luahan rasa

Salam mommies.. sye nk luahkan sesuatu.. sye dah msuk 38w skrg.. yg geramnya suami sye nih xde lgsung rsa nk bantu krje umah, urus ank2.. sye bru lpas msak, cuci pggan smue, bru nk luruskan pggang, tiba2 ank mtk susu, merengek, dpan dia je.. dia bole wt xthu, smbil trsandar kt sofa n tgk tv.. dia wt2 xdgr ank tuh nk Susu.. bia je dak tuh melalak.. mmg tggu sye yg bngun.. sye bru nk rehat, pdahal dia bru lpas mkn, dah kenyang.. tolong wt susu ank pun xnk.. dah hjung2 nih pggang sye sakit, ngilu je, brdiri lama pun terasa ngilu.. sakit.. sye penat.. terlalu penat.. kdg mood dia xnk basuh pggan, dia tggl je ats meja lpas mkn.. mggu nih dia krje mlm, kuar bilik cari mkn, dah kenyang msuk bilik smbung tido.. bngun sbb lapar je.. xpun nk tgk tv.. nk bantu ringankan krje sye mmg xlah.. kdg sye stress, smbil cuci pggan pun sye menangis.. sbb sye rsa penat sgt.. smue sye nk kne wt.. lpas nih rsa nk ikat je, xnk pregnant lg.. penat!! Penat sgt2 mommies.. bila dah xlarat sgt, sye suka duk sorg2 dlm gelap, nanges smpai bgkak2 mata.. sye xthu nk criter kt sape.. bila sye ngadu kt mak, mak ckp sye manjakan sgt suami smpai dia pijak kpala sye.. dah tuh xkan sye nk jerit woii bsuh lah pggan ko lpas mkn.. ko ingt aku bibik ko ke??! Aku nk bwk perut lg.. dgn kerenah ank2 lg... smue aku nk hadap sorg.. mak sye cm nk letak kesalahan pd sye, pdahal sye dah cuba sehabis baik dah.. sye dah bnyk korban perasaan sye n hati sye sndri yg sakit.. sye sdih mommies, sedih sgt.. penat.. nk nanges pun rsa penat sgt.. ?????

45 Balas

Kalau saya, saya buat bahagian saya ja. Contoh, lipat baju saya saja.. Baju dia biarkn.. Kalau dy bising, saya akan pandang dengan penuh psycho sambil ckp, "ada kaki, ada tangan, allah bg jadi sempurna, buat sendiri laa..saya pun letih.. Dgn bawak anak awak lagi.. " tp selalu nya kalau saya jeling penuh psycho tu, laki saya dah berlari lipat baju sendiri..

4y ago

Haha bgusnyee.. 😅😅🤭

Sis kena tegur suami tu... Laki ni otak dia lain sikit... Awal2 kawin sy ajar dia lps makan basuh pinggan... Masing2 ada tugas sdiri.. Tpi bila dia accident patah tgn.. Smua benda sy xbg dia buat... Skrg dia mcm dah tbiasa tggl pinggan atas meja je lepas makan... Sy start tegur balik... Sbb tgn dia dah makin okay.. Sy penat buat semua keje sdiri...

4y ago

Hahhh tulah.. suami sye nih skolah dlu asrama penuh, tp krje2 basic pun xpndai nk wt.. ntah lah.. sye rsa bkn xpndai, tp dia mmg xnk wt.. mak mertua pun xpnah nk tegur dia.. hmmm

Direct ckp dgn suami...org lelaki ni bila x di tegur..bgtau..diaorg x tahu nak buat apa....cth nak minta cuci pinggan..ckp terus nanti lepas makan tolong cuci pinggan......tolong kemas rumah.tolong buat susu....kena ada first word TOLONG....ego lelaki ni kadang lagi tinggi dari perempuan...

4y ago

Mmg kan.. ego tuh yg wt dorg xnk tolong kita.. hmmm

Tu la suami skrg... Memang menyakitkan hati... Nenek cter dlu ley beranak smapai 12 sebab suami sgt HELPFUL. Suami skrg.. Hmmm semua nak harap bini.. Skrg, sy xrela nak seksa diri, kalau x larat, sy xkan buat, sy akan tegaskan MINTAK KAT PAPA.. selagi sy x tegas, sampai bila2 la sy kene buli...

4y ago

Haah sis.. rsa cm kne buli.. dia wt kita cm bibik dia.. smue nk ready dpan mata, bantu urus ank pun xnk.. pdahal ank dia gk.. 😔😔🤦

Sabar ya sis..saya rasa sis kena slow talk ngan husben sis..sis luahkan apa sis rasa penat sakit sakit yg sis rasa. Sebab lelaki ni kita kena cakap kalau nak minta tolong buat kerja rumah or anything..selagi kita x cakap dia akan rasa kita okay boleh je buat semua kerja.

Dalam hal camni sis kena bukak mulut n bincang dengan suami. Orang laki ni jenis sepesen kena tego baru buat. Tapi tego la cara elok n lembut. Jangan hanya menghrap dalam hati. Tambah lagi zikir la time masak sambil doa suami sis lembut hati untuk berubah. Semoga urusan sis dipermudahkan

Kesiannya sis.... Sabar yaa... Cuba sis bincang dengan husb.... Kadang lelaki ni lurus bendul... Sis memang kena bincang dengan dia.... Patut dia ada tolak ansur... Bukan camtuu .... Hmmm sedih dengar.... Tapi tu nasihat sy,,, berdepan dengan dia... Bincang elok²

4y ago

Baik sis.. tq.. 😣😣😔

Sabarlah sis..kadang suami ni perlu ditegur jg..sbb dia nmpk kta blh bt semua kerja,jd dlm fikiran dia xpyh tolong apa2..kena slow talk la dgn dia..jelaskn keadaan sis yg sbnr,wlupun zahirnya dia tau sis tgh sarat.. tegur ulang2 pun xpa,jgn dipendam sis..

4y ago

Baik sis.. tq 👍👍☺️

Kne tegur suami...sambil tu doa byk2 minta Allah lembutkan hati suami tergerak dia sedar nak rasa kasihan pada kita...sis kira kuat jgk 38w blh bt keje...moga sis jadi ibu yg kuat utk anak2....sy 13w x leh bt keje sbb rasa x larat sgt dgn muntah...

4y ago

Itulah, kne bngun gk.. nk xnk kne wt.. sbb dia xmmbantu lgsung.. ank nanges pun dia lg g msuk bilik tutup pintu, bkn nk tolong sye urus ank2.. sye rsa cm brperang sorg2.. 😢😢

Sis cube face to face ng hsbnd tu n ckp trus trang dri hti ke hati.. Sian sis nk kne urus smue.. Dgn mgndung lg, ng ank2 lg.. Sy hrap Allah permudahkn smue urusan sis n suami sis sdar silap dia, brubah jd lebih baik dmi ank istri.....