Hb Low

hai.. nak tanya la, mcm mana ye nak naikkan hb cpat ek? dah consume iberet dah, tp hb still jugak 9.5 je.. dari 14 jadi 11, lepastu jadi 8.9, then 9.3.. ni 9.5 je naik lepas consume iberet.. ni 2mnggu 1x check kt klinik.. emm.. any suggestions? nak mkn kerang je, tapi tak boleh telan huhuu

24 Balas

Makn ubat pun kena Ada Cara yg betul..lpas tu bila mkan ubat kena jaga mkan Juga..sy pun tiap bulan trun smpi last 8.9,jdi nurse suruh beli iberet,klu Tak Naik Juga nurse kata nti kena cucuk Naik hb yg 10 hri tu..sy mkam ubat iberet tu 2 jam selepas mkan nasi,memg smbil tu kurg Kan mnum teh,caffein Milo ,memg byk mkan Ikan,daging,sayur..smlm cek alhamdulillah dh Naik 10.3....dri last 8.9...kena tgok Juga Cara makam ubat tu mcm mne

4y ago

Mgkin boleh cek di Klinik biasa sis

Takpe. Asalkan jangan bawah 8. Cuma jangan give up makan makanan yang tambah darah. And ikot apa dietician cakap. Kopi teh coklat semua elakkan. Ikot timing yang doctor dah bagi untuk consume ubat. Banyakkan minum jus untuk vit c. Banyakkan makan buah jambu. In shaa Allah..

Try mkn buah jambu sis .. alhamdullillah Saya mngandung Kali ni ,buah jambu Batu tu mmg jd kegemaran .. kurma plk Saya ambik yg Jenis kering yg tk manis sgt tu .. alhamdullillah setiap Kali cek hb Saya cantik .. ohh lg satu sis ,bykkan mkn sayur jg Dan minum air putih

sy tu hari hb low 8.5tpi sy mkn ikn tngkol dgn sayur bayam alhmdulillah smlm check darah sy da 12-5 try la sbab sy dulu pn ank prtma mcm tu jg tpi org tua sy sruh mkn ikn tngkol dgn syur bayam ..bila sy pregnt kurang drh sy aml kn mkn ikn dgn syur

Sya pun hb low sya amalkan 3 sudu pagi 3 sudu malam sunquick orange Alhamdulillah hb dari 8 naik 11 .. Selamat mencuba jgn risau tidak mendtgkan sakit perut or else melawaskan lagi ada 😊

4y ago

Haah makan macam tu saja takyah campur air

Try ni sis. Sy amalkan ni utk naikkan hb. Sblum mkn ni, hb hmpir cecah 9. After makan, terus hb maintain 12. Anak keluar rambut lebat n kulit putih bersih. Boleh beli di shopee

saya makan iberet setiap pg masa perut kosong dgn buah. samada epal,jambu batu atau oren..tggu dalam sejam setengah baru sarapan..lepas seminggu cek hb kt kd dah naik 11.6..

Saya amalkan makan ubat kk dengan air oren. Saya minum dengan air oren marigold tanpa gula tu. Alhamdulillah tiap kali checkup, bacaan hb makin naik

Sy hri2 mnum air twister oren atau sunquick... Klu buah plk sy amalkn mkn jmbu batu dan delima. Alhamdulillah dri 10.6 naik 11.7...

Mkn iberet ngn air sanquick oren sis..elak kan minum air yg berkafien dan bercoklat..mkn buah jambu batu elok tuk naik kan hb gk