Pantang kat mana?

Pantang dengan mak sendiri ke mak mertua?

218 Balas

Terbalik pula dgn Sy. Berpantang dgn mak sdri hampir meroyan Sy dibuatnya. Hampir 100% segalanya Sy kena buat sdri. Suami smp menangis tgk muka Sy. Masuk mggu kedua, masuk hospital balik dgn jumpa doc pakar sbb luka Sy da bengkak. Akhirnya mertua ambik jaga Sy barulah lega & selesa, semuanya mertua buatkan utk Sy smp tahap Sy hya susukan anak shj yg lain beliau yg selesaikan walau utk tukar pampers and dodoikan ank waktu tgh malam. Sbelum balik ke rumah sdri, mertua pastikan suami Sy pandai mandikan anak dll (kena praktikal) sbb suami tiada bsama Sy semasa berpantang krn kekangan tugas kerja. Alhamdulilah & terima kasih Mak sbb jaga Sy mcm anak sdri. Sy & baby beruntung dpt mak.

2y ago

mak mentua sy mcm tu juga baik semua die uruskan. tp bila sy ckp nk hntar pengasuh bila keje nnti dan bkn die jaga. lps tu die naik angin bila sy ckp sikit. terus die ungkit yg die jaga. mcm mana tu. patut ke sy terasa. dan sy rasa semua dikongkong sampai baby pun kdg die pegang betul2 kna ikut ckp die

InsyaAllah next year akn berpantang sendiri.. Ank sulung masa baby lagir nnt umonya ckp2 2 tahun.. Skrg ank sulung 1 tahun 5 bulan.. Mak ada, MIL pon ada.. Tp diaorg pon dh tua, walaupon diaorg ckp leh jaga, sy & husband ckp nk blajar sendiri.. Yg ptg komitmen suami.. Klo suami xdpt bg komitmen.. Better jgn bpantang sendiri..takot jg emosi kita ada trn naik masa pas bersalin kan..

Ikutkan hati nak pantang sorang sorang je, taknak ada sape sape pun yg dtg melawat waktu pantang kecuali family kandung& mertua, melawat je ye bukan jaga, tengah stress la ni fikir kalau pantang baru dua tiga hari ada je la yg tak faham bahasa dtg melawat time tengah taklarat nak uruskan diri sendiri, grrr;pastu bawak mulut cakap terkurang itula inila, masa dtg tak mandi lagi la, apa la lol

4y ago

betul tu sis

Masa first pregnant - rumah parents sendiri..segan nak berpantang kat rumah mertua nanti nak minta tolong pun rasa bersalah je..😂 Second pregnant - rumah sendiri, panggil confinement lady stay 2 minggu. Beza sangat pengalaman untuk kedua-dua ni. Rumah sendiri lagi best sebab kita lebih selesa yelah rumah kita kan. Nak buat apa pun rasa bebas hehe

2y ago

betul2 lps ni sy tknk dah minta mak ke atau mak mertua. sy tknk depa kongkong dan ungkit bila tk kena

Alhamdulillah, dikurniakan mak mertua yg baik dan penyayang.. Ank 1st pantang rumah mertua, dlayan sperti ratu.. Mkn mnum dhidangkan, pkaian baby pkaian ibu baby sume mak mertua bsuhkan dan klu boleh nk dmandikan tp sy segan.. Sy nk cuci pinggan yg sy guna sbiji pn dia xbg.. Sy xdpt berpantang rumah mak sndiri sbb adik sy pn bersalin, mak jaga adik..

2y ago

bagus mak mertua sy cmtu. tp sy sedih die marah naik angin dan ungkit bila nk hantar anak ke pengasuh. mcm sy tk blh nk tentukan cara hidup nk bela anak sendiri cmne. siapa nk jaga pon die yg tentukan kdg rasa sedih geram semua ada. tp sy masih layan die dgn baik. sy betul2 nk kuar rumah cepat dr sini

Ank first mmg pntf uma mak sndri. .x bg pntg uma sndri ..walau uma mak n uma sndri ats bwh je. Kbtlan time brslin czer. .tp utk yg k3 ny x tau la spe yg akn jge. .mak da sakit. .mak mntua jao dsne klntn. .nk bwk mak mmtua dtg sny serba slah. .uma tgi ..nk amik CL pk kewngan 😥😌..mova2 dipermidahkn urusan pntg nty. .😍

Pantang kat rumah mak.. Sebab mak lagi kenal cara kita.. Kalau kat rumah mak mertua rasa tak selesa pulak nak suruh buat ini itu.. Lagi² berpantang ada benda kita tak boleh nak buat.. At least dgn mak.. Mak tahu apa mak nak buat.. Doakan saya sebab ini baby pertama saya.. 😊

mak sendiri. mak mentua aku siap suruh suami aku tgglkan aku berdua dgn anak kt rmh. time tu pegi rmh mil sbb bt akikah. esok diorg nk pegi kenduri anak branak, suruh laki aku tggl aku berdua dgn anak, kalau jd ape2 x ke naya aku berdua. baik mcm mana pon mil x kan sama dgn mak sendiri.

Mak sendiri..mak mertua xsama mcm mak kita.sy pernah pantang dgn mak mentua...mmg xbrapa peduli pun.mkn cr sendiri..ank nangis kita kena mrh.baju lampin kena taik..d biarkn aje.nasib 2 minggu je..call suami soh amik..baik pantang sendiri klu camtu...serik dh😂

2y ago

sy pun tknk tp terpaksa. suami lak tk bg sy blk rumah mak sendiri sbb baby kecik lg

Pantang kat umh sndri je utk ank ke3 nie Ank first pantang separuh2 Mula2 umh mak sndri, lepas tu suami bwk smbung bpantang kat umh mak mertua Ank ke2 pantang spenohnya kat umh mak sndri Harap kali nie usaha bdikari bjlan dgn lancar.. Doakan sy yee