Alahan Teruk

Rasa down sangat2 sebab alahan teruk. Makan je muntah. Makanan tak sempat duduk lama dalam perut dah kene keluarkan balik😢 Bangun tidur jangan cakap la, perut kembung & keras. Memang muntah teruk pagi2, sampaikan muntah tu ada cecair kuning & ada gas. Mulut pulak sampai berbuih. Serius rasa down gile sekarang ni😭

13 Balas

Tetap bersabar dan bersemangat ya sis . Permulaan untuk bahagia ada deritanya . Anggap ja dugaan , sis makan la even lepas tu muntah . Baby perlukan zat , makan dgn kuantiti sikit tapi berulang . Sulam dengan biskut kering , oat crunch . Kudapan yg berkhasiat . Atau sis boleh try kacang pistachio , elok untuk baby . Kurangkan sedikit rasa mual atau muntah sis . Kalau boleh minum nestum , minum la & banyakkan air kosong atau sejuk (mana sis selesa) . Bila muntah kurang rasa perit tekak sebab sis takda makan makanan yg pedas . Sis boleh req ubat dekat doktor kk untuk mual & muntah . Biar ada rekod yg sis makan ubat apa if sis ke klinik swasta ketika scan atau ER atau warded atau pakar hospital ada rekod untuk mereka rujuk andai berlaku kemerosotan kesihatan sis .

Samalah sis.. masa awal² sebelum masuk 7minggu, sy punya makan mcm org "membela" sampai suami naik pelik. Masuk je 7 minggu, mai pakej mual, muntah, angin xpyh ckp la kan. Tp mslhnya sy ni kalau kurang je mkn kang, mula la hypo, berpeluh, menggigil, gelap mata nak pitam. Ada beli veloxcin tp lg trigger mual dan muntah. Sy stop, sy paksa diri jugak. Yg penting air, mnum la air pape jd hydrate badan. Mkn tu pksa sikit nasi pun xpa. Pastu selang la ambil buah ke, biskut, roti ke camtu. Sy pun ada masa tu ngis² jugak sbb xtahan dgn mabuk mengandung ni tp fikirkan sbb bw nyawa lg kita kuatkan diri ok?. InShaaAlalh baik² aja nt

samalah sis..saya alahan sampai skrg ni ha nk masuk 20w...mse 7w-12w memang hospital tu rumah kedua sye...nurse,doktor dgn matron pun dh kenal dh..asal masuk ward je diorang ckp,"aikkk masuk lagi??"🤣 ad yg concern,tnye tk makan ke apa..entahlah..kt rumah alahan teruk yakamat...bila kt hospital elok je makan,selera,xde muntah2..tu yg warded 3 hari je pastu balik pastu 2 minggu kemudian warded lagi...sampai boss suh amek cuti tanpa gaji dulu atau berhenti keje..

sama. masa 1st trimester, asyik² muntah. asal mkn muntah, ada bau sikit muntah, berus gigi muntah, rela seharian x mkn sbb penat nk layan tekak asyik nk muntah. masuk 2nd trimester ni, alhamdulillah dh reda sikit muntah. tips spya perut x masuk angin, x kerap muntah, elak hal² yg trigged muntah, kerap mkn, elak makan sampai kenyang & elak gak perut kosong. inshaAllah kurang sikit muntah tu. bnykkn mkn buah. good luck. semoga fasa ni berlalu dgn cepat

sy alah sampai 5m sis.. mula tu alah bau apa pn tkboleh. mkn buah je tu pun kena pilih juga. air 0 pun takboleh. mnum air barli dgan air sunquick 0. kadang rasa giveup, mngis juga kdg2 sbb rs fobia dgan alahan time tu. pdhl anak kedua dh, skrg dh nk msuk 7m dh okey. cpt lapa tp mkn ttp dlm portion sederhana, takut nk mkn lebih2 😌. semoga kuat okey 💪 bnykkn bersabar & doa moga dipermudahkan segala urusan

sabar ye. awal mengandung mmg teruk sikit. kalau tk tahan sngat pegi kk or hsp. nnti dorang drip air. or boleh cuba beli ubat veloxin dekat farmasi. saya pun mcm tu jgak sebelum ni. ulang alik hsp siang mlm. tangan kiri kanan berbekas jarum. skarang dh masuk 5 bln. alhamdulillah alah dh kurang.

2y ago

Sy warded sampai berkali², masuk air sampai berpuluh botol.. Setiap kali warded mesti jumpa org sama.. Mabuk teruk jugak 😂😂 3 kali warded 3 kali jugak kitorg jumpa dalam ward yang sama 😂😂 Masalahnya, dekat ward kemain sihat.. Bila balik jer rumah beria dok uwek² 😂😂

Samalah.. Sy pun mabuk teruk masa awal2 mengandung sampai tahap nak pengsan.. Tapi sy kuatkan semangat demi anak.. Dah bertahun tunggu, sy cakap dengan diri sendiri "dah separuh jalan memgandung, aku takan give up!" Warded pun sy sanggup janji baby tak apa².. Dah masuk 4 bulan, takde dah alahan..

2y ago

Buat apa ? Keluar masuk ward sampai 2 3 kali, makan ubat muntah setiap hari 😂😂 Memang tak boleh buat apa.. Masuk 2nd trimester baru okay.. Memang dr kata kena banyak sabar and kuatkan semangat.. Makan jer w/pun muntah.. At least ada lah jugak zat² yang baby dapat serap..

ada ubat tahan muntah kat farmasi kwan sy mnum tu..skrg da ok mkan je kerja dia...klu sy mula2 pregnant tu xmual alahan cuma xde slera mkan je dah msuk 3 4bulan mkan je kerja sy..x muntah rajin msak buat kerja rmah...dah 3kali pregnant alhamdulillah tak muntah hiduh masakan pn ok je...

kalau awal kehamilan pn rasa ok lagi. tp Sy mkn je muntah ni smpai skrg dh 7 bln. stress bila hb low. tp mkn ubat ke apa2 keluar balikkk...doc ckp nk cucuk bontot kalau hb tak naik. berat pn hanya naik 3kg spnajang pregnant ni. tabah jela sis. semua org naseb tak sama

1st trimester pun saya mcm tu. then sy try makan dgn quantity sikit2. if sekali makan bg terus kenyang sgt, itu buat muntah. biar sikit2 kerap takpe. insyaAllah lama2 nnt alahan tu akan hilang sis