Alahan makin teruk

Ada tak mommies yg dah 11week tapi alahan makin teruk? Sy muntah tiap kali mkn sampaikan kena makan ubat muntah dulu😞 tak daya dah rasanya

13 Balas

Sama sis. Saya masa awal2 trimester xlah truk sangat. Tapi bila nak hujung2 trimester pertama makin hilang selera makan dan cepat rasa loya. So saya amalkan makan on time n dalam kuantiti yg sikit. If rasa loya saya amalkan minum air teh halia untuk buang lebihan angin yg buatkan rasa loya makin menjadi2 or amalkan minum air suam campur halia awal pagi. Perut jangan bagi sentiasa kosong. Kalau xlalu nak makan pun atleast ada kudap2 untuk alas perut

apa2 pn sis kna paksa diri mkn jgk...lw x lg teruk..perut msuk angin...badan pn x da tenaga...cuba sis mkn buahan yg selamat di mkn...mkn roti ke...biskut...out yg diblander cmpur pisang ke..jus buahan... saya pn awal2 ni sama je tpi x teruk la....saya mkn buah oren dlm kuantiti sedikit..buah epal merah pn sama dlm kuantiti yg sedikit...saya kli ni x leh mkn benda2 manis..msti nk kluar blik😅

sama juga mcm sy sis,,time awal² pregnancy ni mmg kene kuat..sy dulu paling teruk loya time 12~17 weeks camtu..mmg asyik nk muntah je..kdg da tidur pon boleh terbangun nak muntah..sllu terbaring je atas katil sbb x larat dah.. bykkan minum air masak..sabar ya sis🥰insyaAllah nnti lama² hilang juga loya tu

sya smpai 15weeks. makan nasi sepinggan, kena muntah sepinggan. x perlu tnggu lama. 15 mnt lps siap makan, kena muntah. kalau x rsa sebu dekat dada. mnum air milo pun, kena muntah balikz truk juga . kwan2 pun ada je yg kena smpai 6 bulan pun ada lg muntah2

sya dulu pernah kalau bagun tu pagi je tak dapat mkn nestum baby je dapat kalau tak larat nak mkn kalau turun kerja tu boss masak lagi adoi cium bau mcm bawang lagi muntah kuning tu adoi nak terkeluar anak tekak sis sekarang dah ok blh mkn 13 mggu dah

saya pun mcm sis juga tak boleh mkn sikit mcm nak munta duduk dpn mkann tiada selera tengok 12 wek kdg sedih juga than jak la Allah akn permudahkan segalanya insha Allah sis

allahu kcian nye...sy dah 3 pregnant tpi xmuntah cuma alahan sy ad mula2 tu malas buat kerja daging msuk 3 4bulan alhamdulillah mkan ok rajin msak lgi.

saya alahan dari awal mengandung sampai ke beranak. teruk sampai kene admit ward. bertabahla sis, pengorbanan kite sebagai ibu. kuat semangat okay awak 💞

Normal. lain kandungan lain ujian kehamilan. redha, sabar dan syukur menghadapi ujian kehamilan. Kuatkan semangat ya! 💐

Normal sis. Saya bila dah 14w lebih baru kurang sikit loya dan muntah2. Kalau tak teruk juga, sampai lembik badan 😅