makan makanan yg boleh naikkan hb.. Minum susu bnyk takpe..horlick pun ok. Jgn minum tea, kofi.. Milo pn kurangkan..alhamdulillah dah masuk 7m hb tak pernah low..

cuba beli obimin pluz di farmasi . konsisten setiap hari dan jangan minum air berkafein . teh kopi nest semua elakkan . inshaallah berkesan

Mkn any zat zinc perlu disusuli dgn vitamin c. Cth lps mkn ubat naik hb, mkn buah oren. Elak Kafein sbb dia menghalang penyerapan.

elakkan makanan yg sekat zat besi.. mcm sy.. sy amik vit c dgn ubat sekali.. alhamdulillah.. sekarang hb da ok & maintain je

Cuba makan oat, hb sy naik makan tu. Ubat semua dah try, tak naik jugak smpai kandungan iron dlm darah jd terlalu tinggi.

Sy sblum ney hb okey..mkn obimin..tp td checkup hb drop 10.7..kena tukau iron tablet..

cuba jaga waktu tidur dgn baik & semak betul2 cara makan vitamin tu betul atau tak

hematinic?? sy pn dulu Bnyk supplements x sesuai.. hematinic or obumin je ok