KANDUNGAN 12 WEEKS

Salam moms sy nk tanya ,kandungan seawal 12 weeks dh blh rasa ke tendangan manja bby?xde la kuat juz mcm ketuk2 camtu je 😅

19 Balas

first baby saya tepat 12w tu saya dah rasa gerakan. tapi kena tekan perut & duduk diam diam. dia gerak bila saya ketuk perut panggil. bila tanya misi mmg dorang pun macam pelik tapi bila doc check mmg betul, sebab kulit perut saya nipis sesangat. waktu 12w pregnant dulu tak sampai 35kg .. so jangan kata tak mustahil ye, lain orang lain ragam

1y ago

sama la kita sis 12 w dh dpt rasa ketuk2 kecil tambah2 pulak bila kita pegang he2 perut nipis jugak

saya dah start rasa masa week 12. rasa mcm ada bubble2. banyak org dalam group ni kata impossible sbb baby kecik tapi saya yakin tu baby. sbb makin lama makin terasa. mmg depends kat individu lah kan. dan ni first baby saya. badan saya kecik je, perut kempis so cepat dapat rasa.

salam nak tanya moms kandungan sy 12 weeks 3days doc cakap terlalu kecil tak bole nmpk bila scan? rasa nya normal or tidak? sbb nie kali ketiga hamil sy tidak pena alami perkara macam nie.

1y ago

tq mom idah🙏

Saya dulu 1st pregnancy week 13-14 baru rasa yang jelas mcm menendang. Kalau rasa mcm lembut dan slow tu consider gerak jugak cuma untuk kira yang betul tendangan yang jelas rasa bila baby kick

1y ago

Oo yeke sis ,sy baru je 12 weeks 1 hari 😅 ada jgk tanya doc,dia ckp xsemua rasa camni di awl2,maybe kulit perut nipis sbb tu dpt rsa,xde la kuat,juz mcm ketuk2 je 🤭

kalau ikot kn belom rasa. tp ikot jenis atas kulit perut kita. sbb baby masih sgt sgt kecik. boleh google or search di you tube utk tengok size pembesaran janin kita.

kalau tgk kat apps ni 12w baru besar buah rambutan. saya 12w perut pun tak nampak apa lg. tak pasti la kalau dah boleh rasa hehe

kalau anak 1st macam mustahil sbb baru besar ibu jari. 18w+ baru rasa. anak kedua & seterusnya baru org ckp ada rasa awal.

saya 17weeks. belum rasa apa2 lagi. tai kalau scan active je bergerak-gerak. first time pregnant.

Wassalam.. bergantung atas org sis.. sy masuk trimester kedua pun blh rasa gerakan halus dh

kalau 1st baby xrasa, 16week Bru rsa mcm bubble...ni anak 2nd sy dh rsa msa 13week 😊