pantang

jom share2 . ibu2 semua pantang kat mana ? rumah sendiri ke kat rumah mak sendiri ke kat rumah mak mertua ?

169 Balas

Anak pertama kat rumah mak mertua. Masa tu mak mertua yg offer sebab mak/ayah saya jauh sbb ayah bekerja kat overseas. Alhamdullilah, mak mertua saya banyak membantu. Sampaikan malam pun tido dgn baby, saya betul2 rehat secukupnya. Bab2 pantang mak mertua tak strict sangat sbb dia nurse dulu keje bahagian ibu dan anak. So kalau dgn org medical onz saja takde pantang2 melayu sangat lah hehe. InshaaAllah utk second child ni, mungkin nak berpantang kat rumah sendiri memikir kan anak pertama saya skrg tgh attend Early Intervention Programme (autism), saya tak nak dia ketinggalan ataupun regress dalam therapy. Nak belajar berdikari berpantang kt rumah sendiri. Lagipun mak mertua dah tak sihat sangat. Saya dah cakap siap2 dgn suami nak ambil package confinement lady utk jaga saya dan baby masa pantang nanti. Mungkin takkan mudah dgn anak pertama dan kedua nanti. Tp InshaaAllah we can do it.

Saya berpantang di rmah mak mertua, sy segan walopun dia mmg ikhlas ckp bole jaga saya masa pantang,mak saya kerja jauh dan mgkin susah skit nak jaga sy sbb dia kerja, klu boleh mmg nak ibu sendiri tapi situasi keadaan tak mengizinkan, nak upah confinement lady tak mampu, jadi anak first risau jgak tak pandai handle bayi mcm na dan sebagainya, jadi klu dgn org tua diorg dah makan garam nak buat apa klu baby mcm ni,klu dia meragam teruk ka atau kembung ka.. so klu pantang sorang2 haru jgak tak tahu apa2..alhamdulillah dalm sebulan , dah kuat jaga baby,kita dah tahu mcm na nak handle, sy balik rmah pantang sendiri sbb rasa selesa dok rmah sendiri lg dr rasa menyusahkan org lain. Sbb nak mntak tolong apa2 dgn suami je la , klu dgn mak mertua segan skit

2y ago

keadaan sy mcm sis. cumanya bila dh sebulan sy nk duk rumah mak sendiri tk blh sbb husben ade problem dgn famili. nasibla nk duk umah sendiri. sy rasa dikongkong mak mertua

rumah mak mertua sbb mak sendiri tak reti jaga pantang mcm maner 😅 kami 4 beradik mak x pernah berpantang dulu.. Hari ni bersalin, esok g shopping, mnggu lagi satu mak menang masuk sukan family day berlari.. Hahaha.. Mak rare gilerr.. Kalau duduk ngan mak nanti kompem ikut style dia 😁 skg ni pregnant pun dok berlari2, naik turun tangga tgkat 10, angkat box2 berat.. X leh duduk diam langsung.. 😅so mak mertua nak jaga n sanggup benti kerja ujung tahun ni 😘

5y ago

Mmg rare la mak awak 👍

Berpantang sendiri, hired confinement lady utk monitor selama 44 hari (xdtg hari2), order frozen food berpantang utk sebulan, rumah biar jd tongkang pecah, husban yg tlg kemas rumah, masak nasi sblm pg keje, kite cume rest and jaga baby je.. Alhamdulilah dah 44 hari dah hari ni and dh dpt berat bdn sblm pgnent tu ari..

Rumah sendri senang. Husband jagakn. Belajar buat semua. Dr xtahu apa2 smua thu. Alhumdulillah mental kena kuat sbb hidup merantau. Bab mkan minum. Ambil secara bersdrhana xpntg apa2. Bdn kite bkn gna smpai 44hri je. Bab mkn tu kna maintain smpai bile2. Skrg tgh tggu bby no2.

Kalau rasa badan kuat , mental dah ready , lebih baik pantang sendiri . Tapi kena make sure lah cukup ilmu , tak cepat stress . Sebab kadang kadang pantang kat rumah orang ni pun sesak kepala otak bila orang ni cakap ni , orang ni pulak cakap ni

Rumah mak dulu , tapi kakak yg jage sebab dgn mak , mak tak bape nk pantanggg redah je nk mkn ape hahah 😂 nk pantang ruma sendiri tak bole , suami pun ad patient die sendiri .. patient kt ruma ni kene kuat mental lah siket . #firstbaby

Berpantang kat rumah sendiri je.. sbb mak sendiri dgn mak mentua da xde... mase berpantang ank 1st dlu suami yg tlg jagakan.. bersalin yg kedua ni mmg suami yg akan jaga jgk sbb suami mmg boleh di harap... cuma upah org berurut je..

Rmh mak mertua..sbb mma sy krja kat overseas,susah nk ambil cuti..2x stahun sj dpt balik..klau ada rmh sndiri pn,sy ttp pilih ke rmh mertua..sbb skrng ni sdg mngndung baby first..blum tau smua pantang larang..😅

Depends on kesihatan n kekuatan mak/mak mertua.mcm mak mertua sy cucu bnyk,ada yg dia jaga plus dia berusia dari mak sendiri. Kalau ikut keselesaan,sy lebih prefer mak sendiri sbb mak tahu perangai kita n etc.