KHASIAT AIR BARLI

Salam hye moms..kandungan seawal brpa weeks ye blh amal minum air barli?dlu klau nk mnum,trus je minu ,skrg nk masuk tekak pape pn jd takut ,kena tanya org yg berpengalaman dlu 😅 kndungan sy bru je 18 weeks .. X nk sgt rsa kosong tu blh cmpur pape x dlm tu moms?

3 Balas

Air barli x ada masalah pun nak minum bila2 waktu tgh pregnant. Lagi bagus minum sbb boleh lawaskan kencing dan berak. Kencing kotor pun susah nak kena. Tp jgn minum airnya je. Barli tu yg penting kena mkn. Sy mkn barli hari2. Sehari dlm 2-3 kali sbg snek. Pakar pemakanan nasihatkan jgn mkn barli lepas mkn makanan berat sbb berat sy mendadak naik lepas tu 😅. Sbb 1 senduk barli tu mcm 1 pinggan nasi. Kalau x ada apa2 masalah kesihatan, boleh je tambahkan gula sikit masa rebus tu supaya x rasa tawar kosong je air barli tu. Nak tambah air lemon pun boleh.

selagi TAKDE masalah kesihatan, TAKDE alahan pada badan sendiri, nak minum apa, nak makan apa pun boleh. masa mengandung takde pantang. tu mitos org dulu yg takde ilmu. org dulu tak terdedah dgn ilmu dari pakar. tanya la pakar pemakanan, pakar sakit puan. takde kena tahan/kawal makan. asalkan apa yg dimakan tu BERKHASIAT, kurang garam gula dan pengawet, bukan makanan yg bagi mudarat seperti makanan yg mentah/separuh masak dan tinggi merkuri, jadi ambil je

1y ago

ya betul. masa scan utk confirm pregnancy pun doc pesan dah, nak makan apa makan je selagi tak allergic. tp berpada2 & makanan seeloknya yg berkhasiat. sbb itula yg sebaiknya pun. ada setengah org tua2 itu ini tak boleh makan, pastu pantang 44hari lg strict makan, tp lepas 44 hari bedal la apa saja. tu yg salah tu 🤭

saya dari start mengandung suka minum air barli. saya letak je gula. seminggu tu ada la 4 5 kali saya minum. alahamdulillah tak ada apa2. lagipun bagus untuk elak kencing kotor. cuma kalau nak minum air gula kat kk saya tak minum seminggu tu.