Hb low on 25weeks

Hai saya nk tnye, selain maltofer, iberet & zinc coffer apa lagi saranan utk naikkan hb, sy dah 25 weeks tp hb xprnh mncecah 11, sllu paling tinggi 9 je ?, any tips tak selain amalkan jambu batu or mkn sayuran hijau smua tu?

2 Balas

Kadang2 sis mcm nurse pnh bgtw sy...cara kita mkn ubt klu xbtl pn leh pengaruh serapan ubt tersebut... Contoh mkn iberet 2jam sblum bekpes.. mkn iberet dgn jus oren bg cpt serap... Klu amik zincofer pn sm nurse bg cara mkn ubt mcmtu.juge.semasa perut kosng..selepas mkn ubt tu tggu dlm 2 jam br bekpes or mkn apa kita nak..sy buat cmtu..yg tu tuk bdn sy la..xtw sy bdn orglen penerimaan.mcmna..sbb aturan sy mkn ubt mcmtu...buah2 an nurse pn pnh kata bgus mkn jambu batu..delima...kurma..oren...epal merah..... sayur sayuran kne mkn juga tu pn mempengaruhi smuanya... bkn tuk mommies je bgus...tuk bby mmbsr dkt dlm kandungan juga..bg mendpt vitamin nutrien zat besi yg cukup semasa perkembangan d dlm rahim... Anyway take care mommies..nti sis try k...atur balik cara mkn ubt..berkesan atau x lepas tuka cara pemakanan...😉✌

5y ago

Most wlcme sis..pape take care tw😉✌

Cara pengambilan ubat tambah darah tu semua dah betul ke? Means makan 2 jam lepas meal or sejam sebelum meal? Iberet ada kandungan zat besi yg agak tinggi. Mungkin cara pengambilan kita, atau kadar penyerapan badan kita terhadap zat besi tu juga mempengaruhi.

5y ago

Kalau mkn sekali sehari sy mkn malam sebelum tido, sbb tak tahan effect dia kalau mkn siang. Perut memulas2, asyik nk buang air je. Lps tu mual2 mcm angin. Pedih sgt perut. Skrg mkn mlm je, mkn mlm plg lewat kul 8 lps tu kul 10 da blh mkn ubat da. Kul 11 boleh minum susu. Tak boleh minum susu jugak 2 jam selepas ubat or sejam sblm ubat.